用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 小兒太怕陌生人,慢熱和自我中心,怎辦?
go

小兒太怕陌生人,慢熱和自我中心,怎辦? [複製鏈接]

兩個B是2009年11月尾出世的細B,兩人都怕陌生人,性格慢熱,很自我中心(其他人大笑他們必喊,因為覺人地笑佢). Kindergarten Interview 時大仔害羞得什麼都不做,有時看卡通時會驚. 自問由10個月大已不斷帶他倆見人, 上playgroup, 上PN堂,但好似越大越利害. 聽講有D國語朗誦班可訓練膽量,但現在報似乎太早, 有什麼其他方法呢?

AL1987  Same here for my kid (25 months), really nervous about their social behavior, can somebody give advice?  發表於 12-6-6 10:54
   3    0    1    0

引用:兩個B是2009年11月尾出世的細B,兩人都怕陌

原帖由 cyukp 於 12-06-05 發表
兩個B是2009年11月尾出世的細B,兩人都怕陌生人,性格慢熱,很自我中心(其他人大笑他們必喊,因為覺人地笑佢).  ...
我囝囝返左pn班,兩個月,初初返學喊,𣎴願穿校服,現在,鍾意返學,比時間佢地,會好好多;我仲記得面試時,佢走左去,唔恨入課室。不停煩老師,話我好有誠意讀貴校,先很收我仔仔讀

既然如此, 順著他們自己的成長時間表發展囉, 係佢本身都未夠安全感時, 你硬要逼佢變social, 唔怕陌生人, 係背道而馳的, 大大下就會好一點, 況且, 只是個2歲多的小朋友, 你想佢點呢?

莫講2歲幾, 我家3歲幾女兒返兒童主日學, 其他3歲幾的小朋友都會有此情況, 反反覆覆, 必經過程, 何必自尋煩惱。

引用:兩個B是2009年11月尾出世的細B,兩人都怕陌

原帖由 cyukp 於 12-06-05 發表
兩個B是2009年11月尾出世的細B,兩人都怕陌生人,性格慢熱,很自我中心(其他人大笑他們必喊,因為覺人地笑佢).  ...
好明白你的心情,因為我個女(10年10月B)都係咁。上playgroup,佢見到人哋哭,佢又跟住哭。人哋哭一陣收聲了,阿女仍然繼續哭,直到你肯帶佢離開課室為止。如果唔離開課室,就算你點tum佢都冇用!佢合上眼哭,長氣到可以夠膽哭一小時! 見到其他小朋友,唔會主動走埋去一齊玩,好似怕其他人食咗佢咁,好唔合羣。唯有帶佢多D去公園玩,見多D人丶見多D小朋友。冇乜其他嘢可以做到。

仔仔以前都好熱情,周圍同人打招呼,但呢排 (1 歲 10 個月) 反而扮怕醜,都唔知佢做乜鬼

引用:仔仔以前都好熱情,周圍同人打招呼,但呢排

原帖由 gloria_cwy3 於 12-06-06 發表
仔仔以前都好熱情,周圍同人打招呼,但呢排 (1 歲 10 個月) 反而扮怕醜,都唔知佢做乜鬼 ...
Same to me, that's why i want to know anything i can improve this.

我諗佢讀 pn 會好d 卦

回覆:cyukp 的帖子

其實,大家有否想過,這是性格,很難一下子,好像按個開關𨫡,便改變過來。父母最多帶小寶寶四處去,多接觸別人,給他們多些機會去接受多種經驗。萬一改不了,也要接受呢!that is the way they are!

我個仔都是慢熱和怕醜加上是細仔,但我相信每個小孩都有不同性格,給他們多㸃時間和鼓勵,慢慢會進步。
不過我好明白樓主擔心年底的面試,我都有同樣的擔心,唯一可做的都是帶他們多見人,距離面試還有一段時間,所以加油!

cyukp 發表於 12-6-5 22:53
兩個B是2009年11月尾出世的細B,兩人都怕陌生人,性格慢熱,很自我中心(其他人大笑他們必喊,因為覺人地笑佢). Kindergarten Interview 時大仔害羞得什麼都不做,有時看卡通時會驚. 自問由10個月大已不斷帶他倆見人, 上playgroup, 上PN堂,但好似越大越利害. 聽講有D國語朗誦班可訓練膽量,但現在報似乎太早, 有什麼其他方法呢?

放輕鬆,我形容為「先天性的氣質」

每個孩子都有自己的先天性氣質,要接納他們本來的自己這點很重要 !

