用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 急! tt上午主流 vs lh 上午英粵
go

急! tt上午主流 vs lh 上午英粵 [複製鏈接]

明天要交訂了. 唉...我想了幾日, 都未想通. 我個仔有tt上午主流 和 lh 上午英粵. 我個係超大仔, 本來一心讀lh英粵, 因為覺得tt課程淺, 但我問過tt國際班的家長/近日tt的post, 原來發現tt的課程無我想像中咁淺. 所以都唔知點算好. 我好鍾意lh課程, 但佢學費真是很貴, 雖然我俾到, 但上了lh, 我不可以俾多太課外活動錢小朋友. 其實讀tt 主流, 小朋友可不可以說流利英語? 我知佢有英文樂園課程+我家的賓姐, 但可不可以足夠? 而普通話呢? lh係英粵, 我知不夠的, 但tt的課程/課外活動會不會夠呢? 可不可以有主流班的家長俾d意見我呀! 謝謝!

補充多句, 小兒係膽小, 而且讀緊lh pn, 佢好開心, 所以都唔知轉不轉佢校好!
   0    0    0    1

醒目開學勳章

回復 himuimui 的帖子

我其實問左小朋友, 佢開頭係唔想離開lh, 但我同佢講, 媽咪無錢呀, 佢就好快咁答我, 咁讀tt囉! 所以個心真係15/16, 都唔知點好, 好怕會後悔! 我個一去到陌生環境後會唔出聲, 但唔會喊, 隔一段時間, 睇清楚環璄才會出動! 所以真係好苦惱, 唔自己點取捨好! 要一個好的語言環境好呀(但要少課外活動), 還是要多資源的學校??

I vote TT上午主流  because of no pressure for both of parent & kid.   
Also, you can join some interest course if you need.  
With primary back up is more safety & relax after K3.   
Good Luck

你和我的煩惱一樣啊!我囝現讀LH PN, 9月可升英普, 同時亦剛有TT主流班offer。我原是apply TT 的國際班的, 只是剛call 了給我主流班。如果兩間都是`英普, 便容易選了。因為兩間的學費相差五陪啊! (TT主流的學費和LH更相差十陪!)
我試列以下各點, 大家參詳下, 

(1)我囝也是怕羞型, 仲要係好怕羞的一種, 返學之園係越來越開心, 外籍老師剛還跟我說他現在成了班上頭一兩個舉手搶答問題的孩子。我跟班主任提及要取捨龍校及學之園,老師提議繼續讀LH,因此校的課程是要建立孩子的自信, 好多孩子初入LH時怕羞, K1K2時已滿有自信了, 我想這也是因為LH始終要訓練孩子考直資、私小。
想問:TT的主流多機會讓孩子表達或訓練自信心嗎? 我見WEBSITE POWERPOINT 的時間表每天都有15分鐘生活經驗分享, 係咪即係SHOW & TELL? 如果係就好啦, 這反而是我最關心的
(2)LH語言環境不錯,我囝在家全用廣東話,但上學後浸浸下間中會全句英文表達了。
想問: 我見TT的POWERPOINT話主流班的英文和普通話都係一星期只有兩次, 各15分鐘, 但係又有BK家長話係每日都有英文, 其實係几多呢? 另星期六的英普課外活動K1小朋友可參加嗎? 效果好嗎? 有冇TT主流家長可分享下啊
(3) LH係貴不過係物有所值
TT係平, 仲要係超值, 課外活動又多
(4)我仲有個細仔, 哥哥讀緊其實兩間係咪都有多少"着數"?

明天就要決定了, 請各有經驗家長講講建議啊, 謝謝

引用:你如果上TT上午班覺得英普唔夠可以參加埋下

原帖由 baba987 於 12-05-30 發表
你如果上TT上午班覺得英普唔夠可以參加埋下午keep英文(好似有成三個鐘,不過我唔100%肯定),全net教師教 ...
As I know 1 hour only not 3 hour

baba987 發表於 12-5-30 19:06
你如果上TT上午班覺得英普唔夠可以參加埋下午keep英文(好似有成三個鐘,不過我唔100%肯定),全net教師教 ...

