用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 劍鳴新生資訊站
go

劍鳴新生資訊站  

以下根據我個人經驗來寫,歡迎其他家長補充
校服
星期一, 三, 五穿校服黑皮鞋,星期二, 四穿運動服白波鞋,另備一對白波鞋於校內換穿,逢周五老師會派會鞋袋,把校內鞋帶回家清潔,周一帶回校,如遇周五是party或假期則提早一天派回

功課
開學初期已經每天有功課做,k1每天2份,星期五3份,如有假期或party,星期四會多點,全部功課都是翌日返學交,有一份功課為主題工作紙,開學初老師會派一張貼紙,務別要保管好,否則不能完成主題工作紙

課本
要每天帶回的只有來說普通話,phonics for kids和english first其他課本/故事書留家溫習用

活動
k1幾乎沒有參觀的,k2/k3會很多,差不多每月都有,車費約20-30圓,每月最後一個星期五為生日會,由該月的生日同學負責帶備cake/小食等跟其他同學分享,12月會有xmas party(自由參與,費用約200/head),農曆年前有一天有校內花市(如有份做義工的家長還可看看小朋友上學的情況),3/4月有運動會(自由參與,費用好像是$70/head,學生不用付錢),一次旅行(自由參與,費用好像是$1xx/head),畢業典禮(非畢業生也是自由參與,費用約$1xx/head,學生不用付錢)

評估
每年4次,中英數常,以written paper的方式進行,不用太擔心,孩子應付得來的

寫住咁多,都唔知自己有冇老人痴呆記錯左^_^

whychan777  thanks  發表於 12-6-8 15:40
pt2555  非常有用,謝謝你的提供!!  發表於 12-6-3 02:42

> 開學初老師會派一張貼紙,務別要保管好,否則不能完成主題工作紙
係真架, 囡囡第一個星期已經攞哂周圍貼, 要班主任再影印比我
中文字品冊D貼紙我都會cut走

> 評估: 每年4次
唔係五次? 上學期2次, 不學期3次? 黎緊6月18-20日(K1)

學校並不提供茶點, 每天茶點自備, 加一個有盖杯, 乾+濕毛巾, mask

whychan777  thanks  發表於 12-6-8 15:40
pt2555  十分有用,謝謝你們  發表於 12-6-3 02:42

LL222 發表於 12-5-31 11:53
> 開學初老師會派一張貼紙,務別要保管好,否則不能完成主題工作紙
係真架, 囡囡第一個星期已經攞哂周圍貼, ...
6月18-20唔係n1評咩?4次架ja,5次我舉白旗啦xddddddddd

家長日: 一年2次, 單獨見班主任

LL222 發表於 12-5-31 11:56
家長日: 一年2次, 單獨見班主任
丫..會有成長相冊派返,可以睇到小朋友o係學校的相都幾精明的

marcuscyrus 發表於 12-5-31 11:55
6月18-20唔係n1評咩?4次架ja,5次我舉白旗啦xddddddddd
好嘢! 原來睇錯!我噚晚先話 ....... 又評估!?

LL222 發表於 12-5-31 11:58
好嘢! 原來睇錯!我噚晚先話 ....... 又評估!?
今日派手冊再睇下啦我已經諗緊放暑假架啦xd

暑假有乜做呀?  
我報咗四個星期暑期班, 但7月18-29日唔知做D乜

LL222 發表於 12-5-31 12:39
暑假有乜做呀?  
我報咗四星期暑期麗, 但7月18-29日唔知做D乜
哥哥要返小一o個邊的適應班7月16-8月10
細佬應該會開始去游下水,然後o係屋企搗下亂咁

marcuscyrus 發表於 12-5-31 12:47
哥哥要返小一o個邊的適應班7月16-8月10
細佬應該會開始去游下水,然後o係屋企搗下亂咁
學游水都好bor~~~

好多謝兩位的sharing....對我來說很有用啊......

