用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 ^v^ 2012-13入讀SPPCS小一請報到 !!!!!!!!
樓主: ssuzne
go

^v^ 2012-13入讀SPPCS小一請報到 !!!!!!!!   [複製鏈接]

我之前問過學校職員,佢地話要帶小朋友返去度身買校服喎. 我之後睇番張紙,只係寫買冬季校服,所以先覺得奇怪. Anyway, 我個女果日都放左暑假, 所以應該會帶佢返. 順便比佢睇下學校環境.

mama309 發表於 12-6-8 12:56
囡囡15分,Audrey.報到
嘩! 今年15分依然有機會? sppcs真係世紀筍盤, 當北區地區名校由於受跨境學童蜂擁而至, 300人爭10餘個叩門位, 但sppcs自行15分; 乙一放第一都有機會, 真是福氣.  大家努力學習, 為我校出力, 爭光~~!

mama309  一定要努力yeah!  發表於 12-6-15 10:49

sixlau 發表於 12-6-13 10:23
我之前問過學校職員,佢地話要帶小朋友返去度身買校服喎. 我之後睇番張紙,只係寫買冬季校服,所以先覺得奇怪. ...
冬季校服如羊毛外套及背心, 是廠方有order先做, 如果不先訂下, 到要用時校方未必有存貨, 要等下一批一起訂時先可再買適合尺碼.  廠方說不會一兩件咁去編織的.  因上次阿女遺失背心, 我想要一件都冇~~!

sixlau  明白了. 謝謝!  發表於 12-6-13 10:48

HELLO, 報到, 小女 FROM 大坑真光, 自行20分入到 ST. PAUL, 好開心!!   日後多多聯絡.  7月13日是否9-12內到校註冊就得, 駛唔駛9點正到呢?

回覆:lamsylvia2004 的帖子

牻諗唔需要一早碌出去卦,咁咪襯晒虛

回覆:^v^ 2012-13入讀SPPCS小一請報到 !!!!!!!!

想請教現任家長,在小一時,小朋友上學前上興趣班會否好趕?我不想把所有興趣放在週末,因想多些時間休息/活動。謝謝!

自行20分入, nice to meet you all
我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞門.

回復 akinasin 的帖子

Weekend is reserved for weekly clearance - 應付每週一測及日常默書,better have 興趣班 arranged in the morning of Mon - Fri

簽名被屏蔽

piggy-ma 發表於 12-7-5 09:55

Weekend is reserved for weekly clearance - 應付每週一測及日常默書,better have ...
甚少同一星期有中英默書, 記憶中是輪流一星期默. 所以不太吃力. 範圍亦不大.  測驗周時是每星期三測一科, 其實都算是有一個星期去逐科溫習, 不會太辛苦. 放心放心.

回覆:candy_kent 的帖子

我喜歡半日學,但SPPCS每年返學時間唔同,真的很難搵到咁夾嘅時間!
亞女暫時只得畫班可以每年作出掉動!
游泳、彈琴、就有點頭痕!

回覆:^v^ 2012-13入讀SPPCS小一請報到 !!!!!!!!

謝謝Piggy-ma, candy_kent和愛愛地球回覆
雖然我們住在灣仔區,但是校車是頭站,差不多12點便上車,時間挺趕的。所以很猶豫女兒應否在平日上課外堂,如英文及畫畫。我們很希望星期六日留給家庭話動。:thinking
而我不太擔心學校考試測驗默書,因為女兒來自出名谷的幼稚園,相信她會很快適應的。

另外,想問一問,小朋友上學的文具、書包等,是否要簡單?可否有公仔等?

書包, 文具等choose whatever u like, no restrictions on those!

My girl loves 寶石寵物, so everything have those characters on it.....

回覆:cmchang0927 的帖子

Thank you so much! 我個女就係要我買寶石寵物書包!

開學時,會看見很多粉紅色書包哩

引用:開學時,會看見很多粉紅色書包哩

原帖由 piggy-ma 於 12-07-06 發表
開學時,會看見很多粉紅色書包哩
知道大多女仔選粉紅,所以買比亞囡嗰個紫+黑

死啦女女都一樣鍾意寶石竉物呀但我買咗個嗰啲護脊書包「Seven」呀乜公都冇,只係粉紅同白配搭!我驚佢開學時見到好多人咩卡通書包,唔肯咩自己嗰個就大穫啦!

回覆:Tatyi 的帖子

放心我囡陪你囡,我都喺買咗seven 書包!

噤啱嘅希望仲有多啲人咩啦!如果唔係女女番嚟又話冇人咩,又要我買過就死啦!你知啦!啲小朋友鍾意跟人連兒家話校車冇人著外套,所以自己都要除喎!你話死唔死!

‹ 上一主題|下一主題