用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 點可以改善眼神?
樓主: manabcd
go

點可以改善眼神? [複製鏈接]

apple~y 的帖子

我既經驗係, 千祈唔好托頭, 或兇巴巴的提佢"叫早晨""我/佢係邊個呀?"呢d方法, 不但無用, 仲令孩子討厭望人, 討厭打招呼。

我係用rdi方法 (之前已分享過, 請看舊post)。另外, 觀察一下孩子最有興趣的活動, 然後製造機會令佢唔望你唔得。我仔鍾意音樂和abc, 一唱歌佢就然望住我。

努力了大約一年的rdi方法, 加埋離開左那些會兇兇地迫仔叫早晨的環境後, 仔望我的能力由幾秒, 去到依家十幾秒都ok, 仲係望得黎, 唔係齋望, 係有原因, 有感情咁去望。我覺得自己無選錯路, 真好。其實"為乜要望"真係好重要, 唔係為禮貌而望, 係為學野,為明白人地咩情緒,為認人等等, 所以教也要教到佢明呢d原因而望, 只教望實係無用, 仲係非常奇怪的, 你試試在街中無端端盯著人望, 分分鐘會俾人打的! 千祈唔好用o個d咁既教法, 學錯左要改返仲麻煩。

另, 至於身體基能導致既困難, 就包括要做相應運動強化頸部能力(例如伏地,然後用上肢抬起上半身的運動), 同埋健腦操的"臥8字"一式練追視都有用, 訓練到眼肌。我是用餅乾條, 仔要望住它, 我用它在空中畫出"無限"的符號, 佢唔望就俾我食左一段餅乾, 佢做到10次就可以食, 咁慢慢佢就學到要望實, 而練到眼肌。

apple~y 發表於 12-5-30 20:49
做多些感統訓練,都應該對眼神,小朋友醒覺度有幫助,

What kind of 感統訓練 can help to improve the poor eye contact?

Please share more.

Thanks,

日前上左個talk講心智解讀, 都有幫助喎, 可以一看:

http://www.swap.org.hk/cms/node/30

http://resource.twghtttsp.edu.hk/rtweb/mindread.htm

回復 free_style 的帖子

好同意!而家D食物真是不知道有什麼副作用,如果知道呢D JUNK FOOD有影響,介左又不會有什麼問題,只有益處!真是何樂而不為!媽媽!加油!謝謝你詳細分享,可以知道更清楚!

好多謝咁都媽媽分享,我用左要佢要望住先做同回答呢個方法。一個星期,仔仔開始望多左我同其他人!真係好開心。以前囝囝叫我做野只會一直望住件物件重複話要,又或者左望右望就係唔望你。而家叫佢望住我講,佢都會望一兩秒(起碼佢肯應我),同埋有時會遠遠望住我,叫我過去幫佢。我會一直努力再試其他媽媽的方法,謝謝啊。
‹ 上一主題|下一主題