用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇: 已2nd in旅港開平中學的家長?
go

有冇: 已2nd in旅港開平中學的家長?

聽聞校長再親自選了約60名 2nd in的學生,叫佢地fax多一次成績表比佢睇,是嗎?

jillianmami 發表於 12-6-11 10:43
聽聞校長再親自選了約60名 2nd in的學生,叫佢地fax多一次成績表比佢睇,是嗎?
無叫FAX,係5係即係5收,請問你消息何來?是否有家長FAX了?

回覆:有冇: 已2nd in旅港開平中學的家長?

應該係叫fax𠴱啲先收,是我女同學(隔離班)的媽媽告訴我,佢好firm話:我個friend要再fax多一次比校長睇

但奇怪的是:
1.2nd in 已經係2位副校長
2.唔係已經一早交咗成績表咩
其實我有點半信半疑,所以想喺度問問

冇噃! 2nd面試時有問成績表上的內容,應該他們看過晒,還要fax做甚麽?

jillianmami 發表於 12-6-11 13:13
但奇怪的是:
1.2nd in 已經係2位副校長
2.唔係已經一早交咗成績表咩
係唔係交第二次呈分試成績表,不過我都無FAX。請問你知唔知叩門手續怎辦。
祝你女兒成功有讀!!

我覺得可能係先前交報名表時小學未派成績表,到小學派左成績表後,家長又沒有向中學補交,因此中學要求家長補交都未定!

:verycold: :verycold: :verycold:

我女2nd時冇問成績表的內容,不過嗰位家長同我講完那一刻,我覺得我個女可能落選了,所以想問問其他有2 nd 的家長係咪有呢件事傘。

MariaTsui  YES  發表於 12-6-12 20:35

冇問啊,佢講到校長已挑選了60人再fax 成績表比校長。

多謝你,我也希望我女能入到此校呢!

請問幾時既事? 他們應該在四月時已向教育處遞交學生名單,為何現在才向這此學生再取資料,it doesn't make sense!

SUNWONG9861  agree!!  發表於 12-6-11 18:26

我就冇問幾時既事,呢位家長不嬲都好Cool,我同佢一句起兩句止,佢噤講,我有啲懷疑,黎EK問問好過。

希望快啲放膀,呢段日子好難過

SUNWONG9861 發表於 12-6-11 13:01
無叫FAX,係5係即係5收,請問你消息何來?是否有家長FAX了?

真的要FAX,囝囝的高年級同學媽媽說已FAX.是5月中的事.

CyrusMom 發表於 12-6-11 15:15
請問幾時既事? 他們應該在四月時已向教育處遞交學生名單,為何現在才向這此學生再取資料,it doesn't make  ...

囝囝的高年級同學媽媽話FAX左,我無問詳細時間,她告訴我時已5月中.

MariaTsui 發表於 12-6-12 20:38
囝囝的高年級同學媽媽話FAX左,我無問詳細時間,她告訴我時已5月中.

請問fax那一份成績表,是旅港要求還是自己補交呢?
叫fax是否暗示已經收了?

SUNWONG9861 發表於 12-6-12 21:15
請問fax那一份成績表,是旅港要求還是自己補交呢?
叫fax是否暗示已經收了?
...

我無詳細問FAX什麼,只是大家一齊吃早餐,我們成班C9八掛問下進度如何,因為我們的小朋友只是P4&P5,聽佢講,旅港找不到他,就打去學校找小朋友的班主任聯絡佢,好似話校長要重新睇1次的文件,今晚有空上來八下,才知是什麼一會事,當時都沒有放在心,她有說只通知60位家長.

MariaTsui 發表於 12-6-12 21:29
我無詳細問FAX什麼,只是大家一齊吃早餐,我們成班C9八掛問下進度如何,因為我們的小朋友只是P4&P5,聽佢講,旅 ...

請問那位高年班的同學校內及校外成績是否很出眾?

jillianmami 發表於 12-6-12 21:42
請問那位高年班的同學校內及校外成績是否很出眾?

他肯定是我們學校的B1生,而且運動成績非常好.

旅港在自行時以區內小學為主。當有小學出現過遲派成績表時,有一定數量同學校的學生就會要遲交或需要補交成績表的情形,不足為怪!

況且學校的對像並不會跟那些超級直資硬碰的,因此沒有需要為搶學生而作出胡亂暗示。

不要為有曾經fax過而開心,亦不要為沒有fax過而擔心,隨遇而安到7月吧!

jillianmami  多謝你的安慰,因太緊張了,此事也不敢告知女兒  發表於 12-6-13 20:00
bbbaba88  THANK YOU!!  發表於 12-6-13 14:03
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 SUNWONG9861 的帖子

坊間很多傳聞和耳語, 無謂太過認真, 不如靜觀其變, 以最壞的打算(可能要跑山叩門) 和
最好的準備(做好Profile), 去迎接派位。旅港以住沒有叩門試, 衹在當日放低Profile即可,
學校會揀選後通知。去年有人體藝收了他後, 仍將 Profile 交去旅港, 結果旅港收了他, 他
即轉去旅港。

回復 jemm 的帖子

thank you!!