用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 「完全放手」既家長可否分享下
樓主: mrsjacky
go

「完全放手」既家長可否分享下  

雖然話放手, 考試就一定要跟!
至於功課呢, 小二開始, 功課可以完全放手比個小朋友自己負責。

hoihoima 發表於 12-6-3 00:03
回復 tws2010 的帖子

真恐怖。。。早知在決定生孩子之前上來看看。。。決定可能會不一樣。。。 ...

都唔係,教仔方法百花齊放,最緊要搵出適合自己同適合小朋友既方法!

Jackieson    發表於 12-6-8 13:30

每位家長要求不同. 每位小朋友性格和能力又不同. 真的人家放手. 可以成功, 自己的去放手, 又未必適合. 所以不能一本通書看到老. 也很難比較.

hi,
我個仔小二,叫佢自己溫習都係會靈魂出竅,所以默書、測驗、考試一定要跟。(有時佢寫錯字自己都唔知,如果我冇睇,佢會一直錯落去)

功課我就放手,等佢錯咗改正,而唔係咩都等媽咪教。

我覺得女仔普遍都係專注d同獨立d。
猴B, 出世時只有 2.53kg, 滿月已有 4.04kg

試過完全 唔work.

讀幼稚園果陣冇印象, 但系我讀小學, 功課一定番到屋企自動波做完, 重同兄弟姊妹鬥快. 小兒家下K2, 一定要人系附近"@@"盯實佢, 如果唔系, 例如今日做12頁,佢就去睇10,11..13.14...., 聽日做13呢, 就睇10,11,12 14,......都唔知佢想點!!

teenasmum  哈,我嗰個都係咁!  發表於 12-6-6 22:36

我也是一個好懶的在職媽媽, 現在大女中一, 細女小四, 統統都放晒手了(也沒有補習), 平時只負責簽手冊等或哦幾句, 只考試前才提細女攞晒評估卷測驗卷等出來提她做錯了的地方要點做.  可能女仔比較聴話, so far 成綪都幾好

其實默書應該點放手???

佢成日擔天望地, 一齊溫都攪唔掂, 唔知點既STEP去令佢自動自覺

kiiiiiller  孩子自知成績進步了,就能培養出學習動機呢。  發表於 12-6-7 18:09
kiiiiiller  提醒:讀默就是讀默,不要盲背!  發表於 12-6-7 18:03
kiiiiiller  從小教他正確的默書準備:
1.看默書範圍一次後,圈出不懂的字、詞。
2.四天前開始試默(錄音),重覆改正錯字。
3.默書前開錄音機給他重默,定高分!   發表於 12-6-7 17:52

thx kiiiiiiiler, let me try try sin

引用:唉...我仔小二,+我都想放手,+不過佢個人超B

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

我仔仔9月升四年級, 從未需要補習,
功課一年級下學期開始放手唔睇, 唔對, only 手冊簽名
佢到而家都唔會欠功課,
每天放學佢會自動自覺做功課, 溫書等等
二年級下學期開始已經沒有再同佢溫默書, 考試,全是自己溫,
因為我係二年級上學期發現我越緊張佢考得越差, 反而我對佢不理不理佢會考得好好, 三年級佢已經考到頭3名,

我而家真係學業上完全放手, 將時間放係佢其他事情身上.

mrsjacky  勁!可喜可賀!  發表於 12-6-8 22:05
yiyiyima  很棒的小朋友  發表於 12-6-8 21:58
Jackieson  好乖呀!  發表於 12-6-8 13:51

回復 Oscar媽 的帖子

wah.. 聽 你 咁 講, 人都 鬆 曬... 無奈 我 現 階段只好慢慢放手... 希望有一天好似你個個放咗手又唔 使擔心.. 就好啦

醒目開學勳章

MonkeyGirl 發表於 12-6-8 11:57

wah.. 聽 你 咁 講, 人都 鬆 曬... 無奈 我 現 階段只好慢慢放手.. ...
慢慢來,
我仔佢好專心上堂聽書又好記性, 同佢考試唔需要太多時間溫書, 我先會完全放手.

大 獲, 我 女上堂唔多concentrate , 溫書又慢....咁你平時要唔要提佢 溫書 架 ?

醒目開學勳章

MonkeyGirl 發表於 12-6-8 12:11

大 獲, 我 女上堂唔多concentrate , 溫書又慢....咁你平時要唔要提佢 溫書  ...
唔洗架 !!  
我由佢 P1 開始 SET 個時間表比佢,

佢到而家都仲照住行....

你 個 仔好 乖 呀... 我女唔 照住 個 timetable... 我 女真 係 好 慢, 佢 可 用 30 mins 黎 拾書包... 我 叫 佢 快 D, 佢 仲 發 皮 四.... 我 想 知 你 個 timetabel 係 點, 可否參考下 ? 想 知 係 咪 我要求太高 ?