咁請問這個英文班是K1開始就可以參加的嗎? 係咪個個上午班孩子都可參加? THANKS

morning617 的帖子

KEEP課程是3個鐘的, 這個班是k2才有得上,重要是老師揀學生上的,好似話幾百蚊一個月。而英文樂園, 是每日一個鐘,由K1開始可以自由俾錢上的

回復 morning617 的帖子

我同你都有這個想法, 我個班主任同我都有分析, 佢話我的小朋友係超大仔, LH的好係課程深, 而TT會相對淺少少(但學劵的課程佢算深), 所以叫我要注意這點, 因為我個仔現在全部都跟得上, 大部分都是滿分, 只有少量3分, 所以讀課程淺的學校, 會浪費了.

LH : 要K2才寫字
TT : K1下學期已經寫A-Z, 中文寫人口...

我老公係好睇錢, 叫我讀TT, 但我今晚我都決定不到的時間, 我叫佢揀, 佢開頭都話TT, 但後來佢都縮沙, 因為LH 和TT各是一所好學校, 所以我好難決定呀, 唉...

morning617, 你個是上英普還是下英普, 如果是上英普, 一定唔要想啦, 讀LH啦! 下英普就要睇你有幾鍾意普通話啦, 因為讀英普的小朋友一定出來的英文和普通話是好好的. 而且你有無想過上TT小學先? 因為我無想TT小, 所以才難決定.

我早兩個禮拜都同你一樣煩惱, 但有小小晤同, 我個女女係 tt 主流 vs lh 英普, 差不多日弟哂全部有關 tt and lh 的文章, 最後我揀左 lh 英普, 綜合所有人的建議, 可以從下列方面去諗..

1) 錢可以support 到嗎?
2) 係晤係鍾情TT小學先 ? 雖然 lh 上 TT小學都高, 但係如果鍾情TT小學就晤洗煩
3) 如果晤係TT小學, 邊間或類型係你想要的小學呢?
4) 要有心理準備k3在玩過呢個遊戲, 雖然話 lh 派都ok, 但無話一定ok

如果你小朋友讀緊lh pn, 又讀得開心, 咁就無謂轉啦, 小朋友適應係要一段時間呀..

回復 littlejimjim 的帖子

如無記錯, 你之前好似讀左一陣GH, 之後轉左去LH, 而家又心思思想轉TT. 如有記錯, 請見諒. pm 左一的個人意見俾你, 希望幫到你.

回復 jvcfamily 的帖子

你真細心, 無錯, 亞仔超細仔時, 讀了康傑. 之後, 因為我要俾佢做超大仔, 所以我轉了去lh(這間也是我好鍾意的學校, 我係俾鍾意lh多過康傑n倍 <康傑都是一所好好的學校, 但係有得比較的情況下我會鍾意lh>). 但lh為一一個唔好處係學費太貴.

jvcfamily  pm u.. pls check.  發表於 12-5-31 10:32

回復 tjing1 的帖子

tjing1, 謝謝你的意見, 大部分讀lh的家長都會叫我地留lh. 基於我地兩公婆都最後都揀不到tt還是lh, 而見亞仔很喜歡lh, 所以最後不變應萬變, 留返在lh. 雖然係好唔捨得tt, 但等真係想要tt的人, 可以早些得到學位啦.

我之前都同你一樣煩惱, 但有小小晤同, 我個女女係 tt 國際 vs lh 英普, 差不多日日都睇哂全部有關 tt and lh 的文章, 最後我揀左 tt 國際,因為兩個都是下午班,一想到錢我就,tt 國際1個鐘英2個鐘普,lh 英普各1半,所以我易簡好多,但 tt主流每天只有15分鐘英文一星期兩次普,跟本同lh 英普無得比較,所以我覺得你揀lh 英普,完全正確喎

回覆:急! tt上午主流 vs lh 上午英粵

我朋友的兩個兒子都讀TT主流,出來的英文都一般,不是想象的好,所以我都放棄了

回復 imun 的帖子

多謝你呀, 我有你這句, 我會安心d, 希望無決定錯.

想問你地大家是否讀那一間LH????

littlejimjim  我們是不同的lh!  發表於 12-5-31 12:01

有冇tt主流班家長可以答下我呀....有冇show & tell 呢?

littlejimjim, 你決定了放棄tt了嗎?
‹ 上一主題|下一主題