用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 顏寶玲是band1?
樓主: gwan
go

顏寶玲是band1? [複製鏈接]

回覆:wan2010 的帖子

小B媽咪

thenewipad 發表於 12-7-6 14:46
最後一屆高級程度會考今日放榜,有4位考生考獲6優佳績,其中3位來自恒生商學書院,而另一位來自保良局顏寶 ...
但這名6優生F1-F5讀聖賢,不能算出自顏寶鈴吧.

回復 wan2010 的帖子

不過不失啦! 其實我真係要多謝學校老師們,因為我已經放唒手,由佢自己嚟o架啦! 除了老師教學嘅熱誠,兩位班主任對小兒o既觀察同埋意見,真係感激萬分!
至於啲書,等我今晚問下阿仔先! 你無將啲書攞返學校寄賣? Thanks!

唔好成日攞人家啲成績比來比去,要小朋友能夠發揮潛力至係重要。高分低能,有用嗎?

我選顏寶玲。

dad1234 發表於 12-7-6 16:26
但這名6優生F1-F5讀聖賢,不能算出自顏寶鈴吧.
公平d, 50%顏寶玲, 50%聖賢

回復 andy_pa 的帖子

andy_pa

請問你們在那裡轉小巴 , 因我都住得很遠 , 也正考慮顏寶玲.

mamafufu 發表於 12-7-7 11:39
公平d, 50%顏寶玲, 50%聖賢

【本報訊】就讀保良局顏寶鈴書院的6A狀元李文熙,會考十科獲7A,對商科讀得趣味盎然的文熙,目標是考進中大環球商業學系,惟成績不及8A、9A狀元,競爭無望。即使中大計量金融學系已予取錄,他也放棄拔尖,決意在高考再博取機會;為求良好學習環境,臨高考前半年更轉校讀中七。
讀幾個月有50%功勞,真係要公平D.

dad1234 發表於 12-7-7 14:27
【本報訊】就讀保良局顏寶鈴書院的6A狀元李文熙,會考十科獲7A,對商科讀得趣味盎然的文熙,目標是考進 ...
我唔知佢中七先轉校,重以為考完會考後轉。

不過,我好奇怪,有乜野特別既原因,令佢喺原校讀咗六年半,都要轉校,話哂顏寶鈴又唔係聖/喇/拔嗰d名校。

mamafufu 發表於 12-7-7 18:26
我唔知佢中七先轉校,重以為考完會考後轉。

不過,我好奇怪,有乜野特別既原因,令佢喺原校讀咗六年半,都 ...

有尖唔拔,學校當然唔中意...其實這類人才,去到F6,真係讀邊間都冇所謂,但總要有間學校幫佢報AL

學校是BAND幾,+要看她收到哪個BAND數的學生

原帖由 andy_pa 於 12-06-13 發表
學校是BAND幾, 要看她收到哪個BAND數的學生,多收BAND ONE學生,自然就是屬於BAND數高的學校。聽人說很多陳 ...
我都是住屯門区,雖然女兒明年只是小四,但我也開始留意各中學,顏宝玲是我最近注意的中學,但擔心路途略遠!此校有什麼吸引之處另你與小朋友都選擇入讀呢? 謝謝

回復 LW829 的帖子

於紅磡火車總站轉綠色小巴, 另外尚有一些巴士線, 可直達學校附近

回復 dlh525 的帖子

我不想參加大抽獎,覺得把握在自己手裡,較實在,因此就一早決定選直資, 而且自己兒子不是最TOP那些B1學生,不如入一間程度適合他的英中, 又有普通話, 可以一早打好語文基礎 (我想很多B1中至尾的津貼中學, 也不是全英上課的,只是英文課本, 但教授時會多用廣東話)。此外, 若果可以, 我們當然想他入最TOP的B1直資啦, 但又唔收佢,而在他這水平的直資,這校的公開試成績也可以接受, 而且有向上的趨勢, 有往績可尋, 天水圍李兆基未有公開試成績, 不知成績如何,不想摶。我本人不太喜歡李國寶(學生外表-只是個人感覺), 又不喜歡福建(需然成績好些, 但不喜歡 "左"), 所以就選了這間啦,希望適合他啦

回復+dlh525+的帖子 我不想參加大抽獎,覺

原帖由 andy_pa 於 12-07-07 發表
回復 dlh525 的帖子

我不想參加大抽獎,覺得把握在自己手裡,較實在,因此就一早決定選直資, 而且自己兒子 ...
多謝你回覆,李兆基,李国宝我都有留意。福建因太遠了,所以暫冇考慮及留意。希望你小朋友校園生活愉快。

smallfoothk  還有留意其它嗎?  發表於 12-8-16 09:39

每一間學校都有唔同o既特色,要對正下藥,才會另小朋友喜愛上學。我一直以來o既信諗,就係只要小朋友喜愛學校,就會有願動力去學習。所以參觀每間學校開o既放日係好重要,可以實地研究學校設施,教學理念同埋課外活動,係唔係識合自己小朋友。

除了學校成績,多方面發展都很重要。正如小兒班主任陣經對我講過,小朋友始終有一日係要投身社會,如果能夠將佢o既潛能發展出來,對佢將來一定會有好大幫助。

有無顏保中讀緊? 知不知此校上學時間, 同埋有咩課活動要一定JOIN? 同埋是否一定要係校內吃反? 星期六要上活動嗎??

dear all

我小朋友黎緊升p6, 請問interview 考d 咩? 無特異功能, 咩cert 都無, band 1尾有無機會?

a milion thanks!

引用:dear+all我小朋友黎緊升p6,+請問interview+

原帖由 a_mum2009 於 12-08-15 發表
dear all

我小朋友黎緊升p6, 請問interview 考d 咩? 無特異功能, 咩cert 都無, band 1尾有無機會?
阿囝去年考过顏,有兩次面試,都係考学術,好似有斉中英數,比試题学生睇,限时講出答案。第一次面試合格後再去第二次面試。希望幫到你。

Jackieson 發表於 12-8-15 23:40
阿囝去年考过顏,有兩次面試,都係考学術,好似有斉中英數,比試题学生睇,限时講出答案。第一次面試合格後 ...

謝謝你, 我有朋友上年考過, 佢話好深好深 =.=" d 題目是出中學的, 是不是呢? 最後你有無選NPL?

回復 Jackieson 的帖子

是英文數嗎?

Jackieson  吾記得tim, 等我問下佢至覆你.  發表於 12-8-16 11:11
‹ 上一主題|下一主題