用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 欣賞創價
go

欣賞創價

本人已決心同仔仔入讀~~收到了學校通知要交學費, 書簿費, 校服等等.....的通告!

最令我欣賞創價仲有俾唔止一個offer的家長還在考慮, 如在31/7前通知學校唔讀的話會退回9月學費(但不包括留位費), 這樣俾時間家長考慮選擇一所合適的學校, 真的沒有幾多!

jlglkl  GOOD!!  發表於 12-6-5 13:46
CONNIEQ    發表於 12-5-31 11:08

好有良心

回覆:欣賞創價

幾好喎

創價真係幾好架,無論視學報告同有仔女讀緊嘅朋友都俾好評價。
而且課程都唔淺,到K3都要中默同英默。

認同認同
有很多好好的學校, 非商業化的, 好像spk仲好, 直情唔收留位費, 收到offer的家長出席學校的簡介會就得啦, 仲要個簡介會(通常)在6月, 俾足時間你

karen0128  讚~  發表於 12-6-2 10:18

我一心想呀女讀創價, 所以收左呀女之後, 無諗其他學校.
因妹妹都係幼教師, 她都話創價好, 我都好開心呀女能夠入讀該校.

119ching    發表於 12-6-5 12:59

請問小一派位如何?

karen0128  自己叩門成功率都好高啊!  發表於 12-6-2 09:45

小一派位睇住址

回復 carolyan882 的帖子

請問你囡囡是否2012-2013入讀K1呢?

肯退學費真係幾難得!抵讚!
創價的staff亦都係態度超好的,以前打過去問嘢,都好友善有禮。

回覆:欣賞創價

忘記咗講,TT都好好,我上年6月尾先同TT講唔讀,我已經註冊了,但佢都全數退番比我(包括9月學費,書簿費,校車留位費,家教會會費等),只是當初的留位費和我已買走的校服無得退,抵

P.S. 記得註冊買校服時,因書包缺貨,我未取,佢連書包的$都退埋俾我

karen0128  LIKE~~有良心的!  發表於 12-6-5 11:46

我個囡黎緊都讀k1^^

karen0128  我仔仔讀PM, 你女女呢?  發表於 12-6-5 11:38

咁唔係變相俾某D家長將個學位HOLD更耐嗎????(不喜勿插)

karen0128 發表於 12-6-2 10:17

請問你囡囡是否2012-2013入讀K1呢?

係呀! 上午班
你仔仔讀下午班.

回復 dolphinmama 的帖子

你可以咁想的~~
不過我自己覺得俾到家長考慮空間啫, 所以值得我欣賞!

係呀~~希望我仔仔可轉AM!

小妮師妹 發表於 12-6-2 16:10
唔係好多學校都係咁安排咩?  9月份學費我都未交BOR...到時先AUTOPAID收取...所以我唔覺得KM特別好 ...

我無覺得其他唔好, 因我都唔知其他學校做法係點!
我只係將 我知道學校值得欣賞嘅嘢分享一下!

我報 d 幼稚園都會用留位費來做 9-10月份學費, 所以唔退留位費只退 9月份學費有咩咁抵讚呢 ?

教育局規定, 學校不能在早過八月一日前收九月份學費, 所以如學生在7月31日前通知學校不讀, 學校就不會過數. 因為理論上學校在7月31日前是還未收取學費的. 創價好像沒有留位費只有註冊費660元, 如學生在九月沒有退學, 這660元是可以在學費中扣除. 如學生在7月31日前通知退學, 創價連這660元也退回. 不知是否每一間學校都能做到. 如果是的話, 創價的做法就沒有什麼出奇了. 但據知有些學校逢學生都收, 因為他們有信心會有很多學生到時會不出現, 每年殺一大筆留位費,註冊費,書簿費, 雜費已是很可觀的收入.如創價和這些學校比, 不是抵讚嗎!