用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 朋友突來的忽發奇想, work?可能?
go

朋友突來的忽發奇想, work?可能?

本身自己囡囡係細b, 朋友小朋友先幾個月大同樣係細女, 但就已search好多kindi同小學既info.
昨日傾開, 我話會比細女repeat k1 佢好詫異仲話覺得浪費, 跟住佢講左佢既見解. 我...無言, 因我都唔知佢呢個所謂idea係空想定真係work, 因為空想同實淺永遠有距離.
佢既理論係:  唔repeat k1, 細b上k2, k2小學扣門成功就唔洗煩, 不成功就上k3大抽獎, 抽獎唔理想再repeat k3再抽多次.
我對抽獎既限制仲係烏sir sir, 但我心想應冇咁著數吧, 一來依家幼稚園學位緊張, 學校會唔會咁易比你repeat又係一個unknown. 再講..小一計分有冇受限制又係另一個問題.
大家有咩高見. 等我多多了解下.

一生人只可參加小一大抽獎一次!!
另外,k3的學生考小一都尚且有機會全軍覆沒,何況k2的?

回復 marcuscyrus 的帖子

原來一生人只可參加一次咋. 真係知多一樣野, 等我都講返比佢知先.
其實大抽獎真好講運數, 既然unknown, 所以我主張先強化小朋友既能力. 呢樣係我地唯一可做到.

回復 klm402 的帖子

if you are studying in P1, you can't go for lucky draw even you didn't apply for the lucky draw in K3

I have asked my kid's teacher and one of the principal of a primary school, both of them think repeat K2 or P1 is a better choice.

回復 cmir 的帖子

好多謝你既回覆呀...其實我都係咁樣想所以先比囡囡REPEAT K1, 但REPEAT K1同REPEAT K2比較, 問心, 我個人係PREFER REPEAT K2呀. 因為K2學既野比K1多. 之但係要搵一間好既KINDI去插K2唔係一件易既事呀. 好似朋友APPLY 宣幼K2, 就百幾人爭....點爭.

i understand the competition is keen. 不過唔係個個都係變大仔repeat, so you should have a higher chance as your kids will be smarter than the rest

實不相暪, 我小朋友原先係係村幼讀N同K班, 今年再戰龍校夢碎, 所以即搵返較為程度深既SN, 為左早D比小朋友跟返個進度, 毅然咁遲都轉K1, 其他進度都好理想, 只係寫字係起步, 有想過就咁比佢上K2, 但SN K2寫字都多, 有懷疑過會唔會係硬著上呢, 咁0岩KV有OFFER來. 所以先比囡囡去KV由K1開始.

醒目開學勳章

如果係, 我會建議repeat K1, 一來唔同學校K2分別可以好大, 二來小朋友都會有自己思想同自己嘅校內朋友, 識左兩年再格硬分開佢地小朋友會唔開心!  三, 有些小朋友係需要時間去適應新學校同新朋友, 有些需要1-2星期, 有些甚至需要幾個月至半年, 喺新學校未必會識得多野就要去面對P1面試!

幫仔女做決定, 難過幫自己做決定百倍.

cmir  i agree....  發表於 12-6-11 13:36

marcuscyrus 發表於 12-6-11 09:50
一生人只可參加小一大抽獎一次!!
另外,k3的學生考小一都尚且有機會全軍覆沒,何況k2的? ...

k2就可以apply 私立/直資學校?  我一直以為k3先apply!  請指教!

sigh....個個都話repeat!  其實畀心機教好佢先最重要!  

我見有個家長, 佢小朋友係2009, 11月出世, 無pn收!  佢mami係屋企日教夜教!

佢 a-z, number counting 全部識哂....... 考kg, 5間5間都收! 我都以佢為榜樣, 好畀心機教仔!

回復 melonfans 的帖子

女女雖然係細B, 但講真我覺得佢都幾MATURE, 前後兩間KINDI既老師都話小女既能力幾好. 到底同大B有幾大既分別我唔大清楚, 因我冇接觸大B.
2010/11囡囡係細B既時面試都唔錯,我心感滿意,只係我地心儀既龍校同埋兩大人氣學校係WAITING, 所以先比佢2011/12再試, 今年大女面試應對自如, 發揮得好好, 但係競爭大左, 唔係表現好就有OFFER呢個係事實, 所以面試講能力, 家長應對外, 講真, 好講運氣. 呢個係我個人既睇法. 如果出生率仲係講緊baby bomb之前咁既話, 我相信大多家長都唔prefer選擇repeat.
選擇repeat呢條路, 唔係因為能力差過人, 只係環境令我選擇一個較安全既做法. 有人會唔認同, 但我自問唔係隨x而安一派.

melonfans  ic.....  發表於 12-6-11 14:19

melonfans 發表於 12-6-11 13:58
sigh....個個都話repeat!  其實畀心機教好佢先最重要!  

我見有個家長, 佢小朋友係2010, 11月出世, 無pn收 ...

2010年的小朋友應該未開始考幼稚園

回復 BBCOW2009 的帖子

係wor, 你真係清醒, 2010出世既小朋友應該今年9月先開始將羅k班既野0家bor, 會係記錯年份??

melonfans  yes!  09先啱!  發表於 12-6-11 14:20

BBCOW2009 發表於 12-6-11 14:10
2010年的小朋友應該未開始考幼稚園

sorry!  真係寫錯咗!  2009 先啱!

好多幼稚園唔比repeat 啦喎! 你要留意下你果間比唔比呀! 其實唔一定要repeat呢條路呀, 大把細仔細女考得好, 問題係你點令到佢做得到呀! 唔係repeat就一定得呀! 到時唔得, 你先後悔浪費左一年時間同金錢...你話幾唔抵呢?!

回復 silvia_ng 的帖子

我係細b做大b, 即係讀多1年k1, 唔係同一間kindi入面repeat呀.

klm402 發表於 12-6-11 15:09
回復 silvia_ng 的帖子

我係細b做大b, 即係讀多1年k1, 唔係同一間kindi入面repeat呀.
咁又有咩分別呢?
就算唔係同一間幼稚園, 但都係讀兩次k1, 咁都係repeat啦!

同埋repeat k1真係冇咩意思, 反而k2學寫字, 咁樣repeat先有用d

tell yr friend to giveup application p1 when kid is at K2. my son applied p1 last yr and the question is difficult and can't see any k2 kid can answer.