用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 拔萃小學vs聖若望
go

拔萃小學vs聖若望 [複製鏈接]

仔仔派到拔萃小學,不知好不好!而且聖若望已給了offer, 不知點選擇, 有現家長分析一下嗎?
   2    0    0    0

回覆:拔萃小學vs聖若望

I will choose DPS

貢獻勳章

雖然DPS已經無得直升DBS,但以往的教學模式,相信都會接近。始終都係拔萃,第日考大拔相信都有 "斗零" 著數 !

呢兩間,我會揀 DPS !

回復 yken 的帖子

我覺得拔小唔錯,又唔覺的聖若望有咩特別好。我唔清楚聖若望升中成績。
上年拔小有十二個男生上大拔。但都有三分之一學生派咗band3中學。

拔小係你第幾志願呢?

當然拔小,聖若望真的麻麻

回復 cherryird 的帖子

男拔每年仍預留十個位比拔小生,拔小只有四十個男生,所以有四分一機會上男拔。但上唔到的派得麻麻。
而且拔小係英小,普教中,故此仍是不錯的選擇。當然人人心目中的定位不同。當年的小學生上得大拔,拔小的教學方式有一套,唔會話脫勾就一夜之間變得好差。但聽以前家長講教師流失流較多。

謝謝各位意見. 小兒乃第一志願入dps因為知道喇唦難入. 聖若望只是想有個保障, 但如果選擇dps, 就要犧牲幾千已交給聖若望的費用了!

DPS 若成績在頭 30%,升上 DBS 的機會都幾大,而且始終係英小,第日考直資、私校都有優勢,但成績若在尾 30%,多數會是 Band 3 生,派位一定差,除非自己考到中學。

回復 yken 的帖子

犧牲幾千已交給聖若望的費用...........!?

但係可以慳番以後六年要交的學費吧.... 私校係保障買個保險, 幾千蚊無得慳架喇.

786    發表於 12-6-3 12:13

其實如果你對聖若望好熟識, 又覺得已經好適合小朋友, 而對DPS有很多憂慮, 選聖若望無問題的.
除了學費, 其實兩間係有點類同, 都係得兩班, 又係英文學校, 地點又差不多, 兩間都係小一沒有測考的.
聖若望小學有沒有外籍老師? 睇以前d post好似只有幼稚園部有, 小學部沒有!? dps只有一個外籍老師.
同埋search聖若望舊post似乎學校校長和教師曾有些問題而辭去, 現在解決了沒有?
dps都有人說過有這問題, 我都唔知settle down了沒有, 始終剛脫勾, 制度上係需要一些時間去磨合.

回復 yken 的帖子

恭喜妳,
其實都唔叫犧牲,這幾千蚊當買個保障同機會,
中DPS 機會率已經好微,位得咁少,
雖同是英小,但DPS兼埋普中教,而DPS教學原本就係有質數的,
只係現同DBS無關係o者,但頭10個升到上DBS,
打好個底,就算唔好彩派得唔好,叩私同直資都有優勢....
我會DPS

千祈唔好為左 果幾仟蚊就唔讀,將來免學費條數又?計

以我所知34個男仔中十二個入DBS (但其實入DBS個班男仔係好叻好叻,好多間好TOP 學校招手比埋獎學金佢地都要返DBS)兩個LS,一個派皇仁但唔讀入國際學校(General.S),一個入國際學校(ICS),一個派黃芴南,一個元朗直資,一個港青,一個派鄧鏡波唔讀返溫哥華,有叩入播道,有叩入顏寶玲...                     二十四個女仔中,有三個派DGS (Band1頭),3個派協恩 (Band 1中), 一個派黃芴南後轉QE (band 1頭),  一個派旅港開平轉聖傑靈(band1頭), 一個派銀禧(band1中),一個官立嘉道理(band3尾),二個派九龍塘真光(band 2頭) 一個勞工子弟(band2尾),一個ST.Teresa(band3中)一個沙田崇真(band1頭)兩個播道(band2頭),兩個直資good hope(band 1頭),一個啟思(band1中),兩個叩入顏寶玲(band1尾),一個叩入黃芴南(band1中)    女仔入band1比例>66%       band2>20%         band3>8%

LAWYIMYU    發表於 13-2-21 13:08
gret  just for information.  協恩must must must better than 聖潔靈  發表於 12-6-3 17:47

angel88 的帖子

點解你有咁多数據呢?可靠吗?

絕對可靠,因為好多不利dps的消息都不是就讀dps的家長誤傳,但作為dps就讀的學生家長可以把正確的資料給其他不了解的家長參考,dps上年的派位成績真的未如理想,但在其他同學的叩校成績可見dps仍是一間好學校,如果計算百份比入讀DBS&DGS應該比好多私校維高,希望d資料可以幫到你啦

Congrat ^^
My son just got into DPS as well. If I were you, I will choose DPS. It's really a good school, don't worry about getting in which secondary school, still a long long way to go....
Nice to meet you here, hope to see you this Tuesday!

Stinkypig 的帖子

各位:你們覺得此小學排名可靠嗎?

BK 已 post / 討論過幾次,完全不可靠,騙錢的,不知他用乜準則排出的。
‹ 上一主題|下一主題