用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會基福小學 2012小一生報到
樓主: 熹媽媽
go

2012小一生報到 [複製鏈接]

今天唔知邊位係謙媽...我係坐門口,超多野問個位

Kiu Ma: 我坐左喺窗嗰邊,問過林老師點解訂校服表格上冇標有得買男生領呔嗰位媽媽?

咁我知邊位!在場不是太多港媽媽

大家好!呢間學校唔知有無義工家長呢?

Kiu Ma: 咁你又問過d咩問題,等我可以remind下嘛!

深水埗情況係咁,港媽媽佔嘅數目喺一班係少d

我咪問,中文默書用普通話or粵語,有無平台幫

有d印象

回復 skwai888 的帖子

^^! 阿仔好反斗......... 日日都比呂老師話.....唉~~~
http://kuramatsangwong.shopping.####.hk/shopping/list.html?pcat_id=f2a55a78a878f6a1392d238e914535fc 俊俊小B,男,6 月8 日出世,居住長沙灣 ----------------------------------------------------------- 8/7 3.29kg/7.23lb 8/8 4kg/9lb 14/8 5.5kg/12.375lb 14/9 6.3kg/13.86lb 6/11 7.1kg/15.90lb/66cm

回復 micky06 的帖子

[size=14.999999046325684px]中文默書用普通話, 搞到我都要用[size=14.999999046325684px]普通話讀比佢, 仲要唔知讀得準唔準 [size=14.999999046325684px]
http://kuramatsangwong.shopping.####.hk/shopping/list.html?pcat_id=f2a55a78a878f6a1392d238e914535fc 俊俊小B,男,6 月8 日出世,居住長沙灣 ----------------------------------------------------------- 8/7 3.29kg/7.23lb 8/8 4kg/9lb 14/8 5.5kg/12.375lb 14/9 6.3kg/13.86lb 6/11 7.1kg/15.90lb/66cm

而家有無50%係港媽.... 好似好少呀~!

回覆:kuramatsang 的帖子

我今日接放學時見到佢好叻仔呀!自己做功課!

我普通話,都唔多得!唔知學校有無得上網讀!
呢間學校..我估一年級...最多得10-20%係港媽

未開學之前上過基福個網,知道小一&小二中文課用普通話教授,所以暑假期間請左個補習老師上門教謙謙普通話拼音&備中文書課文,打定底所以好好多,補完個暑假已冇繼續補,因為佢話謙謙已經足夠應付小一嘅普通話課程;再者我讀書時也有普通話堂,雖然未必十成十記得,但也算暫時應付得來。

嘩!勁呀!我唯有比番責任比小朋友,同佢講爸媽都唔識普通話,靠自己!

謙謙暫時都適應得ok, 這2次中默都能取得100分;英默就漏了一個標點得99分,遲下d野再深d再難d時就可不擔保了。

Kiu媽:若課文中有咩字讀唔到,睇下我幫唔幫到手,盡量寫d拼音俾你,希望能夠幫到你。

回復 Teresatam 的帖子

THANK YOU!

暫時不用住,我始終希望佢靠自己,等佢知無人幫..唯有留心些上堂..
我個女默書暫時未有100, 得9X..唯有叫佢加油.
謙謙都好叻...請問溫/中英文...有咩方法另佢記得??
請問你是全職媽媽/返工?小朋友做功課耐嗎?
我個女做功課有時唔識,等我放工,已8點..教得功課來,未必有時間溫書..因9點半要訓!頁

囡囡都叻,靠自己都攞到9X,唔錯喇!

唉!在職媽媽係辛苦好多,我都要番工,𣎴過我就幸運d,因為同屋企人住嘅原故,我爸爸會跟佢功課,我放工番黎同佢温習,但係有一個弊處係我爸爸好易會俾答案我個囝,阿囝一話唔識,佢就會講答案然後問佢係唔係咁,我覺得咁唔係咁好,因為會令佢太過依賴&令佢缺乏左自我思考嘅空間。所以通常放工番到去都8點幾,温完默書再會問下佢當日做功課𥚃面嘅問題,確保佢明白。我成日同謙謙講唔可以為交功課而做功課,做功課係一種知識吸收&溫習形式,你要明白到時測驗考試先會識答,到時公公、爸爸&媽媽唔會喺你身邊俾答案你。

至於默書溫習模式:
中默-多數會叫佢自己睇下課書,用紙寫下唔識嘅字,佢話ok就幫佢默
英默-我會讀俾佢聽叫佢跟住讀,然後問下佢知唔知每句嘅意思,唔知的話會逐個字逐個字問佢點解,然後叫佢將成句意思講出黎,再之后就係抄,抄到識之后就開始幫佢默

謝謝你的意見!
佢唔係靠自己,都係要我幫佢默.只不過我用廣東話默,不過好容易會忘記.我的方法同你差不多..都係叫佢抄.有時今日識,明天會忘記.!不過我都做過學生,明白臨場表現.只要同佢溫哂,佢盡了力就可以了(係咪太鬆?)
至於功課,我都好頭痛,當然唔想找補習社,我怕會從此依賴

我都會怕謙謙唔記得,所以由派默書範圍開始就會每日大概同佢默2次,直至默書當日,確保佢完全記得,其實佢同我都幾辛苦,但為了爭取好成績唯有要付點兒代價,再者宜家先至係開場,都未到戲玉,到時會更辛苦。

至於補習我建議你上門補會好d,因為補習社太多人一班,好難學到野同難於專心,亦會分薄左問老師問題嘅時間。其實上門補習都只係$70-80/1小時,同出面補習社差不多,但個老師就尊注你囡囡一個,加上你可以要求個補習老師用咩方法教你囡囡,確保佢唔會只給答案俾囡囡
‹ 上一主題|下一主題