父母可做的就是給予大量的時間跟愛,與及安全環境,然後安排一些安全:地方"給他們體驗團體、分享的樂趣。
但別太急進,偃苗助長會害事呢。

這個階段孩子很多意識正在萌芽,退縮跟害羞是種正常的自我保護機制而已。很快會過的,給大家一點時間吧,家長們的著急反而會讓孩童感到壓力的啊~ !

沒事的,放心好了
EK 系統 6/29 號 刪了我兩篇日記,也刪了部份好友名單、提醒紀錄,,, etc 日誌已再補上,好友名單改天會再度補回~

我仔仔是2009年7月B, 他2歲初時都是很害羞 ( 其實現在都係), 見到陌生人好驚, 什至見到婆婆, 爺爺 ( 一星期見一次的人), 他都好害羞, 怎也不肯打招呼, 最後我只好強迫他一定要跟親人打招呼, 否則跟他說, 媽媽很不高興..............因為這是基本禮貌. 當一次強迫他時, 他CRY, 第二次用了10多分鐘才說出  "婆婆", 第三次再快一些.............慢慢他知道, 只需說了出來, 媽媽就高興,  這樣至今, 他雖然不是主動跟親人打招呼, 但叫他一聲, 他總是願意說.

所以我覺得要解釋給小朋友知道有什麼他一定要做, 因為害羞真是一種天生性格, 有時需要於某些地方強迫小朋友完成 ( 當然必須衡量這事情是否在他能力範圍內), 他才會從中明白.  

gloria_cwy3 發表於 12-6-6 15:29
仔仔以前都好熱情,周圍同人打招呼,但呢排 (1 歲 10 個月) 反而扮怕醜,都唔知佢做乜鬼 ...

我個仔而家3歲, 見到生寶人都要warm up 一陣( 而家好好多既啦, 5分鐘左右)至打招呼. 佢之前同你個仔一樣好熱情, 突然有一排咩都驚, 一見到有小朋友, 由其比佢細個的, 即刻行開. 玩緊滑梯都即刻唔玩, 情願行返洛黎.. 我都唔明..不過我無迫佢, 我驚物極必反, 一陣嚇到佢重大件事. 不過依然帶佢去人多的地方, 佢要行開, 我唔會迫佢. 過一排, 佢又正常返...我都唔明點解個排佢會甘...

cyukp 發表於 12-6-5 22:53

去in K1 時好多小朋友都係一嚿飯, 又唔使介意既. 自問不是什麼專家, 我個仔有一排都特別細謄. 我無特別迫佢. 不過俾個例子參考. 佢有排見到管理員會行係我後面, 唔叫人..之後我成日同阿囝講: 見到樓下管理員要叫叔叔打招呼, 因為你叫係禮貌, 同埋叔叔,會好開心同返你打招呼." 你想唔想大家都開心.? 佢話想. 我話你自己試下..開頭佢唔肯叫, 我拖住佢話媽媽陪你一齊行過去, 你只負責講叔叔, 媽媽講早晨, 甘變左叔叔早晨, 你睇下叔叔會唔會好開心同返你講小朋友早晨??
開頭佢唔多願, 試多幾次佢用蚊支甘既聲講, 後來一開門自己大大聲打招呼, 有時買左ice-cream, 水果自己請人食tim, 買左玩具第一時間show off 俾人睇..你一係試下由日日都見既管理員, 鄰居等開始, 始終見得多, 佢無甘驚..

我樓下有間萬寧, 成日經過見到的哥哥姐姐姨姨等工作人員, 阿囝而家經過都會主動同佢地打招呼. 係因為我會帶佢去買野, 叫佢自己問人, 去得多, 佢熟晒, 自己行去counter俾錢tim. 你唔好甘心急, 慢慢黎啦...

回復 gloria_cwy3 的帖子

有好多大個仔左係會咁,已經有自己思想,
自己主見,我仔仔都係大概o個時起對陌生人怕羞了,
之前佢有某 d情況會好似親善大使咁

gloria_cwy3  係啦,以前佢真係親善大使黎架,現在係我叫佢say "hi",佢就扮怕醜。但佢自己有時又會主動同人 hi  發表於 12-6-12 15:16

回復 torunpoland 的帖子

yes,totally agree

醒目開學勳章

我仔都是09年11月細B, 情況同你一樣. 因為唔肯say hello & bye bye, 越叫佢越怕羞, 明明識既野都唔肯做, 結果考Pre-nursery全軍覆沒, 而家就快要考K1了, 報了一些面試班, 情況都是時好時壞, 唉... 真令人擔心!

回覆:llkllkllk 的帖子

可唔可以介紹面試班比我呀!tks

‹ 上一主題|下一主題