用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 「完全放手」既家長可否分享下
樓主: mrsjacky
go

「完全放手」既家長可否分享下   [複製鏈接]

如果數學冇問題, 你可以開始試第二科呀, 加油, 比D信心佢.

mrsjacky  謝鼓勵!下一科係......真係難諗!  發表於 12-5-31 11:32

yovin 發表於 12-5-31 04:00
Dear Mrsjacky.

睇完你的post嚇我一跳,因為我同你都一樣,情况有99%相似o還有1%未確定的是你的小朋友是否 ...

yovin

睇完你的post, 我們情況簡直係100% 相似.
仲要係同一系官校

本來平時對下功課, 温默書都由他自律
但期考迫近
係時間要出手跟

唔跟冇咁勞氣
一跟就激鬼C

平均分永遠得80分, 就係錯大意唔對
只要提一提他, 你好對啦
即刻執番D 大意錯, 就變9X

九龍城BANK 2頭 (有機變番BANK 1尾)
但他大上大落
特別係中文

真係都唔知點教好

yovin  真係真係好似喎我個仔成績屬BANK1 定BANK2完全由中文科決定。
佢小測和考試, 有試過全班三甲,也有試過64,76,78。好似過山車咁,嚇死我無命陪  發表於 12-6-2 04:58

yovin 發表於 12-5-31 04:00
Dear Mrsjacky.

睇完你的post嚇我一跳,因為我同你都一樣,情况有99%相似o還有1%未確定的是你的小朋友是否 ...
小學時, 小朋友仍會聽大人說話.  到中學時, 小朋友因青春期會爭取自主, 大部分唔會照著父母說話/方法做(不等於唔聽話, 只是他們須摸索自己, 建立自信).   最主要是在有限的情況下(唔會跌死), 在嘗試中跌, 小朋友才可感受到.  唔跌過又點會識起身呢??
個人覺得小學底子好緊要.  
F.1"上學期"的主科課本內容大多是重溫P.5-6的.  仲有中學多了其他科目如IS及地理等... 如果小學底子不穩固, 小朋友除了要適應新生生活, 還有些小朋友須適應中文小學轉英中, 可想是十分吃力的.
到F.1, 家長多是會GUIDE住小朋友讀書, 不是陪讀 - 這可算是放手一半.  如F.1基礎OK後, 到F.2可80%放手.
如果你問我小學是否可完全放手?? 我唔會.  因為大多數小朋友都是心散.  自學的不多.  但我反對在小學階段, (此住小朋友仲聽話時) 狂谷他/她們至透不過氣.  因為學習是長跑, 到中學一定會"爆".

yovin  同意,而且我會記住你曾在其他POST說過:鼓勵小朋友多閱讀o
謝謝你!  發表於 12-6-2 05:09
kiiiiiller  我們切勿把子女的前途作為自己成就之肯定!  發表於 12-5-31 14:12
kiiiiiller  說得對,「哦、罵」定沒好結果,催谷過度必會「爆」!
阿囡同學某某經常於派回測卷後就抱呻:「今晚,媽咪返嚟又鬧啦!」唉,她又怎會學得開心!   發表於 12-5-31 12:32

我小女小二, 現階段半放手, 比 佢自己溫dictation ...成績當然有大起大跌...
好的時候..情緒高漲過佢..佢會仲開心..跌既時候, 問佢點解, 係咪溫既時間唔夠耐 or 熟? (多數都係呢d reason )   ..唔好"我" 佢, 等 佢 有 guilty 既 feeling , 下次讀書時會 知道用多 d time ..

