用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中二學生讀書壓力大,家長如何處理?
go

中二學生讀書壓力大,家長如何處理? [複製鏈接]

中二學生讀書壓力大,家長如何處理?
   5    0    0    0

其實都只能盡量舒解佢既煩悶, 同佢講多d開心既話題, 我個仔都係適逢呢個問題, 自從佢考左個第一之後, 成日好大壓力, 驚考吾返

回復 singyee 的帖子

好多方法可以處理呀~

我首要做的是審視一下究竟自己有無壓力,尤其是怎樣看待孩子的學業跟成績這方面之心態。

先自己平衡到、安靜到,才幫助孩子處理~

whmama  Agree! Sometimes parents impose pressure on kids. When my son cannot meet my expectation, I show my disappointment and hurt him. I'm still learning to control myself.  發表於 12-6-11 16:07
EK 系統 6/29 號 刪了我兩篇日記,也刪了部份好友名單、提醒紀錄,,, etc 日誌已再補上,好友名單改天會再度補回~

其實考唔番第一又如何? 睇通睇透就唔會俾壓力自己? 呢個世界邊有永遠既第一呢?  總係天外有天, 人外有人. 學會接受得失, 比拿no.1更重要呢.  其實考10名內已好叻.   

回復 Yanamami 的帖子

Agree我認識一個band1小朋友入了區內名中學,為保全級排名前20名,小小年紀每晚一兩點,何苦?有些科目,
我只要求兒子合格,按他的資質定目標!中史是他的強項,我才要求40/50 或全班首5名

singyee 發表於 12-6-9 00:05
中二學生讀書壓力大,家長如何處理?

請問有咩行為反應??

本身間學校功課多,测驗多,考試都冇時間温書,做極都做不完,沒有休息日子,臨近考試佢地又擔心唔夠時間温書,考得唔好,心情又差,往往温書温到好夜,其實做人父母見到自已仔女吟辛苦都心痛又害怕她捱壞身體,唔通讀書就是這樣?

她是否有LIKE的課外活動?? 最好是SPORT, 出一身汗.
如果沒有, 又須爭取時間溫書時, 都抽出少許時間(半小時都可)RELEASE--- 往公園散步,  似是CHARGE吓電般, 不要長時間困在家.
心境&精神的放鬆, 有時更勝千言萬語.

whmama  Good ways!  發表於 12-6-11 16:21

囡囡係咪想修Medi/ Law? 如果唔係, 係中學全級頭20名都應該可以入HKU/ HKCU啦.  要爭全級第一為乜呢?  佢禁叻女, 應該好好enjoy一下中學生活(人生有幾多呢d日子呢?).

Yanamami 發表於 12-6-9 13:09
其實考唔番第一又如何? 睇通睇透就唔會俾壓力自己? 呢個世界邊有永遠既第一呢?  總係天外有天, 人外有人.  ...

同意,我囝也是band 1中學,都試過考頭幾名,亦試過跌落1x-2x,但平衡分差唔遠,只差三兩分,
但我都心滿意足,最緊要佢讀得開心~

vincher 發表於 12-6-10 00:05
回復 Yanamami 的帖子

Agree我認識一個band1小朋友入了區內名中學,為保全級排名前20名,小小年紀每晚一兩 ...,
我覺得中一二應該是中學生涯中最放鬆的時段.一來未到要選科而離文憑試又有幾年,應該好好享受下年少時代的活力;若咁快就被讀書壓到透不過氣,我覺得不值!
依家放手給中一的女兒自行溫習,只求她普通科有60分,強項英文科維持80以上,足夠了....

Yanamami  係呀....簡直係honeymoon period. 人生最無憂無慮既日子.  發表於 12-6-11 17:30

hongkeikei 發表於 12-6-11 16:33
我覺得中一二應該是中學生涯中最放鬆的時段.一來未到要選科而離文憑試又有幾年,應該好好享受下年少時代的活 ...

agree. kids these ages should go for fun and more eye-opening stuff. Not just revision.

just need to keep the core stuff solid e.g. chinese/eng/maths ... these are critical for the coming years. Other subjects just see where interests (music / speech / history etc ) lie, reali does not matter a lot (own exp)  

p.s. i m only 25 year of age :) accumulating knowledge how to become a good dad in the future :)

Yanamami  Welcome!  發表於 12-6-11 21:10

醒目開學勳章 王國長老

hongkeikei 發表於 12-6-11 16:33
我覺得中一二應該是中學生涯中最放鬆的時段.一來未到要選科而離文憑試又有幾年,應該好好享受下年少時代的活 ...
同意, 要和同學建立良好關係, 有團隊精神, 以應付日後工作上人事關係...

hongkeikei  同意.除了學業,中學生學習與人相處技巧都是十分重要!  發表於 12-6-12 23:51

其實講就容易做就難,你不是讀書過個,自從轉了334,學既野做既野更多,點能夠放鬆享受f.2生活呢?現在考試佢吔都驚時間唔夠温得唔好成績自然差,做家長都幫唔到?

