用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大角嘴天主教小學(海帆道)vs 九龍塘聖家 ...
go

大角嘴天主教小學(海帆道)vs 九龍塘聖家

我個女派左大角嘴天主教小學(海帆道), 聽講唔差 但英文水平唔叫高.  
如果係咁 好唔好去九龍塘聖家叩門呢?
我之前自行個d 全部揀聖家....而家再去叩, 會唔會機會d大呢?

想問問妳放大角嘴天主教小學是否1st choice入到?

唔係~係第3  聖家放第1

咦?點解兩個唔同網既會擺埋一齊既?!

回覆:大角嘴天主教小學(海帆道)vs 九龍塘聖家

唔好放過任何一個機會,去吧!

cindyhka 發表於 12-6-2 15:10
唔係~係第3  聖家放第1

第3都入到? 呢區唔係最hit呢間同協和咩????

百厭豬 發表於 12-6-2 15:30
咦?點解兩個唔同網既會擺埋一齊既?!
可能樓主指甲部可跨區.

醒目開學勳章

叩到先想啦!

首先利益申報, 我大仔係大天海帆畢業, 細仔仍讀緊. 大天海帆係一間好學校. 不過如果是囡囡, 我都建議叩下聖家門, 因為聖家有中學, 油尖旺中學校網對男仔教為著數, 舊年st. mary 開始接龍, 女仔更少咗一個選擇. 不過真係叩唔到既, 大天海帆都係一間好學校.  

就係因為唔想唸咁多, 所以一直都係唸住報聖家
大天海帆英文水平始終冇聖家咁好

Bowiema 發表於 12-6-2 18:07
首先利益申報, 我大仔係大天海帆畢業, 細仔仍讀緊. 大天海帆係一間好學校. 不過如果是囡囡, 我都建議叩下聖 ...
舊年st. mary 開始接龍?之前唔係龍校咩?

叩聖家無坊呀, 喺今時今日都唔易叩.

因為 St. Mary 早幾年行接龍, 但條小學龍呢一,兩年才飛到中學, 佔去了極多學位. 所以往後就好少位益外人了.

回覆:cindyhka 的帖子

我有朋友囡囡都讀緊聖家,我覺得兩校英文水平相若。著眼點應在將來升中優勢。

Bowiema 發表於 12-6-2 18:07
首先利益申報, 我大仔係大天海帆畢業, 細仔仍讀緊. 大天海帆係一間好學校. 不過如果是囡囡, 我都建議叩下聖 ...
大天海帆校風好唔好?啲學生乖唔乖?我睇過網頁話4測兩考,課程係咪好深呢??另外想問,新移民比例佔幾多???如果響32網嚟睇,哩間好啲定協和好啲呢?!^^唔好意思,我咁多野問,因為過多幾個月就到我喇,好擔心,唔識揀!!!

回復 百厭豬 的帖子

老實講, 宜家全香港官津校一定有新移民, 呢樣真係好難避免. 其實新移民小朋友都係好叻架. 我又覺得小學家長還可以跟到小朋友品行, 行為, 所以唔駛太擔心. 至於4測2考, 聽落去會好似好辛苦, 其實學校只係將每次考既範圍cut開, 所以我覺得ok, 仲可以比小朋友keep住溫書既習慣. (eg. 2測2考學校, 每次測會測8課書, 4測就會每次4課).

Bowiema 發表於 12-6-3 01:43
回復 百厭豬 的帖子

老實講, 宜家全香港官津校一定有新移民, 呢樣真係好難避免. 其實新移民小朋友都係好叻 ...
其實我都明而家既香港有好多新移民,只係想睇下邊度會少啲,32網既校網我睇過哂,塘尾,沙崙果啲,活動相裡面,佔左7,8成係新移民,我知新移民都會有叻既小朋,但如果入左一間比例多既學校,我地就要適應返佢地既文化,哩樣我幾擔心!奈何我又冇本事搬屋,