用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 劍鳴新生資訊站
樓主: marcuscyrus
go

劍鳴新生資訊站  

candkris 發表於 12-6-5 22:15
關於校車的問題,雖然問過學校話要到八月尾才知校車路線,但心急想知多些資料!想知道九龍灣到KM車程多少? ...
你問對了人xdddddd
我兒返下午,12:50-12:55左右上車放學5點返到

我知道am/pm課程一樣, 只是老師國藉不同, 但其實會否都有影響?

回復 marcuscyrus 的帖子

請問校車上落點在那裏?

marcuscyrus 發表於 12-6-5 22:27
你問對了人xdddddd
我兒返下午,12:50-12:55左右上車放學5點返到

請問校車係Kowloon Bay 上落點在那裏?

bu_mama 發表於 12-6-7 01:09
請問校車係Kowloon Bay 上落點在那裏?
11/12路線去程只有德福, 回程有德福, 麗晶, 啟業村去程點解冇麗晶, 啟業村?  I don't know, 我照抄咋

LL222 發表於 12-6-7 10:31
11/12路線去程只有德福, 回程有德福, 麗晶, 啟業村去程點解冇麗晶, 啟業村?  I don't know, 我照抄咋
...
在那裡抄?我地返學有經麗晶o個邊,之後去埋九龍城就返學
放學就去土瓜灣o個邊,然後返黎九龍灣

marcuscyrus 發表於 12-6-7 11:23
...
K1注冊時比嗰份校巴路線表

LL222 發表於 12-6-7 11:29
K1注冊時比嗰份校巴路線表
哦..年年唔同架

請問PN班要買幾多對波鞋? 使唔使買黑皮鞋呢?

引用:請問PN班要買幾多對波鞋?+使唔使買黑皮鞋呢

原帖由 pingulolo 於 12-06-11 發表
Oh sorry, I have no experience in pn.  My sons joined in k1

引用:請問PN班要買幾多對波鞋?+使唔使買黑皮鞋呢

原帖由 pingulolo 於 12-06-11 發表
只要一對方便穿著的純色波鞋。小朋友著便服加學校圍裙返學,回校第一件事係換番對白波鞋,放學前又換番自己著返對鞋回家。對白波鞋逢星期一連鞋袋帶返學,星期五帶回家清潔。

開學時老師和姨姨會協助小朋友換鞋,開學2~3 個月小朋友就可以自己攪掂架喇。

引用:Quote:原帖由+pingulolo+於+12-06-11+發表

原帖由 keio 於 12-06-11 發表
只要一對方便穿著的純色波鞋。小朋友著便服加學校圍裙返學,回校第一件事係換番對白波鞋,放學前又換番自己 ...
只需一對純白色波鞋

keio 的帖子

Keio,唔該曬!

若果由屋企到學校穿那雙波鞋不是白色可以嗎? 現有是灰色去街穿的!
想知KM phonics 是用那一套教材。 謝謝!

引用:若果由屋企到學校穿那雙波鞋不是白色可以嗎

原帖由 candkris 於 12-06-14 發表
若果由屋企到學校穿那雙波鞋不是白色可以嗎? 現有是灰色去街穿的!
想知KM phonics 是用那一套教材。 謝謝 ...
由屋企到學校穿那對鞋什麼顏色都ok, 不過唔好著涼鞋啦,因為換白鞋時要著襪!同埋要方便小朋友自己穿著。

不過入課室要換白波鞋是n 班必做, k1 我唔知駛唔駛呀!phonics n 班冇用書教,呢樣等k1 家長答你 ;)

LL222  佢囡囡九月入K1, not N班,
入課室白波鞋是所有班必換  發表於 12-6-14 15:09

candkris 發表於 12-6-14 12:15
想知KM phonics 是用那一套教材。 謝謝 ...
白色有點花式logo還可以, 灰色我諗唔好啦,返到班房換鞋後, 除咗佢個對, 所有鞋都係白色, 小朋友自巳都會感到怪怪地.
去吉之島, 一田, 千色店買, 又平又多款
注: 落雨天可著水boot

KM phonics 用 Longman, 隻DVD好有用 (phonics 用歌唱出)

回復 LL222 的帖子

請問,下雨天時水鞋可唔可以著到入課室直接換校內鞋呀?

littlecook 發表於 12-6-15 15:40
回復 LL222 的帖子

請問,下雨天時水鞋可唔可以著到入課室直接換校內鞋呀?
我女未著過,不過我接女放學時見其它同學著住行出黎,斷估可以著到入課室直接換校內鞋

marcuscyrus 發表於 12-6-7 11:23
...

請問劍嗚的通告是用中文還是英文?
除了中文科外, 其他科目都用英文嗎 (是否英文數 ?)

另想問有校車經慈雲山嗎?

ppsfung 發表於 12-7-3 15:47
請問劍嗚的通告是用中文還是英文?
除了中文科外, 其他科目都用英文嗎 (是否英文數 ?)
通告中英對照數學中英都會學