用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人將軍澳區已叩門成功??
樓主: linglnglau
go

有冇人將軍澳區已叩門成功??  

只好這樣想,叩了6間,5間己沒有機會,最後那間仲要大熱,已經沒任何辦法

引用:回復+skwawa+的帖子 就是梁潔華,我覺得這

原帖由 kikicandy 於 12-06-17 發表
回復 skwawa 的帖子

就是梁潔華,我覺得這間好好,可惜他不收我的兒子,就算你叩門不成功,這間也是不錯的學校 ...
不用太過擔心!天父會保守你及你的兒子的。其實梁潔華不是我第一選擇,但派位後我再對此校再深入研究,so far意見是很正面的,所以我即使叩門不成功也不太失望,但囡囡說想繼續有天父的照顧,所以我哋亦有去叩將循,現在等消息

8月12曰出世 2.705kg,9月12日 4.44kg,11月13月6.48kg,12月13日 7.05kg. 2月13日 8.0kg.我係全人奶BB  

回復 skwawa 的帖子

希望你成功la

引用:只好這樣想,叩了6間,5間己沒有機會,最後那

原帖由 kikicandy 於 12-06-17 發表
只好這樣想,叩了6間,5間己沒有機會,最後那間仲要大熱,已經沒任何辦法
你介意說派到了那一間小學嗎?

8月12曰出世 2.705kg,9月12日 4.44kg,11月13月6.48kg,12月13日 7.05kg. 2月13日 8.0kg.我係全人奶BB  

魅力公主 醒目開學勳章

skwawa 發表於 12-6-17 23:54
聽呀囡講問題是比較容易,主力是傾下計,真係唔知用乜野作收生標準。你知唔知其實有幾多個叩門入?叩嘅人數 ...

我都想知用咩準則去收人呢 ... 佢問D野基本上個個都識既 ...
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

回復 wing 的帖子

將循其實見了好多日了,我估佢收都唔會多人...

梁潔華 quite good

回復 ahjoechan 的帖子

唔好咁諗LA, 可能小朋友仲細, 根本依家私小考既野, 小一先學, 個個要攪到晨早就谷個小朋友唔係佢個年紀學既野, 係香港先攪到咁奇形! 外國D小朋友依個年紀仲開開心心返緊學校唱歌仔!

魅力公主 醒目開學勳章

kirstyau 發表於 12-6-18 21:57
回復 ahjoechan 的帖子

唔好咁諗LA, 可能小朋友仲細, 根本依家私小考既野, 小一先學, 個個要攪到實早就谷 ...

無錯 ... 而家D學校係諗住我地D家長一早已經開始谷小朋友,  個個都學十樣八樣野,  但無諗過有D家庭(即係我呢D) 根本俾唔起錢出去學野 ... 結果亞女去考時比人地差一截   唔係我女唔叻, 只係唔夠人地18般武藝咁勁姐

即係數學題咁, 我女識計, 但要時間去諗,去計 ... 但人地學開既一睇就知答案 ... 咁係亞女諗緊既時候, 老師就覺得佢唔識LA, interview亦都無咁多時間俾亞女慢慢諗啦
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

魅力公主 醒目開學勳章

我地啱啱in完陸慶濤  亞女全部都識  但係配詞果度有疑問 佢話俾咗個"人"字佢 佢就配咗 "人像燈" 但個老師同佢講"例如成人果d"  咁即係佢覺得亞女錯呀?? 我女猛問我 "乜我錯咗咩"

有空請去看看 ~

你哋有冇人in完循道有消息呀?

魅力公主 醒目開學勳章

仲有就係老師木口木面  但亞女之前果個男仔in完出黎時 個老師係四萬咁既樣 佢仲同果個男仔既父母講 "佢好攪笑 佢講O晒咀 佢講野好好笑"  乜原來而家d老師like小朋友咁講野架?? 我仲叫亞女唔好講呢d口頭嬋添

有空請去看看 ~

回復 wing 的帖子

其實我覺得叩門好睇個老師合唔合眼緣

回復 kikicandy 的帖子

同意!好講眼緣

回復 linglnglau 的帖子

我仔in咁多間都叫佢靜d唔好跳跳紮我一家三口都叫做有執個個樣,,不過到依家都毫無消息,最後嗰間係我地可以叫表現最差既一間,丫仔仲好多野講添,仲要講d完全冇關係既野,我地仲要着住拖鞋去,因為冇諗過佢可以比我地面試,點知依間竟然收左.....

kikicandy 發表於 12-6-20 12:34
回復 linglnglau 的帖子

我仔in咁多間都叫佢靜d唔好跳跳紮我一家三口都叫做有執個個樣,,不過到依家都毫無 ...

which school ??

其實嗰間唔係大熱,不過比我派嗰間好,我pm左你

06/22 1st in 黃永樹...

回復 kikicandy 的帖子

咁可能真係要看眼緣呢! 有時都唔知間校憑咩收個學生?

引用:06/22+1st+in+黃永樹...

原帖由 Chuchuling123 於 12-06-20 發表
06/22 1st in 黃永樹...
敢遲先first in,好多學校7月頭要買書買校服了,有d什至更早呢~~