用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs 聖羅撒
go

SFA vs 聖羅撒

抽中聖羅撒,有直屬中學,但SFA已收了我小朋友,唔知點好?SFA是英文小學,學術上較好,各位可否給些意見?真的好難選擇。

so hard to choose la....

heitingkaylee 發表於 12-6-4 12:34
抽中聖羅撒,有直屬中學,但SFA已收了我小朋友,唔知點好?SFA是英文小學,學術上較好,各位可否給些意見? ...

如果你不介意付錢,SFA

抽中聖羅撒,有直屬中學,但SFA已收了我小

原帖由 heitingkaylee 於 12-06-04 發表
抽中聖羅撒,有直屬中學,但SFA已收了我小朋友,唔知點好?SFA是英文小學,學術上較好,各位可否給些意見? ...
你第幾志願抽中St rose?

回復 heitingkaylee 的帖子

st. rose.  
你選sfa, 6年都冇得停, 開"恆"turbo, 小朋友跟得上都ok, 跟不上就.....升中又要再辛苦一次! 如果你小朋友讀得書, 你可以自己比佢學深d. 加強課外知識又得. sfa好多都係想考名牌私校,直資中學, 否則按其網派位, 女仔派位結果你看看覺得如何吧.

ST.ROSE 小學跟中學共不是一條龍的. 入左小學, 不是代表可以上到中學. 到中學派位, 最叻亦只可以入到ST.ROSE中學, 但SFA 有大多中學都有優勢!

你的Case和小女六年前一樣, 小女考入了SFA, 卻有很好彩排第二志願都成功抽到聖羅撒, 結果...... PM給你說吧

有能力 SFA la....

回復 et_0429 的帖子

你也可否pm給我知呢? 小女將會升k2, 我已經幫佢揾緊小學.......

你的Case和小女六年前一樣,+小女考入了SFA,

原帖由 et_0429 於 12-06-04 發表
你的Case和小女六年前一樣, 小女考入了SFA, 卻有很好彩排第二志願都成功抽到聖羅撒, 結果...... PM給你說吧 ...
ey0429,可否Pm我。

若小朋友勤力又有自發性學習,加上你作父母的能全天候配合,$又不是問題的話,若末來六年你和先生都能為女兒提供back up.SFA

貢獻勳章

回覆:foomama 的帖子

比我會選聖芳濟各!

May I know as well? Thx a lot!

flyda 發表於 12-6-6 00:21

May I know as well? Thx a lot!
我都好想知!可以 pm 埋我嗎?
如果我係樓主,我諗我會揀聖羅撒架!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

引用:ST.ROSE+小學跟中學共不是一條龍的.+入左小

原帖由 buddy1977 於 12-06-04 發表
ST.ROSE 小學跟中學共不是一條龍的. 入左小學, 不是代表可以上到中學. 到中學派位, 最叻亦只可以入到ST.ROS ...
不是,今年已有聖羅撒女仔考到中學Dgs. 咁當然係頭幾名個些。

樓主不如去下聖羅撒o固邊睇下, 好似話之前轉咗校長... 無咁好 ? 睇多啲, 問多啲! 加油呀!

786 發表於 12-6-6 07:55
不是,今年已有聖羅撒女仔考到中學Dgs. 咁當然係頭幾名個些。

考到dgs 個女仔本身都有好強烈既求知慾, 而其媽媽亦係好花時間同心機去栽培佢.  當然, 都要個女仔本身叻啦 !

如果$$唔係問題, SFA...如果有妹妹尾, St.Rosa....St Rosa 入去的學生, 一定沒有St. Francis 考入的去高質量, 畢竟成功入St. Francis 的小朋友都係過5關斬6障才成功入選....而且St Rosa Secondary is in Shatin, also not Band 1A school.仲有, 我覺得男女校平衡d.

如果想揀聖羅撒, 你要認真考慮一下聖羅撒中學是不是你那杯茶。講branding, 聖羅撒應該屬brand 1C, 如果你想追求更高grade既學校, SFA比較有把握。而我自己因為家住九龍, 而聖羅撒中學位於沙田, 所以不作考慮了。

據聞聖羅撒小學而家個校長好谷成績, 不要以為可以比SFA輕鬆好多, 稍一鬆懈, 學校又搵你去照肺。而且, 我有同事個女今年入咗聖羅撒中學, 佢話只有一半多D係聖羅撒小學直上, 而有一半係其他學校考入去, 即係不是100%收哂聖羅撒小學既學生呢!

自己好好想想吧!不過, 你既小朋友入到SFA, 真係叻呢!

回覆:SFA vs 聖羅撒

Must SFA