用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 「完全放手」既家長可否分享下
樓主: mrsjacky
go

「完全放手」既家長可否分享下   [複製鏈接]

回復 csy_ma 的帖子

csy_ma .. 我 想 知 現在你 女兒 已是 中 學 生 了 嗎 ? how is her 自律 情況 ? still need to 陪讀 嗎 ?

mrsjacky 的帖子

看完你篇回應,我真好有共鳴。我們細個時都你自己搞掂、但現在我同我讀四年级仔仔講、他好像一片雲、我唔同佢溫書、他就好似無從入手、唔之点溫。

他只是講普通官校、上次考試平均88左右、但在精英班十名不入、我相他班有不有高手、阿仔說在附近補習常常撞到同學、相信大部份有補習、我是在職妈咪、實在無時简參加家教会、所以亦不知他班同學妈妈是否多在職、只知他班裏第一、二名妈妈是全職、因是街坊。

我暫時不想放棄工作來幫他更上一层樓、一來書真認該自己讀、我唔返工我更怕我兩仔更依賴我、而且唔这工、我怕將他的成绩作為我成績、大家仲大壓力、我凌願我工作成績就是自己成绩。

希望他在我不断哦之下、快点明白讀書是他的事、現在為有見步行步。

我在女兒大約小三就開始放手,到小四就完全放手,但密切「監察」著...

Chun32    發表於 12-6-12 09:29
EK 系統 6/29 號 刪了我兩篇日記,也刪了部份好友名單、提醒紀錄,,, etc 日誌已再補上,好友名單改天會再度補回~

小一開學同個女講, 開頭會幫佢, 但佢最初連功課都唔做 (因幼稚園太hea), 唯有日日跟, 逐用個字改, 大人細路都唔好受.

去到三, 四月, 開始自己做功課, 就睇下有冇做漏, 但唔改.

去到5,6月, 只會問下做完未, 簽名, 唔睇唔改.

個個小朋友情況唔同, 但家長一定要有目標, 時間表.  努力!

中期試佢好d科目我叫佢自己讀, 咗唔知點去讀, 成績差咗但我冇問題.

今次溫習時, 我解釋俾佢聽, 要先睇要考乜, 然後點樣點樣, 等佢小二時自己搞掂

回復 peaceandlove 的帖子

那是要視孩子情況跟需要的

EK 系統 6/29 號 刪了我兩篇日記,也刪了部份好友名單、提醒紀錄,,, etc 日誌已再補上,好友名單改天會再度補回~
‹ 上一主題|下一主題