用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請顧及小朋友感受(不喜勿插)
樓主: rayeu160
go

請顧及小朋友感受(不喜勿插)     [複製鏈接]

其實現今既小朋友真係好慘, 咁細個就要面對功課考試既壓力.  我時時都話, 個小朋友要讀得投入開心先學到嘢, 所以真係要選擇一間啱小朋友讀既學校先得...開心既童年對個小朋友既成長好重要...

Jackieson    發表於 12-6-8 13:06

我當年都派左一間唔識的學校,當時好憂愁企左係到,跟住呀仔好驚咁同我講,有學校收就得,我會比心機讀書,我當時見到佢個樣好心痛,就同佢講我無事,仲話帶佢睇下間學校,佢笑住同我講,等埋爸爸先去啦。然後我周圍問人同查下間學校,同諗叩門,後來知道間學校唔係咁差,就比佢讀,這6年他過得好開心,成績都算係band 1尾

Jackieson  "有學校收就得,我會比心機讀書" 佢好乖仔!  發表於 12-6-8 13:09

Ivy07 的帖子

我未放榜前一路同阿仔講一定有小學讀,派位邊一間都無問題,但當然有學校媽咪會鍾意啲,等於你所有lego都鍾意,總有啲你會歡喜啲。阿仔點唒頭好明之後問我"咩叫派位?"

我明唒大人的煩惱只有大人明

MaiGao 發表於 12-6-8 11:41
其實,佢個仔跟唔跟出去,派位結果都唔會變…=.="
咪係囉, 之後佢一路行一路鬧空氣

話唔知派間乜野俾佢, 都冇填落去做咩要派俾佢...

點解d人硬係覺得唔填就唔會派...

真係好欣賞大家都以小朋友既感受為重~~

醒目開學勳章

當時我都有考慮過如果我囝派得唔好,就用路程遠,去間近d既叩門做籍口,

因為如果叩唔到,小朋友都唔會覺得自己去左間好差既學校.

引用:當時我都有考慮過如果我囝派得唔好,就用路

原帖由 CALVEN 於 12-06-09 發表
當時我都有考慮過如果我囝派得唔好,就用路程遠,去間近d既叩門做籍口,

因為如果叩唔到,小朋友都唔會覺得自 ...
我都係派得差,到今日為止,佢都唔知派左咩,亦唔知有呢個派位遊戲。諗住玩完叩門遊戲有結果先同佢講

醒目開學勳章

k_lego 發表於 12-6-9 10:19
我都係派得差,到今日為止,佢都唔知派左咩,亦唔知有呢個派位遊戲。諗住玩完叩門遊戲有結果先同佢講:think ...

我囝好敏感ga,

自行派位派唔到,佢已經成日話自己無書讀,我唯有不停強調全hk小朋友都有書讀,去邊間學校而已.

醒目開學勳章

rayeu160 發表於 12-6-8 10:04
眼見好多好友, 都正在為叩門而煩惱. 我都明白家長對小朋友派唔到理想小學, 一定有所失望. 亦明白當中為家長 ...

我都同意
我地坐校車同住樓上樓下
有0的真係好差派得
我見都聽到都好心痛

又要帶小朋友去面試,見到佢地好辛苦
我都同佢地幫下手去其他學校令0的FORM
大人小朋友都辛苦.不過佢地開始已經平常心喇

希望佢地一切都順利

回覆:rayeu160 的帖子

Cannot agree anymore! Support!

CALVEN 發表於 12-6-9 12:58
我囝好敏感ga,

自行派位派唔到,佢已經成日話自己無書讀,我唯有不停強調全hk小朋友都有書讀,去邊間學校而 ...
.. 自行派位我都係冇同佢提過..

到依家我都係同佢講, 要比心機interview ... 不過今日佢又唔出聲啦...

你個仔都怕冇書讀, 我個女都唔怕

我問佢再唔出聲冇學校收點算...

