用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你係我,會唔會博一博??
go

你係我,會唔會博一博??

今年9月要選小學喇,心儀學校係誇區
自行15分未必入到(但都有人入到),
但攪珠既話呢間唔係熱門,好多人選第2-3志願都入到
你係我,會唔會博一博??

Janellemama  博,3個第一應該好大機會  發表於 12-6-7 12:09
Qooie@@  如果得15分, 鍾意就博吧, 因為人家可能拎住20分博, 所以抵博一博  發表於 12-6-4 14:04
law_panda  Of course!  發表於 12-6-1 16:35

既然唔係太熱門sure博la~自行+跨區+叩門圍佢...

Anpanmama  圍佢...  發表於 12-6-1 17:44

如講埋邊間, 有經驗的家長, 就容易d 分折

我會博但一定要一間私校做backup囉.

除非有私立學校學位在手,否則搏唔過。

被放在二、三志願的學校一定不是「超名校」,不能同你心儀的名校比較。

話須如此,六合彩咁難中都有人中,只不過你的小朋友有冇咁好彩。

當然愽啦!唔係太熱門機會大好多架!

B媽-Blue 發表於 12-6-1 15:51
今年9月要選小學喇,心儀學校係誇區
自行15分未必入到(但都有人入到),
但攪珠既話呢間唔係熱門,好多人選第2- ...
大抽獎純講運氣,舊年我小朋友都跨區中左41 網某男校。如果自住果區校網唔理想,一試無妨。

引用:如講埋邊間,+有經驗的家長,+就容易d+分折

原帖由 JOJA 於 12-06-01 發表
如講埋邊間, 有經驗的家長, 就容易d 分折
我喺嗰邊睇過家長留言,好多都係2,3志願入

引用:我會博但一定要一間私校做backup囉.

原帖由 sabina_bb 於 12-06-01 發表
我會博但一定要一間私校做backup囉.
我個仔係自閉,不考慮私校

spmok1999  應該搵d有相關支援o既學校o黎報....  發表於 12-6-1 16:57

引用:除非有私立學校學位在手,否則搏唔過。被放

原帖由 GoodGrief 於 12-06-01 發表
除非有私立學校學位在手,否則搏唔過。

被放在二、三志願的學校一定不是「超名校」,不能同你心儀的名校比 ...
我心儀的,不是名校

醒目開學勳章 貢獻勳章

咁你放第一就好大機會入到啦!咁點算博呀?!
恐龍家

引用:既然唔係太熱門sure博la~自行+跨區+叩門圍

原帖由 MAYANGUSPO 於 12-06-01 發表
既然唔係太熱門sure博la~自行+跨區+叩門圍佢...
多謝支持

引用:Quote:B媽-Blue+發表於+12-6-1+15:51+今年9

原帖由 mission2011 於 12-06-01 發表
大抽獎純講運氣,舊年我小朋友都跨區中左41 網某男校。如果自住果區校網唔理想,一試無妨。 ...
多謝支持自己校網支援不足,地點都係問題,因我仲有個女讀kg,其實有間小學我有20分,但唔適合個仔

引用:咁你放第一就好大機會入到啦!咁點算博呀?

原帖由 小曳人 於 12-06-01 發表
咁你放第一就好大機會入到啦!咁點算博呀?!
甲部得5-6個位咋wor

醒目開學勳章 貢獻勳章

B媽-Blue 發表於 12-6-1 16:25
甲部得5-6個位咋wor

唔明,你講緊甲部?你又話第二/三志願都有人入到?!

既然自己鍾意,我覺得點都要試試!

恐龍家

小曳人 發表於 12-6-1 17:39
唔明,你講緊甲部?你又話第二/三志願都有人入到?!既然自己鍾意,我覺得點都要試試! ...

甲部係不分區(可選3間),每間學校有5%位,
第二/三志願都有人入到--->佢地本身冇誇區架
如果我甲部入唔到,就要叩門架喇

照入紙申請呢間啦。不過誇區你要考慮有冇校車, 接送兩個小朋友方唔方便。萬一派唔到,叩門都有機會既。(因為佢唔係熱門, 可能多人抽到都放位出黎)

silvia_ng 發表於 12-6-1 21:43
照入紙申請呢間啦。不過誇區你要考慮有冇校車, 接送兩個小朋友方唔方便。萬一派唔到,叩門都有機會既。(因 ...

THANKS~
雖然係誇區,但車程大約20MINS(不用轉車)
繁忙時間最多30MINS
而呢間小學搭一程車就到妹妹學校

我住西貢,呢間學校仲方便過西貢區既小學,因為好既學校都要轉車

mission2011 發表於 12-6-1 16:17
大抽獎純講運氣,舊年我小朋友都跨區中左41 網某男校。如果自住果區校網唔理想,一試無妨。 ...
咁即係入左x沙?嘩!你好好彩呀!

我得15分,自行都想博,因反正叩門難過登天,但吾知博邊間15分會有機會。

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

樓主我知你指邊間, 我會建議你自行博咗先啦, 之前都好似有家長講過 15分都係 40%, 其實已經唔低架喇.