用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 LSPS 學術是否真的很深 ??
go

LSPS 學術是否真的很深 ?? [複製鏈接]

小兒有幸能成為LS今年小一生 , 請各媽媽賜教 , 課程是否教得快 、 考得深 ? 功課是否每日也很多呢 ?

您們認為有需要找補習老師嗎 ? 可以詳術一下嗎 ?    ( 因小兒在活動教學幼稚園的 , 擔心難應付 ) 謝謝分享
   3    0    0    0

不用擔心, 學校有相對既支援同有適應期比小朋友過渡, 大多下半學期已適應到. 學校教法都有佢的一套, 所以小一生活可以好開心輕鬆地渡過. 當然, 小朋友亦要上堂留心少少, 家長考試前再補佢溫下已經ok.
至於補習, 就睇一個個小朋友同家長本身要求, 我自己小朋友就只係到小一下學期才開始上數研. 不過上左一年, 見進步不大, 我依家都冇上了.
梁校長係家長會已澄清, 唔駛搵補習. 要求學生自己主動學習同留心上堂. 當然, 有些小朋友可能上堂發夢, 要補習幫. 不過我建議先自己跟下先, 唔好咁快搵補習住.

Nmon 的帖子

I have heard from some teachers said the first term test, the teacher will speak out the tests paper, after the first term, the teacher expect the child will learn and do it by themselves. So, if the child's academic level is not reach the school level, I think the child is too difficult to pick up.

多謝分享 , 請問你們有否請補習老師 ?  另外,有誰可PM習作和測驗考試卷讓我參考 ?  作為媽媽也要預習啊 ! Thanks all !!

小一絕對唔需要補習....你唔好咁緊張先, 你咁緊張仲嚇親自己個仔, 等佢以為間學校....

其實, 我覺得LS小一課程根本就唔深,一般小朋友應付到架...不過, 真係要父母幫下手樣樣睇緊D囉...

13/7就番學校買書買補充, 到時你可以早D同仔仔睇下, LS一向係唔會派回考試卷架....其實我覺得真係無乜需要特別問人攞卷黎睇, 只要跟足學校指引同要求每個小朋友都可以自己通過考驗...

謝謝bb2分享,小一每日多少功課 ? 聽說每次默句子也十句八句,真的嗎 ?

功課量日日唔同, 時多時少, 一般都有5,6項咁啦...叫小朋友做功課時小心D, 就唔駛成日做改正囉!

默書開頭就5,6句度, 之後就10句8句度啦.....不過都係簡單句子, 開頭默書家長要跟足D幫小朋友溫習,趁星期六日幫小朋友溫左先, 默之前一日又複習下, 等小朋友熟習左就好好多架嘞....我仔仔而家都係默書前一日溫架咋..都OK架

Thank you for sharing

津貼 ?? 想點 ??

貢獻勳章

小一中文何止十句八句,仲要背默添!

請問各位媽咪, 一班多少人? 中文用廣東話還是普通話教? 低小是不是活動教學? 唔該晒!

請問各位媽咪, 一班多少人? 中文用廣東話還是普通話教? 低小是不是活動教學? 唔該晒!

joantsang 發表於 12-7-23 23:45
請問各位媽咪, 一班多少人? 中文用廣東話還是普通話教? 低小是不是活動教學? 唔該晒! ...

一班約30人....中文用廣東話, 小一至小二活動教學..

貢獻勳章

1) 三十幾人一班

2) 中文科用廣東話教,另有一科普通話

3) 跟據學校網頁講,小一及小二係活動教學

bb2, joemyt, 想問讀LSPS 的家庭, 是否多數都是中產? 此外, 學校是否規定要學一種樂器, 或任何一種藝術? 即"一生一體藝"? 唔該晒!

LSPS有一半係大抽奬入既, 一半就計分入, 所以係咩階層既家庭都有....我知道有D好有錢都有, 不過有錢無錢都唔影響小朋友既學習, 學校亦唔會因為小朋友既家庭背景而會有唔同既教法.........

學校鼓勵同學一體一藝, 學一種樂器,同埋參與一項體育運動..... 音樂考試要考樂器既..不過我仔話有D同學都無學.....

貢獻勳章

我只係一個普通家庭,睇唔到有錢同學有特權有優待,老師搭電梯,學生行樓梯,一視同人。

小朋友入去讀書,只要把書讀好。成績好,老師收貨,我滿意,就攪掂。

一年交 $3200-HKD 年費,無其他雜費,政府津貼小學。你有幾億身家,都係交 $3200-HKD 年費!

適當的活動(運動),好過成日拎住個 iPad!

反而我最唔喜歡那些所謂有錢家長,揸住架車去接返/放學,小朋友落咗車,又唔即刻開車,攪到交通擠失。有錢又如何 ?

當然不守交通規則是錯的,但也不要針對所有車仔上學的家長吧。車仔返學不一定是有錢人,校車不到達住所或校車需要太早上車之類的原因都是有可能的。總之大家都是為了兒子著想而已。
‹ 上一主題|下一主題