用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 急問︰S位的訓練
go

急問︰S位的訓練 [複製鏈接]

想請問,S位話有齊3T,是否因應小朋友的程度去俾訓練時間?而唔係平衡每人都有(舉例) 30 分鐘OT、PT、ST 咁?

係咪如小朋友嚴重D,給予既訓練時間會多D? 輕微的就少D咁?
   0    0    0    0

間間做法有分別,我間無個別OT同PT ,隔週ST 。
最好詳細問清楚同一定要參觀,最好有家長朋友過了解實際情況,佢講同你見有時係兩回事。

你講得冇錯,是因應小朋友的程度去俾訓練時間。不過,同一組小朋友應該係差吾多。

我果仔,就算同一個人,上年同今年嘅個別訓練時間都吾同。
上年ST及PST一個月2次半小時,OT及PT一個月1次半小時。感統小組一個月1次半小時。
今年ST及PST一個月2次半小時(一樣),OT一個月一次半小時(一樣),PT3個月一次半小時及感統小組3個月一次45分鐘。
上年感統要家長跟,今年不用家長跟。

0甘真係間間都唔同
我果間就,隔週個別ST ,ot, pst 隔3週就pt 全部都係半小時
小組ST,ot,pt就個個星期都有
我唔知係唔係因應小朋友的程度去俾訓練,因識幾位中心家長都係0甘
下星期有社適活動去超市購物

fatpam 發表於 12-6-8 11:43
間間做法有分別,我間無個別OT同PT ,隔週ST 。
最好詳細問清楚同一定要參觀,最好有家長朋友過了解實際情況 ...

我無問呢D呀… 我以為入S位一定有密集式訓練,即係俾E位多好多時間單對單TRAIN,乜原來唔係咁架?

Capricorn2521 發表於 12-6-8 12:10
你講得冇錯,是因應小朋友的程度去俾訓練時間。不過,同一組小朋友應該係差吾多。

我果仔,就算同一個人, ...

照咁講,咪即係我同去E位差唔多?甚時仲少過E位?我依家E位每個月都有1次ST, OT, PT 及4次PST,每次1小時。

apple~y 發表於 12-6-8 14:12
0甘真係間間都唔同
我果間就,隔週個別ST ,ot, pst 隔3週就pt 全部都係半小時
小組ST,ot,pt就個個星期都有

我以為日日都有至少半個鐘OT, PT & ST,原來係咁! 咁如果唔太嚴重咪入普通幼稚園+E位咪仲好?!唉!

pipi331  事實系KA, 有時入S, 系因為讀正間KG唔幫得手, 入一入去, 過一過冷河又系一條好漢...  發表於 12-6-8 18:06

我個仔就隔周有齊個別ST, OT, PT, 全部30MIN
每周有PST, 30MIN,
每周有ST, OT, PT 小組, 45 MIN
好似個個學生都係呢個時間表,
我仔大小肌無DELAY, 但都同其他小朋友一樣有隔周個別堂,
相反, 語言勁DELAY, 都係隔周, 沒有因為SPEECH 特別差而增加ST 堂!

回復 BKVIP 的帖子

因為我小朋友之前試過番幼稚園,真係跟唔到,日日番去坐....遊魂...性格被動.
係幼稚園那年都唔覺有咩進步,私人單對單就學到0野
可能試過番幼稚園,所以好清楚出面學校要求同程度
暫時小朋友程度未可以跟大班,要小班教學
咪要入s位,如果你大班都跟到咪可以番幼稚園
唔使擔心

回復 01shirley 的帖子

你果間服務仲齊

睇完先知我間學校3T同 PST 個別堂都比人少咁多,真係更失望。

入s位, 若想跟得足, 家長一樣係要做好多, 尤其大肌弱那些, 學校練唔到幾多。語言亦係。好多s家長都額外加私人訓練

不過s都有好處, 起碼小班, 同埋每間中心有各有強項, 做家長就了解左後, 自己補返唔夠那些啦

所要我一開始睇完,已同校方講我要出去做私人訓練,另我有跟家居訓練。
但老實講,所謂間間唔同都有一定數量個別堂,我間似乎少左D 。
‹ 上一主題|下一主題