用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 數研補習班
go

數研補習班 [複製鏈接]

請問有無小朋友返緊?教得如何?
   1    0    0    0

我是學數研英6個月, 但還未有進步成積看到.

小儿有在学,现在K3已经学到小2上学期的程度了!老师不错!

Ok 呀!阿女都有進步

亞仔數學一直都80-90分以上, 所以沒比較 ( P.4 )
亞女就好有分別 , 未補時分剛合格, 但補了兩個月後成積有75-95分 ( F.3)
我覺得是值得補 ( 個人應為 )

醒目開學勳章

亞紫CEC 發表於 12-6-6 10:13
亞仔數學一直都80-90分以上, 所以沒比較 ( P.4 )
亞女就好有分別 , 未補時分剛合格, 但補了兩個月後成積有7 ...

which centre?

1)他是一個在HKCEE數學科考試拿了「A」級成績,還拿了補習社
   $900拍照費的學生。
   這男孩自中五才發奮讀書的,因此他報讀了元朗某天皇補習社的數學課程。

我曾問他  :「你會考數攞A,是不是那補習社的課程幫助?」

他肯定地答:「唔係!是經常操數就得口架!」

2. 小女P.4時曾報讀了旺角數研的數學課壹個月,每堂一小時在課室混級操A、B卷,
    老師堂上對卷。她報讀的原因是求學求精,不是祇有做做做的操練!

這樣的課程,聰明的家長,你們都是老師啦。

數學只要多思勤練,拿AA成績就不是難事,指日可待!

回復 bb86 的帖子

將軍澳廣場

我女上學期數學成績120/200, 但去左數研後,下學期成績是 160/200。老師教佢計數方法同思考,另佢做得快左。我覺得值得。

Thanks.

我女女都將會返數研, 因為數學係我弱項, 而且學校課程深, 我真係唔識點教先令佢地快上手. 而且我覺得o甘多科一定要搵人幫下手. 我一個人真係跟唔倒羅.

少少分享
我小朋友都係喺將廣數研上數學班, 佢只係K2, 所以我所見到既只能俾大家作參考
以我所見, 導師係有教小朋友點做, 主要係教佢哋用咩方法會快啲, 以我小朋友為例, 從佢喺數研完成既幾份功課, 我見導師係有用紅筆寫下一啲嘢, 從中我睇到導師用過咩方法去教佢, 加上我見我小朋友返到屋企做練習時所用既方法, 我相信佢係有學到一啲方法去計, 當然, 嗰啲未必係好獨到既方法, 但我自己會諗, “係喎, 咁計會快啲, 做咩我之前諗唔到咁教佢既”, 功課係幾有系統, 由淺入深咁去引進一啲方法
有時我去接佢落堂, 都見到我小朋友唔係齋做, 個導師係有教佢同俾指引佢, 同時都有留意過其他小朋友上堂情況, 我諗佢哋多數係小學生, 我亦見佢哋一路做, 導師係一路有教下佢哋, 錯會同佢哋講番應該點做
我去接落堂時個導師會送我個仔出嚟, 會講番佢嗰堂學咗啲咩, 佢用咗咩方法去教佢, 見佢對其他家長都係咁, 有時我又會反映番我仔喺屋企做練習時有咩問題, 大家傾下個進度應該係點
整體上我都幾滿意呀
怕你長得太快,未及把你看仔細;怕你長得太慢,恨不得你快高長大

買得太多玩具,怕你會將佢哋四圍堆;買得太少玩具,又怕你會憨居居

引用:少少分享我小朋友都係喺將廣數研上數學班,+

原帖由 KarieWu 於 12-06-13 發表
少少分享
我小朋友都係喺將廣數研上數學班, 佢只係K2, 所以我所見到既只能俾大家作參考
以我所見, 導師係有 ...
你在那一個centre 上?

黃埔数研有沒有那位老師好??
‹ 上一主題|下一主題