用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 劍鳴新生資訊站
樓主: marcuscyrus
go

劍鳴新生資訊站  

回覆:LL222 的帖子

peko5 發表於 13-1-11 22:49
Big thanks!! 你都係北區嗎?
不是。其實劍鳴校巴名單最後一頁都有提供其它地區的媬姆車資料,陳生也列在內。

peko5 發表於 13-1-12 23:28
原來係咁,多謝!不過,劍鳴收左先算
我見你在劍鳴幾個post都問校巴,看來你真的十分喜歡劍鳴!

回覆:劍鳴新生資訊站

Any school bus to tsing Yi?
Thanks.

Peggylihy 發表於 13-1-31 15:16
Any school bus to tsing Yi?
Thanks.
劍鳴的校巴公司生記是有車去青衣的。

我想問一問劍鳴的老師同EE有冇愛心架?? 簡單黎講係唔係一間有愛心的學校呢? 我星期六都IN 完N班, 所以想問一下.  N1升K1唔係100% guarantee?? 呢樣都係concern wor......K1又要再搵學校就好麻煩.   

睇其他家長的post, N1已經有功課? 係文字定填顏色果D呀? 因為聽過D專家講最好4歲先揸筆..... 其實呢間學校係咪好谷種? 小朋友返學開心嗎?

仲有, 我家住沙田富豪花園, 請問校車到嗎? 一個月大約要幾多錢?

劍鳴好多人爭? 果日interview又唔係好多人....我in 5:00pm

醒目開學勳章 貢獻勳章

BCoLick 發表於 13-3-11 14:29
我想問一問劍鳴的老師同EE有冇愛心架?? 簡單黎講係唔係一間有愛心的學校呢? 我星期六都IN 完N班, 所以想問 ...
因為係細校,所以隔離班嘅老師都叫得出小朋友個名架!so far眼見,老師同ee都幾好,當然有個別老師唔係幾得啦,咁... 我大仔K3都係遇過一個無咁了解佢嘅老師囉!

N1上K1係大約70%,基於唔係直升,大家都出去報K1,而好多人都會有SC/KV offer,所以唔駛太擔心

N1係每個星期4版紙嘅親子功課,有連線,color,circle,或者撕紙嗰d
我個人唔覺得谷,返學都算開心,呢樣嘢無得比較~
不過上到K2的確係多d功課

恐龍家

回復 小曳人 的帖子

Thanks a lot ar :)

我想問N班學校會協助戒片嗎?呢個會唔會影響升K1呢?

kerkermui  老師會幫手  發表於 13-4-11 10:13

想問如果無讀pn,一開始讀k1,係咪會好辛苦?K1日日有功課嗎?

回覆:Miumiulab 的帖子

Both of my sons went to k1 directly without attending pn.  Not a big problem and they can catch up with the curriculum
very soon.  Yes, hw everyday for k1.

marcuscyrus 發表於 13-4-10 23:57
Both of my sons went to k1 directly without attending pn.  Not a big problem and they can catch up w ...

By any chance, from your experience, would you know what are their standards for giving offers?  as i know some kids did good in interview but didnt get offer and some did have any response got offer in other schools.......

keio 發表於 12-6-11 10:29
只要一對方便穿著的純色波鞋。小朋友著便服加學校圍裙返學,回校第一件事係換番對白波鞋,放學前又換番自己 ...

keio mama, 請問n班小朋友係咪唔洗買校服架? 書包有冇? thanks a lot!

kerkermui  唔駛穿校服,有學校書包  發表於 13-4-16 10:35

唔該晒kerkermui mama, 仲唸住亞囡有校服著醒神d添

回覆:cherrybeepbeep 的帖子

新生就黎注冊,推推先。