佢放學 有去 補習社做功課 & .i sometimes study with her at nite after my work .... 以往有請假陪讀考試..但發現成績無特別好...原因係靠個半日時間黎 谷 佢....係 唔 得.. now she understands and can cooperate every nite ( do excercise even though after her long day after school )...attitude 好 咗 呢 d 係 我 想 見....我覺得 幼小階段 陪養佢有正確既學習態度好緊要...仲有2 weeks 就 exam....希望我既諗法 係 correct ...明年小三, 就 唔 去補習社...靠佢自己啦..but i will study w her daily... until i can see her 自動自覺,,,

醒目開學勳章

如果mami 唔識教...咁係未...繼續返工交比補習社好d....!
你地覺得如何?

MonkeyGirl  補習社只是跟工課..唔好指意曬佢地...in your case , prefer private tutor  發表於 12-5-31 17:08

我仔小二,我是在職媽媽。亞仔小一開始都係自己做功課,我放工返屋企只會對功課,默書測驗考試前才溫習。不過我打算升小三後會放默書比佢自己溫。

我有兩個仔(小二和小六), 學放後自己做功課, 我放工返屋企只夠時間同細仔對功課和溫習,大仔小四開始要自己攪掂, 大仔很獨立, 成績中上, 我對大仔不知不覺地了放手.

其實, 我想問一句, 岔開些許......

大家都在說, 如何幫小朋友看功課/溫書, 或者會否安排他們去補習社. 我明白, 這是家長愛子愛女的表現. 除了小朋友的態度外, 我很質疑, 是否現時課程過深? 否則, 怎會要家長日催夜督? 我們以前讀書很簡單, 不用家長理, 當然他們欲理無從, 但起碼自己做得來! 現在, 是否真的過深, 超乎孩子的能力?

yovin  一定深過七+年代o 現在教育小學中學化 ,中學大學化 !  發表於 12-6-2 04:29

torunpoland 發表於 12-5-31 18:24
其實, 我想問一句, 岔開些許......

大家都在說, 如何幫小朋友看功課/溫書, 或者會否安排他們去補習社. 我 ...

一來,課程比我地以前深左好多,以前三四年級既部份內容,而家一二年級都會學

二來(以我以前同而家阿仔間學校為例),我以前d老師好懶,出卷幾乎依書直出,只要肯讀,包90分以上;但而家老師唔會照書出,出題千變萬化,小朋友只靠自己熟讀課本未必可以應付老師既變種試卷,所以家長要從旁指引。

SAGO 發表於 12-5-31 16:28
如果mami 唔識教...咁係未...繼續返工交比補習社好d....!
你地覺得如何?

補習無問題,但一定要揀間好既或者1:1,小組好多其實只係托管!

唉...我仔小二, 我都想放手, 不過佢個人超BB, 又無條理, 一吾跟就咩都欠, 不過隻衰仔上次考試因為我同老公去左旅行, 所以之前同佢溫定, 佢竟然考第六, 超SURPRISE!! 本身都有問老師係咪吾駛跟得咁貼呢? 點知老師一聽面都青埋, 叫我一定要跟, 因為吾跟佢可能愈走愈遠....

有時都好難做

老師應該想家長時常督促....

我想分享吓!我有兩個小朋友大女今年小六細仔小三,我全職主婦,我在呀女讀小一時好緊張(因我離開校園太久,不知當時小學模式)在呀女第一次考試我直情失眠,幸好當時遇到呀仔幼稚園的班主任(因她有個仔讀緊一間名小學),她當時給了很多意見,放鬆放鬆再放鬆.當然現今的教育制度
我覺得初升小一點都要陪佢過度(點都要跟跟)我都會陪溫書和出卷,我亦同佢哋去圖書館,陪養佢哋睇書習慣.到小二開始由執書包對工課默書等等少少地放手,由期默書我會叫佢哋全部背默.我只考試前一星期比坊間的練習他們做,而我會因應學校課程去買近似的練習.
囡囡六年小學都能保持全級頭20名,而呀仔三年都全級頭30名.
還有要從小習慣同他們傾計,現在我經常一放學就有環迴立體聲聽.
我的學歷只中三,所以我現在都抱着一齊學習的心態,一齊傾一齊上網搵資料,我唔識普通話他們會做老師教我的.
當然每個小朋友都不同,大家又在不同的家庭生活,所以希望大家努力.