醒目開學勳章

MonkeyGirl 發表於 12-6-8 12:50

你 個 仔好 乖 呀... 我女唔 照住 個 timetable... 我 女真 係 好 慢, 佢 可  ...

我係阿仔 P1 時由全日轉左返半日陪佢一齊 P1 起步

我冇白紙黑字寫底個 TIMETABLE, 只係用家中個鐘來定時間
每日放學時間 14:45

15:05 返到屋企

15:15 - 15:45 - 佢食 tea time 加睇一陣電視

15:45 就開始自己熄電視做功課, 大約一小內做完

17:00 如第二天時默書天佢會溫默書 大約半小時 之後用 5 min 執書包

17:30 基本上佢已經係自由時間 (上學網, 睇卡通, 練乒乓波等等)

以上係我由 P1 開始, P2 我已經返回全日, P3 ONLY 佢自己係屋企 (我冇姐姐).
17:30 我回到家, 準備DINNER

19:00: 開飯

20:30 - 21:00 : 阿仔上床瞓覺

wah.. 你亞 仔做 野 好 快 手.. 我 女做功課 2-3 hrs... 拾書包 30 -45 mins, shower 30 mins ( if include washing hair - 45 mins - 我以為佢幫我洗埋 whole bathroom ) , dinner at least 1 hours (多數未食完.... but if i have dinner w her , 我唔會 再比佢 食 .. as at time 已 over 0800 pm ) ..

可以放手的媽咪,全都是 d 仔囡都叻的媽咪 (即係唔洗理佢,佢都可以考都中上以上的成積) 試問如果 d 仔囡唔掂,媽咪又點敢放手,我就冇咁好福氣了,個囡跟都唔掂,何況要放手 ...........

mrsjacky 發表於 12-5-30 15:26
好想完全放手唔理小朋友學業,有冇人係咁﹖我想做到好似以前我地果代咁,父母咩都唔理,只負責簽名。可以點 ...

我覺得,何時和怎樣放手,真是因小朋友的性格而異。

我囡小六,我自她小學生涯開始時轉為全職媽咪,因為老公話,小學既學業冇人可代勞,而老公返夜班,我放工時間又不定(之前返全日既幼稚園,放學後請同學仔既外傭接埋阿囡,在也是雙職父母、另有一嫲嫲在家的同學仔家中等我放工),自己睇返係較中庸既方法。

小一適應於我倆有點像惡夢。之前她上全日班,才七個人,上午跟半日班一起上課,下午有兩位老師照顧,完成功課才可午睡。所以我們從來沒跟功課,只是每晚跟她講睡前故事。學校沒默書,每次評估,學業上的中等評語(評估報告上只有三個等級)會被很多其他個人發展淹沒,總體來說,老師對囡囡既評價不錯,還挑了她負責在開放日中作一項目介紹(該級好像只有兩個女孩被選中,另一位現在在以催谷學業為特色的囡囡友校讀,名列前茅)。我們除了決定當單職父母外,沒有太大準備。

惡果隨之而來。首先,囡囡放學後不像幼稚園老師評價那樣,可自發並按時間表完成功課;經常未做完一項功課就要求休息,我不看著她,她可以發呆十多分鐘而沒寫任何一字而我囡學校離家又遠,連轉車,車程要一小時。她對喜歡老師給的作業又頗認真,寫生字,為求被讚和拿高分,會細心的寫,寫逾半小時閒時,有時甚至逾一小時(連跑神時間)。結果,囡囡的晚飯很多時是要在書枱上吃的……

準備默書測考,也是另一個惡夢之前,我囡在講一個詞已不時會把讀音倒轉,如想說"倒轉",會講成"轉到"。上小學後,才發現她有輕微讀障的傾向,讀一個字,會聯想到該字合組成詞的另一個字,如當她想到"師長",她會讀作"老長",中文字的左右部分會互換,英文字常混淆b, d, p串法等……

最記得開學兩個月後的總測,默書範圍除了一課之前沒有默過的課文外,還包括之前所有默過課文的詞語,總計過一百字!我們覺得,以小一生的短期記憶而言,沒可能在沒有額外假期的考前溫習中記到過百字,於是只集中幫她溫習課文部分,結果,才僅僅及格(當中可能已包括老師的同情分)

那時,我只奢望有可能脫離這個惡性循環(阿囡睡不足,做功課效率就自然慢,也難專心,但周一至周五,又難讓她睡足),當時開始在她上學時上EK逛摷資料,想找一間沒那麼辛苦的學校讓女兒轉讀。

在升小二的暑假,也不敢托大,除了課外活動,還讓她做了廿多天的百子格,寫了十多天的日記……到小二,情況確實改善中,最少,小一拿的六十分是囡囡小學生涯最低的分數,她由小一第一學期的排名級八十多,到小二第一學期排名級廿幾。