用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德信學校 2012-2013年度獲派德信小學既同學仔有請.... ...
樓主: car817ho
go

2012-2013年度獲派德信小學既同學仔有請....   [複製鏈接]

請問導修課是否不用帶書回校呢?

這個星期每天也執錯書, 又執漏書, 又做錯功課,

回覆:大件仔 的帖子

唔使帶

大家好,我仔仔是讀1B班,紅社。大家有傾有講好開心, 以後多多指教

回復 wencm 的帖子

welcome. welcome..

回覆:2012-2013年度獲派德信小學既同學仔有請....

請問係味有國民教育科?係獨立成科,要考試的、對嗎?還有這校宗教氣氛重嗎?謝謝:)

做人至緊要開開心心 :-D

回復 puibb 的帖子

學校沒有國民教育科, 咁無呢科, 當然唔使考試啦.  學校有國情交流, 主要係睇國內d面貌, 民情, 了解祖國, 即係睇下d較貧窮既農村, 又或者比d小朋友試坐高鐵.  交流完後, 要學生討論, 研習. 唔會講任何政治, 党派.

我個人認為, 學校只係想學生了解祖國, 認識自己家鄉, 民族.

另外, 學校係天主教學校, 會有早禱, 宗教堂, 開學, 結業時會去教堂, 教友學生要參加小豆芽(因我唔係教友, 唔太肯定)等等, 但學校從來無強迫我的小朋友要信教, 宗教科係唔需要考試的.

無錯無國民教育科, 而且小一唔係一黎就測驗考試, 而係循序漸進, 搞好小朋友自理能力先
宗教唔需要測驗考試, 唔強迫學生信天主教!

回覆:2012-2013年度獲派德信小學既同學仔有請....

其實我係天主教徒,有20分,所謂想選教會學校,讓小朋友明白創造天地、賜予他生命的是神、中國也只是他創造的一部分,要去感恩感謝神的看守和供應而不是去please 中國!多謝各家長既info ! Thanks for all the quick reply :) 因之前我係校網睇到國情教育小一focus 係:我係中國人時我有d驚

回覆:puibb 的帖子

雖然,大陸人可能有某d行為唔係太好,不過,我們的而且確係一個不拆不扣既中國人喎。同埋要分開睇,學校係呢方面只係講個事實比小朋友知(中國人既身份),又唔係focus係宣揚党派,政治,或者有任何歪理.唔使太擔心的。

回覆:k_wong7 的帖子

明白了,吾該曬!其實你地店解會選德信?順遂分享下:) 我對天主教辦男校有信心

請問中文科是普通話教?
普通話科每周幾課?
數學,常識是中文or 英文?
課外活動有什麼?童運,泳隊,球類?
Thanks

any P1 group on facebook or 1B group on facebook ,my son is red house in1B

回復 wwh125 的帖子

有呀, 有呀, https://www.facebook.com/taksunp1

仲有呀, 黎緊星期五, 有個小一家長分享會, 希望你會出席呀!!!

想請問德信小學多功課嗎?

interview 是否一個見or 一大班 in 架? 會問乜嘢架? 有否家長知道呀?

上年叩門德信係兩個老師/主任見家長加小朋友!
見既時間問題圍繞平時生活, 好輕鬆既, 你講真既野就得架啦!!
我個人覺得佢睇你有冇心機栽培小朋友!
希望幫到你!

剛剛in完希望有好消息
對於學校
我覺得老師好友善

‹ 上一主題|下一主題