用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 誠邀梁振英瀏覽"小一選校"
樓主: sukitelfold
go

誠邀梁振英瀏覽"小一選校" [複製鏈接]

引用:我覺得起碼係唔好用個隨機號碼去做曬成個抽

原帖由 jojoplanet 於 12-06-10 發表
我覺得起碼係唔好用個隨機號碼去做曬成個抽奬過程。或者可以咁:例如第一志願選A校(如有100個位)既人就係 ...
完全睇唔明!!!

回復 jojoplanet 的帖子

同意!

Agree×10000,不過要改呢個制度,肯定唔容易,改得黎,怕且我們的小朋友已升上小學了。

引用:Agree×10000,不過要改呢個制度,肯定唔容

大抽獎好過考實力啦! 咁對冇錢谷小朋友既學校先公平呀! 如果要憑實力考學校, 咁恐怕2個月大已經要係起跑線上準備啦

如果真係有實力, 叩門都會叩到呀! 唔好灰心!

Iamtomy 發表於 12-6-10 23:34
完全睇唔明!!!

你知唔知而家大抽奬既結果係好取決於你個隨機號碼夠唔夠前..如果2個人佢張表填既學校次序完全一樣..可以係一個派到第一志願一個派到你冇選過既學校..因為大抽奬派學校成過過程一開始佢就用呢個隨機號碼排咗先後次序先...假如1-2000, 你排得後就一定係唔會派得好..你派係NO.1就天下無敵..

如果佢無呢個隨機號碼..係第一志願GROUP晒各人選相同學校既人一齊..咪係呢班人都抽個名出黎囉..如果有100個人選A校但只有50個位咁就抽咗50個出黎, 所有在第一志願既學校用相同方法做晒後咪做第二志願囉...

第一志願不成功既咪係用佢第二志願來抽囉..

Iamtomy 發表於 12-6-9 23:37
我提議全港小學都改名叫喇沙小學,同一辦學團體做,咁未安慰到所有家長囉!
人人入喇沙,唔再B B Bar.

...

"人人入喇沙,唔再B B Bar".....好正, 笑緊

我建議更上一層樓 cross-over 各名校來滿足所有家長的期望

例如:

拔沙 = 拔萃 + 喇沙

聖保仁 = 聖保羅 + 聖保祿 + 華仁 + 皇仁

引用:Quote:Iamtomy+發表於+12-6-9+23:37+我提議

原帖由 lugano 於 12-06-11 發表
"人人入喇沙,唔再B B Bar".....好正, 笑緊

我建議更上一層樓 cross-over 各名校來滿足所有家長的期望
個提議正呡!起碼九成人立即收聲,唔洗失眠,氣憤,心煩哪!

引用:Quote:Iamtomy+發表於+12-6-10+23:34+完全

原帖由 jojoplanet 於 12-06-11 發表
你知唔知而家大抽奬既結果係好取決於你個隨機號碼夠唔夠前..如果2個人佢張表填既學校次序完全一樣..可以係 ...
最終方法係「抽」,未即係random攞,有乜分別?

引用:Quote:原帖由+jojoplanet+於+12-06-11+發表

原帖由 Iamtomy 於 12-06-11 發表
最終方法係「抽」,未即係random攞,有乜分別?
其實政府應該加大資源係一些二三綫小學,等佢地upgrade水平接近一線學校。

‹ 上一主題|下一主題