用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德信學校 2012-2013年度獲派德信小學既同學仔有請.... ...
樓主: car817ho
go

2012-2013年度獲派德信小學既同學仔有請....   [複製鏈接]

希望個個in完都入到, 大家都可以同我仔做到同學仔啦!!!

k_wong7
我仔星期五in 完,表現一般炸, 佢都有答老師問題, 有d仲唔答,
唉. 唯有順其自然, 希望收到學校電話喇.. 我都希望仔仔可以同你仔仔做同學喇

wilson0904
我係二號房in呀! 你仔仔in 成點喔. 我仔仔就一般,叫做答到問題, 同走時識講bye bye囉.. 係呢.. 老師有無同你仔仔講"你遲d講故事俾我聽,好唔好??"
老師有咁問我仔仔..好奇怪...

car817ho 我個仔都係一般,都係2號房,臨走時話阿仔表現好好,叫我keep住粉紅色張紙好重要㗎!可能安慰我地。

粉紅色?!會唔會係綠色紙?因為老師話綠色個張要KEEP住.因為有注冊既時間.
可能係老師眼中表現好呢.其實我地都唔知老師要D咩既小朋友. 我阿仔表現真係好一般,甚至我覺得差呀! 我之前無特別同佢TRAIN.. 所以順其自然.. 今年競爭好大.. 我諗老師同你講得你個仔表現好好.應該都無問題嫁喇..放心喇...

我地今個星期六仲會IN 循道,希望表現會好D喇..

wilson0904
請問老師有無講大約幾時會有電話通知呀?

ca土r817ho: 係綠色,  老(師老

回復 car817ho 的帖子

car817ho, 唔好咁擔心, 有時你覺得一般, 可能老師覺得ok, 什至好好都唔定, 所以, 世事無絕對, 講唔定, 今日收到通知tim.

k_wong7
多謝你既鼓勵.. 講真...真係無咩把握..因為我覺得阿仔in得ok.反而係我...
好似無咩support到仔仔..佢有時望我.但我又唔想俾壓力佢, 佢唔想佢跟我
點答,所以我俾佢自己發揮. 老師可能會覺得我無理仔仔.兩母子無交流...

有時面試, 唔係單睇一面既, 老師都睇好多野, 希望你快d有好消息啦!!! 而且, 你都話仲有其他in, 所以, 唔好灰心, 呢間得就最好, 唔得都唔好失望. 實搵到一間適合你仔仔架.

無論德信得唔得都好, 有其他好消息, 你都報下料呀!!!

K_wong7
THANKS, 仲有星期六既循道,但仲未知確實時間,因學校話只要有交profile就全部都有機會in, 而信就陸續寄出,所以我剩係知個日子未知interview既時間..
不過,我都交俾神佢決定, 等候神既帶領 !!

仲有有好消息一定報喜..哈哈

有家長話已經收到德信電話, 但我仲未收到... 我諗都......

winson0904
德信已call人喇..你仔仔ok嗎? 我就衰左了

car817ho, 係收到電話話落選定係無收到電話, 如前者, 不用失望, 仲有其他. 如後者, 或者過兩日都唔定.

k_wong7
我無收到電話, 只係有媽咪已經收到德信既取錄電話.
所以我諗唔得居多. 因為德信已經話第一round 叩門申請已full
如果取錄的話應該禽日已經call 曬家長喇

仲以為一定會收返德幼既學生添。

car817ho,唔好灰心, 加油!!!  如果真係唔得, 你又好鐘意德信, 可以二年級試考插班. 但又可能你仔仔考到其他更心儀既小學. good luck.

My son was admitted to Tak Sun in 1st round gov't allotment in Nov 2011, he will go P1 this Sep.  Hope every success for all kids and mums who want to study at Tak Sun School!

One thing that bothers me much these days is the school bus issue. I live in Tsuen Wan Discovery Park, I called Tak Sun school bus company, they said they didn't have stop at Discovery Park and school bus can only arrive nearby station at around 5pm.  Oh my God, the class ends at 3:20pm but kids can only come back home at 5pm!  So I am trying to find private school bus for my son.  

Would be grateful if any mums/dads have referrals for private school bus from Tsuen Wan to Tak Sun School.  Thanks a million!

回復 ml448449 的帖子

無錯, 間校車公司係好唔掂, 我諗一係你嘗試自己接送小朋友好過. 如果唔係就要小朋友同你一齊忍受呢間校車公司啦!!! 至於保母車, 我諗比較難搵到.

希望你快d搵到解決方法.
‹ 上一主題|下一主題