用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 旅港開平商會學校
樓主: Chloe22
go

旅港開平商會學校 [複製鏈接]

I am the graduate of this primary school, I promote to St Francis Boy then. It is a good school.

回復 bb_june 的帖子

個人認為,三間中應該是協和和基榮程度高一線(較谷),但旅港的校職員及愛心方面的口碑較好。

apsm 發表於 12-6-13 23:08
回復 iluvchun 的帖子

唔係掛 ???

可能你朋友要求既學校程度較高, 所以覺得旅小勁淺
旅小出名係唔谷, 你朋友如果係揀40網小學, 應該揀聖紀文/荔天
呢兩間小學既功課量可以算係全網津校之冠
唔適合自己小朋友既學校就算人地話得幾好都冇用
我都識人做教育工作, 對呢區小學都有少少認識
從佢既意見, 得知旅小程度唔算淺
只係各人對"深與淺"程度既睇法好唔同
有些家長覺得小朋友應該星期一至星期日都要做功課溫書
亦有家長覺得小朋友可以在學校做完功課, 返到屋企可以輕鬆下玩下

回復 Rickykhlam 的帖子

THX Ricky Shared

回復 access 的帖子

淺唔淺真係要睇家長定義, 開平最近既comm都唔係話太淺, 但唔谷小朋友讀得開心就事實。

回復 iluvchun 的帖子

agree 各家長深與淺程度唔同睇法, 最重要小朋友同家長喜歡邊一類型既教學模式

回復 casttle 的帖子

恭喜晒吖

回復 CY826 的帖子

恭喜晒呀

CY826  些些  發表於 12-6-19 22:30

開平一D都唔淺,公文式嘅老師都話佢係一間幾好嘅學校。你睇返佢嘅派位就知啦。我未見過一間程度淺派位好嘅小學。

casttle    發表於 12-6-22 01:19

回復 CY826 的帖子

agree cy826

iluvchun 的帖子

我個仔讀梗p4,我一d都唔覺得淺囉,不過p1,2你真係可以比練習佢做,但係p3開始唔得囉!仲有中文一d都唔易,中文份卷一年級開始已經要考埋拼音!!我仔由一年級開始已經有流利普通話,我地冇教過佢,d先生都ok架!
不過我囡唔會讀因為唔適合

引用:我個仔讀梗p4,我一d都唔覺得淺囉,不過p1,2

原帖由 yuiyui82 於 12-06-20 發表
我個仔讀梗p4,我一d都唔覺得淺囉,不過p1,2你真係可以比練習佢做,但係p3開始唔得囉!仲有中文一d都唔易, ...
中文科簡直令我投降,呢6年我都教佢吾到。英文科吾深(我覺得),Maths 比個心理準備你,小五既文字體真係要下些苦功,特別係理解方面,小六maths 就ok 既!

PS: 開小六年班now!

Kittymummy 的帖子

由一年級中文我已經同共他學校比較過,係深過區內好幾間,仲要有埋拼音考,我第一次見到都O左。。。。個仔本身中文底已經唔係咁好,一科拉底哂

引用:由一年級中文我已經同共他學校比較過,係深

原帖由 yuiyui82 於 12-06-21 發表
由一年級中文我已經同共他學校比較過,係深過區內好幾間,仲要有埋拼音考,我第一次見到都O左。。。。個仔 ...
我個女仍然係用Cantonese 教中文,但我like 普教,黎緊S1學校講明中文用普通話,我都怕亞女跟吾上。

好老實咁講, 有邊間小學上到p3都唔會谷, 開小可以有兩年輕鬆既小學我本人已覺得好好(根據以上媽咪分享), 開小d叻人係入上智同銘賢,有d仲入咗皇仁同華仁(叩門時見到d校長寫信比開小校長, 告知佢地既小學生係會考,考到7優一良) 如果唔深點考到好既中學, 佢本身既開中已經係band 1 既英中, 小學冇咁既程度點入到呢d中學,加上校長同老師都係好有愛心好務實既人, 所以我地最終放棄咗本區第一志願黎跨區叩開小!

以上只是本人意見, 多多包涵!

Kittymummy  又可能係....其實佢課程一年比一年深(我覺得).  發表於 12-6-22 12:42

回復 apsm 的帖子

呢個我都聽聞過, 不過我聽返黎既唔係開小係xx小學(同區有名氣既小學), 佢地十年前已經用緊一種特別既手法令到d小朋友可以攞到高分, 我知係因為有人讀過, 講返出黎既

yuiyui82 發表於 12-6-20 15:16
我個仔讀梗p4,我一d都唔覺得淺囉,不過p1,2你真係可以比練習佢做,但係p3開始唔得囉!仲有中文一d都唔易, ...

想問下點解你會話吾適合個女呢?

其實間間學校都一定會有一group人是成績非常好,入到好的band 1中學,只係自己的小朋友的水平會去到邊,就算比間男女拔比你,自己小朋友去唔到呢個水平,有幾好的學校都係冇用。所以,好學校固然重要,但最關鍵的係小朋友同家長付出幾多。

bee918 的帖子

因為我個囡主動要讀英小,唔肯讀中小(哥哥個間),哥哥係咁氹佢都唔肯,同埋開小好多抄寫,我個囡宜加k3 寫一板中文已經叫help,我都唔想讀哥哥間日日都要抄~~所以我幫佢搵左第二間

回復 yuiyui82 的帖子

thx yuiyui82
‹ 上一主題|下一主題