用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 顏寶玲是band1?
樓主: gwan
go

顏寶玲是band1? [複製鏈接]

這兩間中學我都有揀, 孩子兩間都喜歡, 而兩間都收我孩子。顏保齡在第一輪收, 而福中是第二輪收, 結果他選了福中。是因為我覺得福中有較好的支緩,通識用中文教亦較適合他。心儀顏是因為她的英語水平較高, 但亦因為如此担心孩子會較其他英小學生競爭大, 壓力亦大。應該有不少從陳守仁入顏。

Jackieson  I think you'd made a right decision for your kid.  發表於 12-6-12 12:28
美菜子  我都係咁唸!!  發表於 12-6-11 21:48

回覆:cellon 的帖子

加埋培基,匯基。你會點選?

引用:這兩間中學我都有揀,+孩子兩間都喜歡,+而兩

原帖由 thx2000 於 12-06-10 發表
這兩間中學我都有揀, 孩子兩間都喜歡, 而兩間都收我孩子。顏保齡在第一輪收, 而福中是第二輪收, 結果他選了 ...
我女兒也是中小上顏的,在中一第一個學期,她的確是不易跟上的,就連校長早會訓話也聽不明。但她現在所有科目都全跟上了,我也不用太擔心,她現在的英文程度比我還要好,這證明我沒有揀錯。所以家長也可以對他們放多些信心,小朋友的潛能是無限的。

k_0530_a 發表於 12-6-10 20:52
加埋培基,匯基。你會點選?
I also want to know cellon's comments on those DSSs.

學校是BAND幾, 要看她收到哪個BAND數的學生,多收BAND ONE學生,自然就是屬於BAND數高的學校。聽人說很多陳守仁的學生去NPL, 我相信選擇NPL的多是BAND ONE 尾至BAND 2頭, 未能入到最TOP BAND1名校, 但又怕參加大抽獎, 唔知會派去邊, 但想入英中(真正以英語教學)的學生。我兒子於屯門某直資讀, 考全校20多名, 正是以上情況,所以選了NPL。 NPL的公開試成績OK, 有往績可尋, 正在進步中, 需然不比褔建好, 但我們考慮到觀唐太遠, 而且是左派學校,所以沒有選。也沒有選天水圍李兆基, 因為沒有公開試成績可作比較。

andy_pa 發表於 12-6-13 22:41
學校是BAND幾, 要看她收到哪個BAND數的學生,多收BAND ONE學生,自然就是屬於BAND數高的學校。聽人說很多陳 ...

我也是住屯門, 我都有諗過比阿女試下去面試, 但我總覺得交通不太方便, 知唔知有無校車呀?? 你的子/女坐什麼交通工具??

西鐵轉小巴,

Quote:原帖由+wan2010+於+12-06-05+發表我

原帖由 mo-ma 於 12-06-05 發表
I heard that there is not much homework.  Is it right?  What do you think about the academic standar ...
顏宝玲中學有學生欠交功課半年的情况出現。

引用:Quote:原帖由+mo-ma+於+12-06-05+發表I+hea

原帖由 choisl21d 於 12-06-25 發表
顏宝玲中學有學生欠交功課半年的情况出現。
咁誇張?系中幾呢?請問你響邊度聽番黎,定係親身經歷?知吾知原因呢?thanks!

Thanks
Mo-ma

mo-ma 的帖子

他們中一有20%要留班,中二有22%要留班

回覆:whswong 的帖子

我吾聽到有咁多人留班噃!學校咁做,都係想D學生嘅根基打得好D啫,否則好難會讀上去。
我也聽過學生欠功課逾半年,但學校有提有催個學生,亦同家長聯絡,佢都係欠交,咁學校可以奌?!
有時D野吾係一面睇的.....

最好的學校,有時都會遇到些特別情況,無需特別將事情放大,我覺得半年欠交功課都係個別學生的情況,我相信,若發生在某些學校,此學生可能已被勸退。

反為有大量學生要留班的話,家長反為要留意。我覺得可能學校著手提升同學的成績水平。
:verycold: :verycold: :verycold:

一個學生欠功課逾半年咁又如何?正如貪曾一人既貪念,唔通可以代表全香港的人都係咁咩。

引用:西鐵轉小巴,+

原帖由 andy_pa 於 12-06-24 發表
西鐵轉小巴,
如由西鐵去,所需車程多少?唔該!

選學校係要睇多方面,唔係單一睇band 1 學校,主要係睇學校老師教學熱誠、設施多唔多元化、課外活動選擇... 適合小朋友與否。
舊年小兒有好幾間學校被取錄,但係佢始終情有獨鐘顏寶玲書院。另外,學校老師們會比好多機會一班有潛能o既學生,以小兒為例,今個暑假有幸跟學校去新加坡交流,之後參加中大o既夏令營。

回復 antia 的帖子

輕鐵 > 西鐵 > 小巴, 全程約1小時10分鐘

回覆:小B媽咪 的帖子

你個仔讀得很好!

最後一屆高級程度會考今日放榜,有4位考生考獲6優佳績,其中3位來自恒生商學書院,而另一位來自保良局顏寶玲書院,有4位考生考獲6優佳績,其中3位來自恒生商學書院,而另一位來自保良局顏寶玲書院

yeewaibb  呢個學生是f7開學數個月由其他學校轉入npl, 但我想npl 都有contribution 數十信, 所以今以npl出6a, 不能代表什麼.  但從npl 的website, 你都可看到佢的派位比率  發表於 12-7-10 11:08

回覆:小B媽咪 的帖子

你個仔讀得好好呀!你要F.2書嗎?

‹ 上一主題|下一主題