用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德信學校 2012-2013年度獲派德信小學既同學仔有請.... ...
樓主: car817ho
go

2012-2013年度獲派德信小學既同學仔有請....   [複製鏈接]

小兒是九龍塘區,就讀區內幼稚園也能跨區叩門成功。很多小學也只著重小朋友的臨場面試表現,就算冇交選校表格也能面試。就算油天,我有些朋友沒有選為第一自願也能叩門成功。

回復 tutik 的帖子

派彩當日即時去入表申請叩門位, 會面時間相信係順序排!
坦白, 我覺得問題其實唔深, 我亦沒有特別預備, 只係咁啱問著既問題啱阿仔心水!!
我阿仔讀九龍塘一條龍幼稚園!

又好似帶出另一問題,除了臨場表現,來自名幼稚園都有影响,仲有靚仔都有着數!如ahschan囝囝!

靚仔可能有著數! 不過冇野重要得個彩數啦! 對著個笑容滿面既老師/主任,同對著個嚴肅既又會影響到小朋友既表現!
btw, 我係第二round 甲二揀左德信架! 阿仔黑到抽到間我冇填既, 所以唯有叩門! 叩左兩間, 一間收左(德信), 一間waiting!

回復 tutik 的帖子

坦白講, 每間學校/老師, 都想收個醒醒目目, 話頭醒尾既小朋友啦, 教故教得舒服d啦. 咁通常d名幼稚園, 程度都比較深(通常大部份, 可能有d唔係), 加上,  依家大部份父母, 對小朋友既栽培, 好多野, 自然比較優勝.(但都好同意, 彩數都好緊要)

阿仔張相太舊, 換左先
我阿仔0個間唔谷, 至於睇唔睇幼稚園, 我識有朋友讀kln tong 好勁既kinder都冇學校收; 個人覺得都係睇臨場多!!

請問一早收左既同學仔, 係咪已考左分班試啦?

回復 ahschan 的帖子

無分班試架, 學校自己編.

我仲等緊通知.. 我諗有可能等到7,8,9月都未定..唉! 好辛苦呀!
我為左讀德信..由葵涌出到佐敦讀德幼. 自行揀德信, 衰左..
大抽獎甲一揀德信,衰埋..預左INTERVIEW 我仔會出事..
點知我仔答得都OK,係我既表現累到個仔..唉!! 好想喊呀!

你interview 衰咩呀? 德幼其實多唔多上番德小?

我為左唔想俾壓力阿仔.. 佢望我時我無俾反應佢.
可能老師覺得我唔理佢喇.. 唉!

其實,大多數德幼仔都會入番德小.. 但要不停咁叩門..
舊年有個德幼K.3生. 到8月中才收到德小通知收佢..
所以有排等....

咁即係有希望啦!!
好快有電話架啦

多謝你既鼓勵呀! 機會係仲有但唔知輪唔輪到我個仔呢?
真係要完全交俾天父安排...唔理咁多, 唯有等....

回復 car817ho 的帖子

唔好擔心啦, 有好多人都係, 德信入左, 不過又去叩第二間, 等第二間待先放棄德信, 所以, 未必全無希望架.

回復 k_wong7 的帖子

我都係咁諗, 因為我諗好多人就算入左德信都會扣同區既學校好似循道,油天咁
所以人人既心頭好唔同, 我都有諗其實依家如果有其他同學扣左其他學校
佢地都應該已經向德信拎番注冊証, 德信都應該知仲有幾多位.
不過我諗德信係等埋叩門注冊個批, 睇下到時有幾多叩門成功的又真係去注冊
佢地應該會係7月3日之後再CALL 後補... 但係唔知依排後補有幾多位, 又有幾多人係WAITING LIST 姐

仲有留班位呢, 呢d位就要再等一等先知啦. 未必無機架!!! 不過, 就係要等. 加油先!!!

禽晚同對仔睡前祈禱時, 阿仔同我講" 讀邊間學校都好, 最緊要係留心上堂" 我呆左一呆, 再問佢咁放學之後呢,
佢話"拿, 沖涼先, 之後就做功課, 溫書"
聽完好感動.. 佢咁識諗
如果入番德信當然好, 如果唔得, 我諗佢都唔多需要我擔心!

你仔仔好生性呀!!! 鄧你開心呀!!!

我已放左私校位, 而家手上只有德信, 一間候補但超多人爭, 所以應該都係德信架啦!!
所以而家想打聽多少系德信點分班, 程度/品德教育點! 大家有咩料八到呀?

小一其實係打亂晒, 到小二就有補底班, 小五, 小六先有精英班. 如果成績唔好, (學校決定), 會在放學後有強化班.

引用:回復+k_wong7+的帖子 禽晚同對仔睡前祈禱

原帖由 car817ho 於 12-06-21 發表

禽晚同對仔睡前祈禱時, 阿仔同我講" 讀邊間學校都好, 最緊要係留心上堂" 我呆左一呆, ...
叻仔

‹ 上一主題|下一主題