用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 朋友突來的忽發奇想, work?可能?
樓主: klm402
go

朋友突來的忽發奇想, work?可能? [複製鏈接]

回復 silvia_ng 的帖子

我都知, 都想係K2先REPEAT, 但係依家放棄再等K2先REPEAT唔會係同一間KINDI REPEAT吧, 依家K2插班位亦超緊張, 已經唔係我地作為家長想點就可以點了.

回復 Lingcheung 的帖子

可分享一下問咩嗎. 我都想知佢地點樣考一個只係K2既學生. THANKS

If the kid is smart, i think no need to repeat, it waste time. I think most girls do not want to be the elderest one in a class.

回覆:朋友突來的忽發奇想, work?可能?

甚麼是SN?我覺得要RepeatK2有難度,另外有D學校對收K1學生有年齡要求所以即是話K2都有年齡要求真系吾易

回復 DonaldTsang 的帖子

sn即係九龍塘金巴倫英文幼稚園.
昨晚同一個教緊小學既朋友傾計, 原來有d小學係截細b的, 即係even一直keep做細b, 但到你k2出去考p1既時候, 可能會面對一d問題就係有d小學原來係唔收細b, 呢個都係我0岩0岩先知, 我一直以為呢個情況只有係考kindi時先會發生, 原來考小學都有呢個問題, 佢仲講左佢既睇法我知, 佢話唔否定細b有機會比大b叻, 但係小肌肉既trainning基本上可以話冇得走雞, 要面對小學多功課同寫字呢d問題, 細b確會比大b吃力. 朋友係小學老師, 我相信佢既意見係中肯的.
如果大家既小朋友係細B而又唔打算只隨遇而安等政府派位而會出去考小學既話, 大家都要留意返心儀小學有冇截細B龍呢個問題呀.

回復 klm402 的帖子

請問你朋友是私校/ 直資學校?

klm402 發表於 12-6-11 09:18
唔repeat k1, 細b上k2, k2小學扣門成功就唔洗煩, 不成功就上k3大抽獎, 抽獎唔理想再repeat k3再抽多次
都係唔係好明, 唔repeat K1, 上K2 扣小學??  K2的大B 考小學都難啦, 更何況細B??
是否分以下幾種情況
1. 龍校repeat K1, K2時試扣門, 成功則不用浪費一年, 否則K3再考, 又有龍校做後盾. (個人覺得如不是能力有問題, 只有龍校才值得考慮repeat)

2. 唔repeat K1, K3大抽獎加扣門, 理想則不用煩, 不理想則repeat K3 或 先讀 P1 明年再扣

回復 BBCOW2009 的帖子

有D 直資小學係 K2 時 6 、7月 進行面試, 所以大B 有著數

我也有朋友是小學老師 (津校), 真的有P.1學生來扣門(REPEAT P1)不過多數唔收。

而一般津校, 都唔會浪費小一學位, 比留班生, 寧願留翻個位,比D SMART D既扣門生

回復 BBCOW2009 的帖子

據我所知, 有部份小學會係小朋友k2既下學期就開始安排考試既了. 同樣, 正如我朋友所講, 原來有d小學係會唔收細b既. 即係話就算你小朋友有能力都好, 只要係佢地截龍後既月份出世, 佢地都係唔會接受你申請.
k3 repeat呢個情況我認為好少, 一般都唔會安排小朋友係呢個階段repeat, 除非真係能力出現問題吧.
依家學位競爭激烈, 大多家長都心醉龍校, 但戰龍校不成的, 你都要想下小朋友讀既0個間幼稚園既程度夠唔夠足以應付來緊p2下學期考p1既競爭, 過去小學版0個邊你睇下就知道, 係場痛苦既硬仗.

醒目開學勳章 王國長老

私校/直資係p2下學期開始報,可能即考,多數k3上學期考,所以k2叩門私校根本吾成立。正常叩門係k3考完,考吾到,或者家長之前無報,讀讀下k3至決定報又已經miss左報名日期,至會叩門。而家考小一,十個人爭一個已經叫小,學校自己都一大條wait list,講真邊有位俾其他吾跟程序考既其他人?除非你有咩特異功能咩全港性大獎品學秉優啦!

回復 Charlotte_mom 的帖子

我既理解同你係一樣, 但初接觸既人會以為考直資私立同扣門係同一樣野來, 因我都曾經MIXUP過.

醒目開學勳章 王國長老

我亦見吾少係照跟時間上派到既小學,但同時跟程序申請龍校,p1一開學再戰小一,預左會repeat, 亦有非常非常例外情況係小朋友繼續原校讀小一,又等緊repeat小一,同時向新校校長要求插小2睇下得吾得(見過,不過話你知機會非常非常低,就算小朋友有能力,學校都未必肯彩你)

醒目開學勳章 王國長老

引用:回復+Charlotte_mom+的帖子 我既理解同你

原帖由 klm402 於 12-06-13 發表

我既理解同你係一樣, 但初接觸既人會以為考直資私立同扣門係同一樣野來, 因我 ...
叩門就係「吾按正常程序申請」,至叫叩門喇

你意思係讀緊P1仲有機會可報考龍校P1, 呢點我唔太明白, 可詳細D講解一下嗎.

醒目開學勳章 王國長老

引用:回復+Charlotte_mom+的帖子 你意思係讀緊P

你意思係讀緊P1仲有機會可報考龍校P1, 呢點我唔太明白, 可詳細D講解一下嗎.
即係:k2考左,吾好彩,吾得。k3再考。k3學期尾抽到間未必係自己心水,照準備9月上小一,但一邊準備再戰直資私校考小一(直資私校未必限制只俾k2生申請小一)。去到小一下學期,再考插小二,到時你可以睇下自己有咩offer o係手,插小2定係去心儀學校讀小一。另一方面,如果心儀學校只收小一,你亦即管試下同校長商量上小2既可能性,明吾明?

嘩...咁樣搞法真係人都DIM. 而且搞到大人細路都好難安定

簽名被屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

引用:回復+Charlotte_mom+的帖子 嘩...咁樣搞法

嘩...咁樣搞法真係人都DIM. 而且搞到大人細路都好難安定 ...
想入間好學校係咁架喇,我識有d家長年年去考插班都只係為求一個位姐

回復 joeywongmy 的帖子

所以你話做細B著數又得, 唔著數又得, 著數在於彈性大D, 唔著數在於做細B同大B競爭係輸蝕D.
傳聞男仔發展比女仔遲, 所以男仔REPEAT我都覺得合理. 我細仔12月出世, 超細B, 我都一心預左佢要做大B呀.
其實REPEAT唔係一件令作為細B家長耿耿於懷既事, 而係點樣REPEAT先係最理想, 真係好技術性既問題.

‹ 上一主題|下一主題