用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 .........VS............
go

.........VS............

見到依啲Post,就覺得你晒命多,其實自己鍾意邊一間,心中有數啦,係唔係人哋講兩句,就可幫你決定? 等我又Post吓王錦輝vs英華小學,大家點揀?

引用:見到依啲Post,就覺得你晒命多,其實自己鍾意

原帖由 bigboy129 於 12-06-06 發表
見到依啲Post,就覺得你晒命多,其實自己鍾意邊一間,心中有數啦,係唔係人哋講兩句,就可幫你決定? 等我又Post ...
支持樓主,反對哂命。

醒目開學勳章

引用:見到依啲Post,就覺得你晒命多,其實自己鍾意

原帖由 bigboy129 於 12-06-06 發表
見到依啲Post,就覺得你晒命多,其實自己鍾意邊一間,心中有數啦,係唔係人哋講兩句,就可幫你決定? 等我又Post ...
又未必嘅!
可能為13-14年選校問路啫,不要過敏吧!

我見很多也是問德雅VS ??津校,應唔算哂命卦?!

請顧及其他媽媽的感受。

回覆:.........VS............

仲有d話,派到第一志願叉叉小學,唔知好唔好呢?唔好你都唔放第一啦

Janellemama  agree  發表於 12-6-7 11:58

引用:仲有d話,派到第一志願叉叉小學,唔知好唔

原帖由 k_lego 於 12-06-07 發表
仲有d話,派到第一志願叉叉小學,唔知好唔好呢?唔好你都唔放第一啦

回覆:littletongtong 的帖子

派到LS唔知好唔好?

醒目開學勳章 王國長老

引用:派到LS唔知好唔好? +

原帖由 bigboy129 於 12-06-07 發表
派到LS唔知好唔好?
咁又吾可以話晒命既,係人做阿媽都緊張架啦,考之前問又話考到至算,考到至問又吾岩?最緊要考慮完快快放位,就very good喇

Cutemom0808  agree, forum就是用來討論,問人not equal to 曬命  發表於 12-6-7 11:15

回覆:Charlotte_mom 的帖子

我嘅意思係你問全港都知係好嘅學校,作用何在,同你問香港大學、中文大學好唔好一樣

點算好  香港大學咪就系香港既大學, 中文就系讀中文既大學law.........純粹搞笑~~  發表於 12-6-7 10:42

引用:Quote:原帖由+bigboy129+於+12-06-07+發表

原帖由 Charlotte_mom 於 12-06-07 發表
咁又吾可以話晒命既,係人做阿媽都緊張架啦,考之前問又話考到至算,考到至問又吾岩?最緊要考慮完快快放位 ...
說得對,這是主流做法!

Charlotte_mom 發表於 12-6-7 08:28
咁又吾可以話晒命既,係人做阿媽都緊張架啦,考之前問又話考到至算,考到至問又吾岩?最緊要考慮完快快放位 ...

絕對認同...

引用:我嘅意思係你問全港都知係好嘅學校,作用何

原帖由 bigboy129 於 12-06-07 發表
我嘅意思係你問全港都知係好嘅學校,作用何在,同你問香港大學、中文大學好唔好一樣

...
父母係唔係想問啱唔啱啊,如果唔啱小朋友,可能點好都會放棄㗎!

我雖然唔覺得係曬命。
但其實邊間o岩自己小朋友,自己鍾意邊間,都心中有數,唔通外人講幾句,就會動搖到你O既選擇咩

絕對認同...除非派了一間十幾志願或無揀過嘅學校!

醒目開學勳章

其實我又唔覺係曬命, 冇錯家長心中可能有答案, 但又驚揀錯, 自然會想多D人SUPPORT下自己既選擇, 尤其係私小/直資 VS 津小果D, 就算AFFORD得起, 但對於中等收入家庭, 一俾就最少6年甚至12年, 都真係一個考慮黎GA.

有比較係好事.........站在校方立場,如果有得揀,都比較過各考生,選 d 適合本校既先收啦~

唔知咪問人囉.......有咩問題?

引用:其實我又唔覺係曬命,+冇錯家長心中可能有答

原帖由 lestat 於 12-06-07 發表
其實我又唔覺係曬命, 冇錯家長心中可能有答案, 但又驚揀錯, 自然會想多D人SUPPORT下自己既選擇, 尤其係私小 ...

只係想攞多D吾同既 info 関於學校。的確係一個大決定黎ga。。

醒目開學勳章 王國長老

係lor, 我唔相信有一間學校係完美, 總有d做得好, 有d要改善, 幾好既名校都係咁話, 你話中大vs港大, 都要睇下咩系架, 校園點宿舍點學生會點lecturer又點, 有得比架, 咩無呀