用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中二學生讀書壓力大,家長如何處理?
樓主: singyee
go

中二學生讀書壓力大,家長如何處理?

回復 rhizoid 的帖子

顯然,只有初中這段時間才是真正"求學不是求分數"的階段,初中考試分數/名次與上述所有功能無關
而家長的重點,應該在於引導其讀書心態,同防止佢地學壞

當一個學生初中咁少野讀都要靠全副心機讀書先可以保持高排名,咁我想講,呢個學生絕對唔會勁。
試諗下當年讀初中咁少野都要用晒d時間,咁你到考DSE個陣要讀既野多好多倍咁你d時間又從邊度黎?
答案就是開夜車了
除非想孩子折壽以換這幾年的高名次,否則請你細心想想明年中三的路該如何走,今年暑假該做些甚麼,那是最後一年初中升涯同時於大考時兼顧分數

從初中開始以讀書同課外活動/其他興趣活動塞滿時間,那麼到高中的時候,時間就很容易從取消各項課外活動擠出來,專心讀書。

無錯,F1 2既基礎好重要,但真正重要的基礎在於F3
所謂基礎是甚麼,就是讀書n年過後你還依稀記得某些學科的知識,就算不記得,也不要做任何違反了當初所教的蠢事
基礎,不是看你在F1/2考試/練習中能夠做到多艱深的題目,而是看你的基本概念是否清晰

F1 2教的,不過是常識,或者是固本培元,更重要的是讓你接觸不同學科的知識還有發展自己的一套讀書方法
F1 2 的基礎是否穩固看的不是考試名次,而是靠自己才能得知,我初中一向keep住中上位置,當年很多人名次都比我高,但現在這些人大多都忘了初中所學的內容,只有我還記得住。

肺腑之言.

singyee 發表於 12-6-10 01:14
本身間學校功課多,测驗多,考試都冇時間温書,做極都做不完,沒有休息日子,臨近考試佢地又擔心唔夠時間温書,考 ...
大家同一天空下,功課多測驗多其他學生都係咁多,佢地唔會話做少d功課架嚄。。。。。點解人地做得黎佢做唔到?(當然有人發功另計)
假如平時功課/測驗都實在應付唔黎,我諗你應該同你個女一齊探討下問題何來,係時間管理問題抑或某d學科真係完全唔明上堂跟唔到,通常入得Band 1中學又唔係做壞學生既,唔會科科都咁唔掂。

本身間學校功課多,测驗多,考試都冇時間温書,做極都做不完,沒有休息日子,臨近考試佢地又擔心唔夠時間温書,考 ...
睇番d post轉頭.....平日測驗多, 禁平日應溫得7788啦, 唔會到考試先溫架. 平日測驗溫過, weekend又係禁易溫下, F1/2考試應唔太辛苦喎....

rhizoid  可能已經跌入一個惡性循環~  發表於 12-6-12 21:24

回復 Yanamami 的帖子

Yanamami,
妳真係細心. 坦率. 又帶攪笑... AGREE + LIKE!

singyee,
真係要: relax !
如果睇左上面咁多家長分享既鬆弛tips, 都仍然渾身是壓力及擔心的話, 建議你最好揾校內老師及社工傾下, 以作進一步了解問題出處, 他們應該知道很多方法去處理類似的問題, 唔好怕難為情, 最緊要對症下藥, 我認識一位學生都有類似經歷, 他在F.1開始已有應付功課. 測考的問題, 到F.2亦如是天天+晚晚'開車', 但事倍功半, 身體健康更是惡性循環, 最後家長向老師求助, 分析了問題所在. 加上社工和同學的鼓勵及幫助, 這位同學已經懂得掌握學習之道. 如何處理時間分配及舒緩壓力等. 升上F.3時, 他都可以應付自如呢.

祝你的孩子健康愉快. 學業進步!

你女兒個間band1學校係唔係得別深/特別谷,所以先咁辛苦呢?
一般b1生入b1學校通常頭半年應可慢慢適應,唔會咁辛苦ga.我見個女都算ok,平時幾多空閒時間睇課外書/睇電視/上網...
不過如果要求佢一定要考頭10名,就一定辛苦許多了.好彩我無...

回復 Glau 的帖子

我成日都煲愛心湯比阿女飲!

回覆:singyee 的帖子

Hi singyee,

是的,現今學生要文武雙存,功課、活動、測考確是太多。但你女兒如今已吃力,那中三將如何是好?要知中三科目數量為全中學時期之冠,成績又會是選科之本,故必須幫她解決time management 的問題。

例如:(1)prioritize her tasks: e.g. VA功課、Music project、不計考試分的core subject projects等,都可粗略待之。(2) make use of idle time: e.g. 將默書content、成語、vocab 等整成咭仔,坐車閒時拿出望望,睇睇下便記得,唔駛突登撥時間溫。(3)set deadline, and sometimes need to adjust the quality of work for efficiency: 好多細路都執著於完美,字要靚、作文開頭要勁、etc, 但因時間有限,他們要學憧取捨。

恭喜你有一位處事認真的女兒。只要幫她培養好better time spending habit, 那她便能better enjoy her school life 。祝成功。

singyee  你既仔女讀F.幾?  發表於 12-6-15 19:24
singyee  Thank you!  發表於 12-6-15 18:56

功課

如果有好多,就先做咗容易的。兩份易一份難咁做,成功感大些,唔使做咗好耐一份都未做完。

溫習

整個時間表,定好每日溫那一科那幾課      /
for every one criticism, three positives must be given.

聽落是時間管理出現問題,因為覺得唔夠時間,所以緊張。其實這個情況人人都會遇到的!

可以試試這方法:
不論是功課或溫習,開始前都用5分鐘做個計劃。

例如功課:
先想想當日有多少時間做功課,做到幾點就要停。然後數一數自己有幾多樣功課,再分配每樣功課用幾多分鐘完成。次序是兩份易一份難,每做完三份功課就一定要休息10分鐘,去洗洗手飲杯水。

預備考試:
定好自己要溫習多久,由幾點溫到幾點。數數考試範圍有幾多課,再分配每課溫習多少時間。

用個計時器,時間夠就一定要停,溫另一課或做第二樣功課,有時間剩才回頭再做。這樣就唔會get stuck係一處,跟住好多野未做未溫,血壓上升,心跳加速。

我自己當年都好多功課(數學每日做廿幾題數,科科都有功課)每個星期各科都有小測,就係靠呢個方法大部份時間可以10點收工。

記得讀大學時因為驚自己溫唔切書哭,有位師長叫我告訴他有甚麼要溫習,續一數給他聽。邊數邊告訴我那樣重要必需熟讀,那樣不重要不需要溫。佢講完我就定好多,當時的想法係:即使溫唔哂,都唔會唔及格的,因為立即開始溫習的話,起碼可以溫到大半。

singyee  thx!  發表於 12-6-18 21:00
for every one criticism, three positives must be given.