想請問....小朋友起初返學, 學校會日日打電話給家長嗎?

sasahunghung 發表於 12-5-31 21:44
嘩,唔會日日啦其實在我立場,no call=good!!
初開學其實老師都好多野做(或者講老師任何時間都好忙),我記得我大仔k1時,老師都成2個幾禮拜之後先打比我,細佬就個幾禮拜先打。
其實如果小朋友唔係好大問題,老師都唔會常常打黎的,我唔係經常收到老師電話的家長,但一有機會見到面,老師講返兩個仔的情況,又觀察得好入微架wor。
由於老師都好忙,佢地只可以抽lunch time同放學之後先可以打到電話,所以建議如果唔係好緊急o既事,可以寫紙仔放o係通告袋,老師用返便條覆,就可以減輕老師的工作量啦

明白....咁我即係要間唔中接下個女放學...可以同老師溝通下...

sasahunghung 發表於 12-5-31 21:44

N1係打得幾密下,次數唔係好記得,但你會覺得學校跟得好足
k1開始第一個week都會有電話,次數比n班少
非常同意,no news is good news.
去到k2和k3, 實情唔想接電話添~

hyatt 發表於 12-6-1 08:56
N1係打得幾密下,次數唔係好記得,但你會覺得學校跟得好足
k1開始第一個week都會有電話,次數比n班少
非常 ...
如果老師打比我,多數都係我唔記得交回條~_~

Project
每學期會有一次project week,期間功課暫停,project week 內各同學帶備所搜集資訊/食物/副制品等回校分享,課堂上老師會以主題為中心跟小朋友做各樣活動,project week 之後的星期一就要交返每人一份的報告,多數都是做一本書,或者做一樣product,project 聲稱不計分。

show & tell
k1生每學期有4次show & tell,通告是學期初就派發給家長,講明何時要帶甚麼回校show & tell(我忘記了好多次!!!!!)

手冊
每周五老師會派回手冊,內有該周的教學內容,老師對孩子幾方面的評估,有時老師會貼上紙條提醒下周的活動等等

額外的學習周邊
開學後好像有得訂購pth或音樂的cd/dvd之類,我只買了pth,其實都好少睇,但音樂書那套可能比較有用,因評估要唱歌,如家長擔心不懂唱孩子的歌,可以播給他聽

課外活動
學校會安排幾個課外活動,有合唱團,phonics班之類,於星期六上課,每期約12堂,家長要自行接送

開學適應期
k1 頭兩天上課一小時,家長陪,第3天開始2小時,孩子自己上課,第2周開始正常3小時的課,不過以日後收到學校的通告為準

whychan777    發表於 12-6-8 15:56
pt2555  very useful, thanks a lot!   發表於 12-6-6 02:33

少少補充marcuscyrus請勿介意啊

校服
夏天校服星期一, 三, 五穿短袖衫衭(男)/短袖連衣裙(女), 星期二, 四穿短袖運動服, 另加一件白色長袖薄褸, 及校帽。夏天全部著白短襪。個人建議若天天洗乾得切買一套就夠, 至於校帽我未用過。

冬天校服星期一, 三, 五穿長袖衫,blow 長衭(男)/長束袖衫+極美麗連衣裙(女), 星期二, 四穿長袖運動服, 另加一件綠色長袖冷衫, 一件厚校褸, 一件厚大褸。冬天全部著灰長襪。個人建議若天天洗乾得切買一套就夠。 至於厚大褸, 印象中著過一次。

仲有學校唔會比你著片片。

性名牌扣在校服, 但返咗一個月我見check脷同體温D姨姨已經叫得出佢個名, 所以扣咗落書包。

活動
k1有一次, 去郵局,會寫返封信回家。

評估
會有一張紙列明評估範圍, 另外中英文故事內容都係評估範圍。

功課
K1下學期開始寫字, marcuscyrus建議筆順重要過字体, 我建議唔好擦佢D字, 由小朋友决定擦唔擦。評估週同Project週係冇功課架。

未返KM之前聽EK D家長話KM學生好主動做功課, 係真架。

sasahunghung 發表於 12-6-1 00:04
明白....咁我即係要間唔中接下個女放學...可以同老師溝通下...
你真係想同老師溝通下就排接學生隊尾, 因為未接完經主任唔會得閒

回覆:LL222 的帖子

多謝你幫手講就真