用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學(愛蝶灣) 仔仔成績OK 入到基灣係咪好事? 聽人講好谷 ...
go

仔仔成績OK 入到基灣係咪好事? 聽人講好谷

你入到先算喇

似乎樓主太鐘情愛蝶基灣. 簡直有點瘋狂.

lojo11    發表於 12-6-5 15:34
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

gram, 你咁講,即係吾多好bor????....

本人的女兒就讀此校, 亦將升四年級, 而小兒亦會入讀此校讀一年級.
容讓我分享一下對此校的看法.
1. 學生很有禮貌, 亦很自律.
2. 功課數量多(連改正), 但可以有溫習的作用. 如用心做不用改正, 量也適合,  學生也能應付.
3. 即測( =默書): 一星期一次至兩次; 背書: 一課課文分三四天分段背, 所以好像天天背書
4. 此校出名音樂, 音樂不但能陶冶性情, 亦能舒緩壓力. 本人的女兒有幸被選入合唱團, 雖然比賽其間練習次數會較多, 但她也沒想過放棄. 我有問她如果太辛苦, 不如退出吧! 但她說她雖然辛苦, 不過很享受.
5. 我相信老師會很嚴厲對待不守紀律的學生, 女兒亦曾分享某某某老師很惡, 但只是對一些頑皮的學生.
6. 女兒的性格很擔小, 還記得小一時她每天也哭著上學, 但經過老師的關心及勸導, 她很快便適應了. 到小三時, 她上中文科時有些不尋常的舉動, 中文科老師及班主任便即時跟我聯絡及了解事情, 以致我可以更曉得怎樣幫助女兒.
7. 在宗教上, 女兒曉得專主為大及凡事交託, 我相信這也是學校的教導.
8. 校方會聽取家長的意見, 校長及副校長差不多會每天也會在校門迎接小朋友, 我亦看見他們會和家長傾談, 我相信這就是愛學生的表現.

此外, 對於一些成績較差學生, 老師會將他們分成小組, 專門協助他們.
這是我這三年來的感受, 本人雖住在九龍區, 但本人及丈夫也都決定讓小女及小兒過這六年愛的小學生活.

我都想分享下.. 我仔將升小二.

1. 好多老師都好好, 時常有小禮物鼓勵學生. 我仔話老師唔太惡
2. 功課我覺得唔太多... 應該係"正常"
3. 即測, short test多, 小一好少背書, 所以好輕鬆
4. 學習唔覺有壓力, 唔覺"谷"

總之呀仔開心, 我就滿意...純粹個人意見

我自己都係基灣小學上午校的產品. 尤記得當年鍾良施校長在我們那一屆開始催谷, 當然那時候主要是谷我們6D班. 那時候功課已經十分多, 為了應付學能測驗, 每天放學要做一個練習, 少過90分便要留堂, 甚至連音樂課也讓路予數學課 (同一個老師教), 英文方面, 六年級上半年已教完全部英文課程, 下半年開始教中一英文. 當時我同一班同學都覺得十分辛苦, 簡直想死. 但上到中學後, 發現到當時的辛苦是值得的, 因為自己的根基打得好, 上到中學自然容易適應, 學習得心應手. 所以各位家長, 小朋友的根基是很重要的, 沒有基灣的磨練, 我們一班同學都不會派到張祝珊, 真光及聖保祿等名校.

樓主放鬆d,我系愛蝶基灣嘅現讀生,大家都唔覺有壓力,short test系多d,老師好好人,有d更會講joke,大家開開心心冇壓力,過住愉快校園生活
有教無「累」上學去~ o^_^o

取消

取消信息

成日即測係可以溫書,不過我好懷疑成日測,到底有幾多時間教書
根本就係靠家長谷

回復 gram 的帖子

I was a Kei Wan Primary Alumini. I should say sth fair, my old school is  very academic oriented but at our year, only 10 students out of 160 get band 3, others top tier band one school , QC,St Paul boys,  MSS, SSPC. CHS...it makes me can work under pressure and be a tough lady. But I feel a bit regretful that their music is "prize-oriented" but not depend on the interest of the kid (we need to pick at least one music instrument to learn...but I love art!!!!) . I m also wondering whether I should send my kid back to this high-pressure place but the society is full of competition,right? We are just getting them prepared and equipped.....hope all the parents can find the MOST suitable one for their loved ones..

如果可以負擔,盡可能唔好比仔女考香港既公開試,更加唔好為催谷仔女成績送佢地入基灣呢D咁樣既學校,佢地會成長得開心同健康好多。

專注催谷仔女成績做考試機器,到佢地大個,佢地會發現要成功同做個開心既人,自發性、自信、樂觀性格、口才、見識,都係好重要,呢D考試機器教育係比唔倒佢地,而且佢地會發現自己無左好多學生時代無憂無慮既快樂寶貴回憶。人一生做野要挨幾十年,如果短短十幾年學生時代唔過得開心D自由D,將來就更加唔會有機會。

hcnova 發表於 13-1-28 12:17
如果可以負擔,盡可能唔好比仔女考香港既公開試,更加唔好為催谷仔女成績送佢地入基灣呢D咁樣既學校,佢地 ...

我自己都係基灣上午校D班出身, 即鍾校長年代
之後升張祝珊都係催谷型
一D都唔贊成樓上所講
其實讀書壓力睇人啫, 我完全唔覺得自己冇咗快樂童年喎
小朋友期望越高, 佢咪當挑戰成功感更大

我兩個小朋友都是讀基灣而且是在CD班的. 我們基本上是沒有理過他們的學校功課. 只是在期考時要他們溫書而已. 他們也沒有補習. 基灣你可以說它催谷,但本人覺得是在於小朋友自身有沒有專心學習,我們要相信小朋友的天賦,不要太緊張他們平時的小測,要他們嘗試失敗.他們才會成長.而基灣也能提供一個很好的良性競爭的環境給小朋友.催谷? 現在香港有邊間中小學唔谷架?呢個係主流,咁梗係搵間口碑好既去讀啦,係咪?

回復 nekoneko79 的帖子

我都係基灣校友,你估我唔知?我讀左六年D班添!第一,你應付到唔代表每一個人都應付到,呢種催谷手法跟本就唔正常;
第二,我已經講左,基灣既催谷教育會令你失去學習、體驗其他野,培養其他qualities既機會,即使應付到讀書考試叫做有個「快樂童年」,都會發現自己大個之後失去了唔少

當然,我自己係以現代西方角度睇教育,如果你同同類催谷型學校比較,基灣的確係催谷型學校中的甚好選擇