回復 JustAParent 的帖子

DEAR JUSTAPARENT,
         這就是我喜歡上BK的原因了,一個問題可從不同家長与角度去分析,留意別人的觀點再融入自己教仔的情況,多作檢討和改變才會有進步。謝謝你的提點,這兩晚也在腦中思考:idea:, 其他因應付大考与工作,現未有好的切實方案o不過在今次温習中已稍作改變,不再 '一味' 主力去温書本內容, 反而告訴他記着如何去温習的程序,舉一反三去再問返個仔應該怎樣温下一課?
         等價交換讓我想起兩年前一例子: 飯局上友人指出兒子会考成績不太好,中六不見大改善,決定賣樓供仔仔去英國較有名氣的學府升學。另一師兄马上說:{你個仔讀完返嚟工作,咪又係為咗買層樓去供?}
         這件等價交換的例子,聽完雖不敢細想,卻一直把事件記在心中。不敢想是因為怕有一天會發生在自己身上o
其實早已留意你在其他帖子中的評論,不論贊同与否,你的觀點會對家長有幫助,謹表謝意!

回復 mrsjacky 的帖子

DEAR MRSJACKY AND SAGO,
           唔好少看現在的補習社,有些好地獄好恐佈(同我地小時候去琴行補一兩個鈡的大不同)!     
           轉兼職前有兩個同事介紹我去地獄補習社o咪去了解下,首先嚴禁課外活動, 幫你接放學。然後做功裸,再做past papero做得好八點放,當天表現不理想放九點十點十一點,考試週例放九至十o

我覺得那些小孩好似返緊兩間學校咁!我因為主張兒子要有多些有益身心及自己喜歡的課外活動,所以与我理念不同,我设有考慮啊。我想我自己做返小孩子,都一定無法去過這種朝七晚八九十的讀書生涯o但事實上,間補習社好爆滿,學生幾多吓!
受得起的小朋友成績有返咁上下。學JUSTAPARENT話齋要'谷'小學生並不難,只是用甚麽方法罷了o

回復 JOJA 的帖子

DEAR JOJA  & MRSJACKY,

我們都是知音者。我想父母"不完全放手"和要父母/補習指導下才有band1成績的情況很普及o那麼升中後小孩如何能自習成熟,除了造化和小孩的DNA外,最重要是陪讀方法了o 大考過後才能與你們聊聊教仔經.........六月中再回覆大家了,祝大家兒女考試順利和身體健康!

mrsjacky  加油!  發表於 12-6-4 10:18

回復 yovin 的帖子

This is really horrible...My neighbour's kid do goes to tutorial school till every day, then his mother do revision with him till 11 pm EVERY DAY....then get up at 6 am next morning...We, adult also "ding ng shun"...

mrsjacky  不過可能怇地好滿足,有虎媽自然有虎孩,但換左係我,一定係苦媽又苦孩!  發表於 12-6-4 10:18

回復 tws2010 的帖子

真恐怖。。。早知在決定生孩子之前上來看看。。。決定可能會不一樣。。。

我大仔今年小五.  我係一個"好懶"既在職媽媽.  小一至小三都有睇佢既功課, 到小四佢自己話要自己睇功課, 我只需要簽名就得, 所以小四開始我就無再跟佢既功課! 係完全無跟果種, 只係考試先同佢溫下書.

好彩, so far 中英文默書佢每次都有9x - 100(只有最近一次中文88!).  考試就全級2x名.  

下星期開始考呈分試, 我一個月前已經做"常娥", 佢都唔爹唔調, 唔知驚.  所以呢2日先同佢狂溫.  

由於小一到現在佢都無補習, 早幾個月已經想同佢報操卷班, 但拖下拖下到依家都未實行.  今次真係要god bless us !!

‹ 上一主題|下一主題