用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請顧及小朋友感受(不喜勿插)
樓主: rayeu160
go

請顧及小朋友感受(不喜勿插)    

MaiGao 發表於 12-6-9 20:34
佢係好鐘意同你講大道理,又超感性架。佢睇報紙見到任何唔開心既新聞都會喊一餐…

呢方面既醒,係 ...
好搞笑啊.... 我女就係鐘意問點解, 咩都點解, 解到你冇氣囉....

我女心儀果間xx小學, 下星期一先in嫁嘛

o岩o岩果個星期三 佢去左in ABC小學,

番到來同我講, 我好鐘意ABC小學, D小朋友好乖, 我想O係果度讀書..

我話, 你唔要xx小學喇?

佢諗左陣,,就話..er...咁啊, 都係xx小學啦, 中學先讀ABC啦..

我滴汗..

Quote:MaiGao+發表於+12-6-9+20:34+佢係好

原帖由 k_lego 於 12-06-09 發表
好搞笑啊.... 我女就係鐘意問點解, 咩都點解, 解到你冇氣囉....
好可愛呀
小朋友真係好天真。為左個教育制度而埋沒左佢地,好殘忍。

MaiGao 發表於 12-6-9 21:43
好可愛呀
小朋友真係好天真。為左個教育制度而埋沒左佢地,好殘忍。

...
如果佢係咁樣同個老師講咪好囉.....

其實我開始接受左間學校架喇...

都有左最後要讀既心理準備...

只係會諗, 乜我個女咁差咩.. 定係我唔識教女

Quote:MaiGao+發表於+12-6-9+21:43+好可愛

如果佢係咁樣同個老師講咪好囉.....

其實我開始接受左間學校架喇...
好多家長分享話,只要你有用心教個小朋友,學校會睇到,見乜都無問題。
我自問雖然唔係全職媽媽,但呢五年多來一直盡心盡力去教導個仔,了解兒童教育的動向。難道個仔考唔到直資/私校,或叩門唔成功,就是家長無用心嗎?
我相信EK上的家長都不是,只是競爭太大了吧!

MaiGao 發表於 12-6-9 22:01
好多家長分享話,只要你有用心教個小朋友,學校會睇到,見乜都無問題。
我自問雖然唔係全職媽媽,但呢五年 ...
我覺得都係一DD學校..

果D大型趁墟面試就真係.....

希望呢個GAME快D結束,,,

大熱天時撲來撲去, 大人細路都辛苦

Quote:MaiGao+發表於+12-6-9+22:01+好多家

我覺得都係一DD學校..

果D大型趁墟面試就真係.....
祝大家快d搵到適合的椅坐定定。

good point, support support..

派到唔好既去叩.
但係, 有D已有好offer在手的又去叩.
三心二意, 玩死細路.

今日同阿仔講去參觀學校同去玩。in完之後佢問佢會讀邊間小學,佢話佢想入xx小學(第1志願),我只能答佢未知,好在xx小學下星期有得in.  
今朝落完大雨,下午又曬到死,又趕,我都辛苦,何況小朋友。如果唔係派到第14&冇backup, 我都唔想佢受苦

引用:派到唔好既去叩.但係,+有D已有好offer在手

原帖由 莎莎莉莉 於 12-06-09 發表
派到唔好既去叩.
但係, 有D已有好offer在手的又去叩.
三心二意, 玩死細路.
我果日去in..有個媽咪問我派邊間,之後佢話派到xx小學(係我既第一志願,佢既第2)…佢話佢都心大心細,唔知點簡,叩左先算,我都好無奈。

成個過程都係大人做主導,小朋友只係跟住去做,講白d係無得揀,
唔好講小學啦,考幼稚園已經見唔少
真係好同意樓主咁講,何必要小朋友受呢d壓力呢?
好唔好,係你今日覺得啫,將來係點邊個知?
何況世事邊會下下咁如意,家長都用d咁負面既方式去面對,
小朋友又點會學識正面積極呢?

支持,小朋友感受才最重要,
我相信一直為他積極,努力,終有一天都會更光明...

小朋友讀唔讀到書,有陣時都唔輪到你控制,隨緣吧!

眼見好多好友,+都正在為叩門而煩惱.+我都明

原帖由 rayeu160 於 12-06-08 發表
眼見好多好友, 都正在為叩門而煩惱. 我都明白家長對小朋友派唔到理想小學, 一定有所失望. 亦明白當中為家長 ...
嗯嗯,小朋友根本唔知間學校點為之好

siujanjan 的帖子

bobo2001 發表於 12-6-10 19:50
講真我好唔鍾意人話派到間好差的學校, 嗰間唔係差的學校, 只係你唔鍾意咋。 咁講真係對嗰間學校付出努力 ...
係呀, 其實係呢度見到好多人問果間學校點, 覺得自己唔識的一定係衰學校
我會覺得, 香港普遍學校, 其實除左真係好名果D之外, 跟住絕大部分都係中等水平的學校
唔係真係差好遠

回覆:請顧及小朋友感受(不喜勿插)

同意,但亦明白家長也受了很大壓力!
我會諗:那有家長立心的令自己小朋友唔開心?
只怪個社會,個制度係咁,人人也苦也難受,也想哭吧!

大家要努力呀!! 我相信小朋友去到邊間學校, 都可以得到好成績的!! 加油..

支持﹗唔好打擊小朋友。