用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有沒有小學會有科目接觸/關於科學? ...
go

請問有沒有小學會有科目接觸/關於科學?

如題, 最好是九龍區.
我都唔知小學現在有什麼課程...

真道由小一起有科學課。

醒目開學勳章

常識科 - 小一常識會教磁鐵

常識科雖然包羅萬有,但一來唔使考TSA,二來冇焦點,通常老師都會hea教,我任教多年中學,見唔少嚟自名小學嘅學生,連普通地理、科學常識都唔識,再問原來好多學校都唔太重視常識呢一科,難怪。

其實依家已經有唔少直資/私校好有智慧地將常識科分拆為社會、科學、倫理,內容豐富,使學生能在小學階段已養成探求不同範疇知識的習慣,而不是為了考試而讀書,值得推介﹗
例如我女間學校,小一已經教「重心」、「光學」、「植物」等,今年小二已經教緊「熱力學」、「壓力」、「簡單電路」等。再加上經常有實驗做,我女已明白從觀察實驗結果就可以得出唔同嘅科學理論,而唔係依書直說,咁先至係真正求學。

feiseenai 發表於 12-6-1 15:14
真道由小一起有科學課。
請問真道的科學課教什麼的? 可否give more details?

littlefaith 發表於 12-6-1 16:04
常識科雖然包羅萬有,但一來唔使考TSA,二來冇焦點,通常老師都會hea教,我任教多年中學,見唔少嚟自名小學 ...
請問妳女女讀邊間小學 ?
這是我想找的小學呀, 我本身好喜歡科學, 希望小朋友接觸多d...

我都想小朋友學下/接觸人類生物, 原子, 機械等等...希望小朋友有興趣學/了解科學.

其實系香港, 想找d似樣d的科學玩具比小朋友都難...

回復 Chris852 的帖子

Chris852: check pm

回覆:請問有沒有小學會有科目接觸/關於科學?

St Mary有常識科,也有科學科

回復 karen55407 的帖子

(留言刪除)

Chris852 的帖子

for p.1, topics include reflection, refraction, buoyancy, living things vs non living things, acidity etc. Definitely the purpose is to give students some basic concepts only.  no technical formulas or terminology.

謝謝您們的資料, 真道真是我杯茶.
問題是...我住葵涌的, 去將軍澳可會花很多時間系車程.
請問有沒有校車到葵涌?
真道都勁多人報呀 ...

karen55407 發表於 12-6-1 18:45
St Mary有常識科,也有科學科
St Mary 是女校, 我的小朋友是仔仔 , 唔報得呀..

karen55407    發表於 12-6-3 22:40