佢淨係識話, 我鐘意xx小學, 我想讀xx小學

我話你interview再唔出聲,就唔到你簡... 得人地簡你

今日見到佢唔出聲真係好唔開心

醒目開學勳章

k_lego 發表於 12-6-9 15:37

到依家我都係同佢講, 要比心機interview ... 不過今日佢又唔出聲啦...

加油

自行派位我都無同囝提過,佢從我同佢daddy對話中聽到.

我個仔都同你地差唔多情況,到目前為止,只係成功叩入一間較近既學校,並非一間心儀學校,其餘一路作戰果 d 心儀學校,死下一間死下一間,雖然漁翁撒網,但都所餘無幾,同個仔講,佢真係你急佢唔急,原全唔知發生緊乜事咁,激死!

今日我媽權充司機,戴我同個仔去面試。但係佢去到間間學校都係我仔面前係咁批評d學校。阿仔見完出來,我媽又係咁話佢表現唔方會好,一定唔得,搞到我個仔好唔開心。激死我!

(本來想回呢度,但係唔知做乜手機回會出左個新帖…)

我個仔咪係咁話鐘意xx小學囉﹗但係去到人地問佢野,佢都唔正經答,玩玩下咁﹗佢見我唔開心,竟然大條道理咁,話學校接受唔到佢真實一面既,咁同去讀派位果間一樣…

醒目開學勳章

MaiGao 的帖子

當年我個仔又係派得唔好,第一件事當然係去交叩門表啦!而交哂之後就係去睇睇派到嗰間學校,同埋了解一下間學校,因為叩門唔一定成功,個仔總有機會要去讀,所以想了解下。

其實家長覺得派俾佢小朋友間學校好差,差到唔讀得,但其實當你冷靜d諗下,好多時都只係因為間學校係“派“俾你而唔係你揀,所以唔鍾意。

根據依家嘅升中制道,只要小朋友有水準嘅,喺邊間學校都一樣可以做到band one 學生,上到band one 中學。如果唔想等到升中先轉,又可以隨時去心儀嗰間考插班。所以小一入學並唔係d乜嘢deadline,唔需要依家已經搞到自己同小朋友咁緊張。

删除

Geni 發表於 12-6-9 17:41
當年我個仔又係派得唔好,第一件事當然係去交叩門表啦!而交哂之後就係去睇睇派到嗰間學校,同埋了解一下間 ...

其實我好明白你的講法。
我註冊前曾致電學校,問問需要帶什麼文件,接電話係女士態度惡劣,所以我先立定決心要去叩多幾間學校。

後來我去註冊的時候都冋老師傾過,仲參觀過學校。老師俾我的印象其實唔錯,有愛心、有耐性。不過,學校以中文為全,小一到小六都係中教數、中教常,甚至英文堂都係中文教。我個仔識聽同講中文,但就唔識寫同睇既,所以我先咁擔心。

另外,我地一家係天主教徒。選擇學校的時候我只考慮天主教學校,而我獲派的係官立學校。呢方面我同屋企人商量過係唔可以讓步的。幸運地,我們已獲跨區一間二線天主教學校取錄(不過依然是中文學校)。身為家長的,當然希望為孩子爭取最好(以及他最喜歡的)。希望你明白。

引用:Quote:k_lego+發表於+12-6-9+15:37+..+自行

原帖由 MaiGao 於 12-06-09 發表
我個仔咪係咁話鐘意xx小學囉﹗但係去到人地問佢野,佢都唔正經答,玩玩下咁﹗佢見我唔開心,竟然 ...
哇,你個仔識咁講都好醒喎不過激到嘔血

k_lego 發表於 12-6-9 20:14
哇,你個仔識咁講都好醒喎不過激到嘔血
佢係好鐘意同你講大道理,又超感性架。佢睇報紙見到任何唔開心既新聞都會喊一餐…

呢方面既醒,係面試真係無乜幫助。只好高興佢有自己諗法囉…
不過考唔入佢心儀果間的話,睇怕有排喊。
‹ 上一主題|下一主題