hongkeikei  我讀中一二個時都好享受ga,到中四五先勤力溫書,依家都算做'專業人士',無穿無爛!讀書雖然重要,不過,兒女們自有自己的路可走,做父母盡力教好他們夠了   發表於 12-6-13 00:20

初中的名次都是浮雲,最重要的還是公開試,還有基礎如何
假如一味讀到一兩點用補習喂到佢咁高名次,大部份人考公開試挫敗感會好大
初中一個排第10名和一個排第50名但前者只靠補習,操卷同0課外活動而後者靠上堂聽書同埋犧牲溫書時間係課外活動度,那我相信後者考公開試成績乃至日後人生路上會更好。

Yanamami    發表於 12-6-11 22:57

吟!請問中一中二讀得唔好,一路上肯定有好多Ouestion?入大學都不理想?可況band 1中學做既野,往往迫埋來,唔都你唔做?

rhizoid  3.: 1+2 只有這樣你才需要擔心,需要在主科下苦功溫習,另挑雜科則簡單地複習一下,如中三開學後兩個月的情況持續,那才需要找補習於期中考前扶正  發表於 12-6-12 11:44
rhizoid  2.數學及其他雜科︰看成績可分出其天分/興趣在哪裡,可先計劃日後選科。另外需檢討讀書方法和上堂問題。學校若有暑期練習更佳,可作溫書用。  發表於 12-6-12 11:42
rhizoid  1.語文科︰要看看其他高分的同學是不是大部份都好你個女好多,如是,可能係因為小學基礎不穩,初中就應該及早急救,因為高中語文科可以教的不多  發表於 12-6-12 11:38
rhizoid  這要看他是否能吸收中一中二所學的知識,假如真的發現成績太差以致名次太後,那也要分三種情況  發表於 12-6-12 11:36

singyee 發表於 12-6-11 23:44
吟!請問中一中二讀得唔好,一路上肯定有好多Ouestion?入大學都不理想?可況band 1中學做既野,往往迫埋來,唔都 ...

你自己都relax唔到, 點幫你個女呢? 佢禁緊張都好正常, 受你感染嘛, 你不自覺o者....

煲d靚湯, 整d好野食比佢, F.2 仲未係最辛苦.

singyee  我成日都煲愛心湯比阿女飲!  發表於 12-6-13 02:00

噤樣讀不是辦法.中一二的成績不代表什么.好多中一二top的到了中三四就吃力了.更加到了預科就沒了,考不到大學.反而成績中上的,到中四五focus在考試之后就勝出了.中一二三先搞好語文及數學就okay了,揀科時入到專長的科目就得了.太早發力,會耗盡精力咖.不過,像馬拉松一樣,要keep到中上.又像用斧頭一樣,不是拼命大力就得,都要方法arm,花時間磨利斧頭先得(~即多看課外書和參加課外活動)

rhizoid  
跑長跑,最忌後勁不繼﹗  發表於 12-6-12 12:14

Ceci333 發表於 12-6-12 10:51
噤樣讀不是辦法.中一二的成績不代表什么.好多中一二top的到了中三四就吃力了.更加到了預科就沒了,考 ...

無錯,keep到中上就得架啦

問題不在於名次
小學求分數除了打好基礎,求老師注意,免得遭人遺棄之外,還有升中用途
高中求分數,求的是公開試成績以入大學
大學求分數,為的可能是日後向人炫耀或者最高層次的︰向自我挑戰

顯然,只有初中這段時間才是真正"求學不是求分數"的階段,初中考試分數/名次與上述所有功能無關
而家長的重點,應該在於引導其讀書心態,同防止佢地學壞

當一個學生初中咁少野讀都要靠全副心機讀書先可以保持高排名,咁我想講,呢個學生絕對唔會勁。
試諗下當年讀初中咁少野都要用晒d時間,咁你到考DSE個陣要讀既野多好多倍咁你d時間又從邊度黎?
答案就是開夜車了
除非想孩子折壽以換這幾年的高名次,否則請你細心想想明年中三的路該如何走,今年暑假該做些甚麼,那是最後一年初中升涯同時於大考時兼顧分數

從初中開始以讀書同課外活動/其他興趣活動塞滿時間,那麼到高中的時候,時間就很容易從取消各項課外活動擠出來,專心讀書。

無錯,F1 2既基礎好重要,但真正重要的基礎在於F3
所謂基礎是甚麼,就是讀書n年過後你還依稀記得某些學科的知識,就算不記得,也不要做任何違反了當初所教的蠢事
基礎,不是看你在F1/2考試/練習中能夠做到多艱深的題目,而是看你的基本概念是否清晰

F1 2教的,不過是常識,或者是固本培元,更重要的是讓你接觸不同學科的知識還有發展自己的一套讀書方法
F1 2 的基礎是否穩固看的不是考試名次,而是靠自己才能得知,我初中一向keep住中上位置,當年很多人名次都比我高,但現在這些人大多都忘了初中所學的內容,只有我還記得住。

hongkeikei  俾個Like你!!  發表於 12-6-13 00:00
hongkeikei  女兒成績只是中上,我又唔擔心喎,不過科數都係要叫佢自己睇緊D,雖然日後她應不會讀理科!  發表於 12-6-12 23:57
‹ 上一主題|下一主題