用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 香港九龍塘基督教中華宣道會台山陳元喜小學家長請進 ...
go

香港九龍塘基督教中華宣道會台山陳元喜小學家長請進 [複製鏈接]

有沒有家長可分享下此校的資料?
   0    0    0    0

系好學校.
我仔仔今年派位入咗.
BB - 12月29日 - 重6.9磅. :-P  :-P :-)  :-)

But mine one is at Ma On Shan, seem no one mention about it.  I didn't have much information on this school and that's why quite worry.

gigi82008  sorry!  發表於 12-7-12 13:45

我個女都是呢間讀,我覺得好好呀,佢讀得好開心.

lamlamabc 發表於 12-6-13 18:43
我個女都是呢間讀,我覺得好好呀,佢讀得好開心.
你囡囡是讀馬鞍山的一間嗎 ?  我想知學校的校長及老師如何?功課量多嗎? 教學上谷唔谷?

不用擔心, 我女都是係呢間讀3年班,我就是貪佢小班教學同有小組討論,老師會留意到佢地上堂有沒有專心,真是好好,由其用普通話上中文堂,真是唔錯,而家佢重會教返我讀,至於課程其實同馬循差不多,一定唔會淺過其他學校,最重要個個星期評估,放心唔會計落成績表,主要是同佢地學過的溫習,功課日日都有8,9樣,不過佢地大多會在導修堂做大部份功課的.至於校長真是好有心,每年都在禮堂舉行音樂會,佢要求每個學生都有上台表演,增加佢地自信心,所以我女好鍾意呢間學校,唯一就是呢間學校名氣唔夠,唔講唔知其實係好嘢來的。

lamlamabc 發表於 12-6-13 20:47
不用擔心, 我女都是係呢間讀3年班,我就是貪佢小班教學同有小組討論,老師會留意到佢地上堂有沒有專心,真是 ...
咁我都放心d, 因為之前真係冇咩留意lee間學校, 認識太少, 謝謝你的分享!

我就係覺得這間學校好但少人講
BB - 12月29日 - 重6.9磅. :-P  :-P :-)  :-)

lamlamabc 發表於 12-6-13 20:47
不用擔心, 我女都是係呢間讀3年班,我就是貪佢小班教學同有小組討論,老師會留意到佢地上堂有沒有專心,真是 ...

認同呢間係好好嘅學校,名氣唔夠,大家講的少,對學校嘅認識少!

回覆:香港九龍塘基督教中華宣道會台山陳元喜小學家長請進

我小朋友入唔到普通話班超失望!我仔同班同學都入到!我記得有填有,今日又遲公報!打去問又。d老師又走了!明天再打去問過明白!我小朋友知道好失望唔問過明白唔死心

yanyvonne 發表於 12-7-6 21:17
我小朋友入唔到普通話班超失望!我仔同班同學都入到!我記得有填有,今日又遲公報!打去問又。d老師又走了! ...

唔明頂解入唔到普通話會失望???
陳元喜由小一 至 小三 都無分精英班,而且,小一 至小三 嘅學生經常調班,我唔覺入唔到普通話有咩問題哦!
如果再有疑問,可以打去學校,問老師,普通話與廣東話嘅分別,可能會令你安心D.

未拆學前讀過呢間學校, 好中意入面d老師, 比心機教有耐性, d學生幾乖
不過我諗而家d學生冇咁乖啦
當年課程唔算淺, 5年級數英提早一學期教, 六年級就教中學數學英文
重有好多老師未走

faniyi 發表於 12-7-10 17:00
未拆學前讀過呢間學校, 好中意入面d老師, 比心機教有耐性, d學生幾乖
不過我諗而家d學生冇咁乖啦
當年課程 ...

更新!!!
申明,樓主唔介意我之前帖錯地方,SORRY,現已刪除資料,請諒解!
下面果兩位唔知咩料人,唔好再玩攻擊,樓主都沒出聲,幾時到你D亂叫!!!
收聲啦,唔好影響到其他有需要的媽咪帖嘢。
我已經避開你D,你D仲想玩咩??

Hello媽媽  你有冇入錯地方, 這是香港九龍塘基督教中華宣道會台山陳元喜小學家長請進, 點解你會POST
沙田圍陳元喜的升中結果罷在台山陳元喜, 有渾淆其他家長   發表於 12-7-11 23:18

引用:Quote:yanyvonne+發表於+12-7-6+21:17+我小

原帖由 gigi82008 於 12-07-10 發表
唔明頂解入唔到普通話會失望???
陳元喜由小一 至 小三 都無分精英班,而且,小一 至小三 嘅學生經常調 ...
個主任打了給我解釋!要入普通話要編班試成績好~當日普通話口試好最後才看家長意願!聽她口吻2班普通話班要成績好才入得!我也問她唔系4班程度平均咩!她跟著只顧話我小朋友唔達標準入普通話班另我好失望!但只好接受!普通話我可比錢出去學!但學校咁樣編班真糸難理解

yanyvonne 發表於 12-7-12 20:41
個主任打了給我解釋!要入普通話要編班試成績好~當日普通話口試好最後才看家長意願!聽她口吻2班普通話班要 ...

你講邊間陳元喜呀?馬安山個間1-6年班都是用普通話教中文.

引用:Quote:yanyvonne+發表於+12-7-12+20:41+個

原帖由 lamlamabc 於 12-07-13 發表
你講邊間陳元喜呀?馬安山個間1-6年班都是用普通話教中文.
這裡系沙田圍呀不是馬鞍山個間呀!

回覆:香港九龍塘基督教中華宣道會台山陳元喜小學家長請進

唔通又入錯了!

yanyvonne 發表於 12-7-13 21:32
唔通又入錯了!

你真是入錯來,個標題是台山陳元喜小學馬鞍山個間呀.

大家好, 本人有意讓小兒插二年級馬鞍山台山陳元喜, 但聽講會有較多特殊需要的學童就讀, 不知會否對小朋友有好或壞的影響, 請比些意見, 先多謝.

我係13年P1的家長, 派到尼間, 好想知校風如何???
‹ 上一主題|下一主題