用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 小兒太怕陌生人,慢熱和自我中心,怎辦?
樓主: cyukp
go

小兒太怕陌生人,慢熱和自我中心,怎辦? [複製鏈接]

回覆:小兒太怕陌生人,慢熱和自我中心,怎辦?

我個大女又係咁,返咗一個月PN班仍然要每朝早同佢搏鬥,成日話唔想返學,老師都有話佢好容易受人影響,人喊佢就喊,而家返佢一個返學仲喊緊... 佢好細膽,對住陌生人莫講話講說話,眼神都唔太肯接觸,只係偷偷望人地。但比較熟既會好少少,例如樓下看更,親戚等。

再諗返起佢幾個月大既時候,佢都係只定睛望人,唔多少,我舉起佢玩佢都驚。再相比而家幾個月大既細妹,性格明顯好唔同,細妹見親人都會笑,又大膽,所以真係天生性格問題。

大家有冇好方法,或者搵啲獎勵既方法令佢鍾意返學?

我仔都是09年9月, the same ! when he goes to playgroup he just hold onto whoever brings him to playgroup, refuse to play, refuse to do anything! and would cry if we leave the room, but other babies are all running around , going to the teacher to grab toys, just afraid if he has any behavioural problems!  anyone can share what I could do in pg class? i feel like it's a waste of my money everytime he goes to class, he just sit at the corner and hold onto my maid !

我隻都係10年10月B, 從小習慣打招呼, 從樓下看更, 街市賣菜/肉/魚/豆腐姐姐哥哥, 茶餐廳老闆伙計, 公園其他孩子嘅家長。你要做得誇張D, 打完招呼要大佢.

JC_mami 發表於 12-6-6 18:20
我個仔都是慢熱和怕醜加上是細仔,但我相信每個小孩都有不同性格,給他們多㸃時間和鼓勵,慢慢會進步。
不 ...

非常認同!我囡囡只會與爸爸媽媽姐姐暢談,但對陌生人甚至每星期都見的麻麻爺爺不說話。我自她四個月大開始每天帶她去公園,8個月大開始去playgroup,直至現在4歲8個月才有改善。年多前我在圖書管找到“選擇性不說話”這本書,才知有些孩子是這樣的性情。你去借來看啦,幫到你的。最重要係鼓勵而不要給他壓力,慢慢來,佢教一招係“成功經驗轉移”,我最近才領略多少。最緊要找間適合他性格的幼稚園,不給他過大壓力,老師又肯幫忙,我囡囡讀呢間好適合。當年幼稚園interview,她一句話說也沒出過。上星期interview香兒,佢都肯唱歌,又話打柏子好玩。最近肯向陌生人說話,不過要我講頭佢講尾,已經係重大進展!每一步都係心血!
‹ 上一主題|下一主題