用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 點可以改善眼神?
go

點可以改善眼神?

要上密集訓練嗎?

治療師和老師有教要每次同小朋友講野要hold住佢地個頭,及重覆講望住.....要小朋友知道講野要望住別人......當小朋友有進步,就不用hold住佢地個頭,叫名,就望住你.........
spw

戒小麥及其他食物致敏源 + 食營養補充劑,我個女用生物療法,跟醫生做左做左半年,眼神有非常顯著的改善。以前眼神是彈開的,面對面都望唔到對方的眼睛,而家是穩定得多了,感覺到可以對望好一陣。

還記得她初做生物療法,已有初步改善時,跟我眼神對望,終於感覺到佢「望住」我,心中有說不出的感動,原來眼神接觸,是溝通很重要的一部份。

spw 發表於 12-5-28 11:28
治療師和老師有教要每次同小朋友講野要hold住佢地個頭,及重覆講望住.....要小朋友知道講野要望住別人...... ...

我曾經聽過姑娘的講座教HOLD住個頭架, 我一直都有試, 但前排再評估, 個醫生話HOLD個頭等佢望住係唔啱, 叫我唔好咁做, 我都唔知個先啱

BeBe媽媽  其實有無講,如果唔hold個頭,應該點做呀? thanks  發表於 12-5-28 23:22

free_style 發表於 12-5-28 13:57
戒小麥及其他食物致敏源 + 食營養補充劑,我個女用生物療法,跟醫生做左做左半年,眼神有非常顯著的改善。 ...

我都聽過戒口, 係咪要驗血先知要介咩?  邊D醫生可以做這類生物治療?
咁係咪終生都係要戒架?會唔會好呢??
仲有想問生物治療會唔會好貴?

回復 manabcd 的帖子

你其實講得好啱, "托高個下爬"係I 位老師常用的方法. 看似小孩肯望人有反應好ok, 實際上...
undo 番呢樣野, 都花左唔少時間!

BeBe媽媽  應該點做呢?我仔上年讀i位時,間學校就係咁做....成年喇都唔多有效.  發表於 12-5-28 23:23

manabcd 發表於 12-5-28 14:14
我都聽過戒口, 係咪要驗血先知要介咩?  邊D醫生可以做這類生物治療?
...
驗就肯定驗,但驗邊樣先 ( 血、尿及大便) 則看醫生建議。我個女係先驗血及驗大便,後來我覺得效果不俗,才再驗尿 (睇重金屬)。

一些所謂 dan doctor 都會做,你可以看這裡,不少人有唔同介紹。

終生要戒? 我覺得無人答到你,可能終身,可能階段性,我覺得最重要是有顯著改善,令小朋友在眼神、專注及表達方面起勢追回正常水平,才是現階段的關鍵。

會唔會好? 我個女戒左七個月,我覺得是所試過的方法中最有效及跳躍式進展。佢眼神變得穩定,溝通有來有往,我叫佢一聲已經會應我,佢玩的時候又成日走來叫我睇下,同一年前相比,是天與地之別。

引用:Quote:manabcd+發表於+12-5-28+14:14+我都

原帖由 free_style 於 12-05-28 發表
驗就肯定驗,但驗邊樣先 ( 血、尿及大便) 則看醫生建議。我個女係先驗血及驗大便,後來我覺得效果不俗,才 ...
請問可以響邊度驗呀,成日叫個囝,佢都係掛住做自己野,唔彩我

桃哈多 發表於 12-5-28 22:40
請問可以響邊度驗呀,成日叫個囝,佢都係掛住做自己野,唔彩我

...

你可以找這裡不同人提過的 DAN doctor。搵個唔太遠你住處的最理想。因為若你會長期睇,咁就唔駛坐咁耐車。

鼓勵你試下生物療法,在改善眼神方面,我覺得好有用。上 TRAINING 的效果實在不能與之相比。以前是外在壓入去,要小朋友改,現在是由裡面發出來的改善。以前花九牛二虎之力都搞不好的事,而家佢自發性地進步。但當然,有代價,包括:
- 戒口要戒得好 (戒得好不等如戒得清,我個女,食蛋糕、麵包、朱古力,但全部是gluten and dairy free,這些全部都係不斷研究的成果,唔懶得)
- 睇醫生  - 過程中不時遇到問題或疑難,有醫生跟進及調節,可以確保過程安全
- 抗拒外在誘惑 - 一些不明白的人,會亂說些什麼,什麼以毒攻毒,食多些致敏源等身體適應呀,戒口咁慘,戒成世咩,有乜可以食喎..........這些全當作聽不到。因為,我花了咁大氣力才令個女有進步,今天不戒口,豈不是前功盡廢? 再者,人地糖尿都要戒口啦,唔食 junk food 唔會死。而家佢戒口,可以吃的盡是健康有機食物,錢係會駛多些,但全家人一齊健康左,諗深一層,無蝕底喎。

manabcd 發表於 12-5-28 14:14
...

答漏了最後一個問題:貴唔貴。

睇你點睇。我個女,試過針炙,每月千幾,上不同類型的TRAINING,每個課程每月學費約二千元或以上。而家戒口七個月,每月醫藥費三千幾,另買佢可吃的食物,每月大約千幾掛,但CUT 左針炙,將會CUT 些訓練,只針對性餘下一個,此消彼長,實際花費無特別增加,甚至說,其實是減少了的。

但是,我覺得資源運用得更有效,因為戒口兼睇醫生,七個月來情況不斷穩定地好轉,每隔幾個月就上一個新台階,學習、眼神、溝通,都持續改善。

回復 free_style 的帖子

但DAN Doctor 或用"生物療法"的醫生,香港唔多。

free_style  是嗎?! 都叫做有幾個可以揀下,雖然老實說,又真係唔多..........  發表於 12-5-29 13:23

我地初初都係用”Hold頭姐眼”果招,有時就由下而上望住佢。後來我果仔吾鍾意人地攪佢果頭﹐發"蚊爭",我就同佢講,咁你要望住我先得架。同佢頭貼頭,指住眼睛,說:要眼睛望住眼睛。佢做倒一秒都要勁讃佢。佢知道咗呢個係好行為時,就會好肯配合。我會成日提佢,而佢亦樂意跟隨。不過,佢d eye contact都係維持5秒左右,吾會耐,但我覺得合格。依家我會提佢在做回應時,不只用口,要轉頭望住人講野,做倒之後又讃佢,攬吓佢。而當佢有要求時,一定會走賣黎我度,用渴望嘅眼神望住我,說:媽咪,我想要xxxx呀!因為佢要等我話可以玩先可以攞 (初初可以將玩具收起,由大人攞)。

小朋友在吾同階段..... 我們的處理方法都不同,要細心揣摩,真係好有挑戰性。

我都覺得HOLD住個頭唔係幾好。有個家長個仔成日拎阿媽個頭叫佢望某樣野,阿媽好唔鐘意,我諗小朋友都唔會鐘意。

樓上個方法幾好。

之前家長分享話如果佢唔望你你就當聽唔到,唔理佢。呢招我成日用,我覺得好有用。

請問DAN doctor 就是"生物治療"嗎? DAN stand for ??
另驗血要吉手指一定手臂呀?要抽多少血?咪好痛?

free_style  Dan Doctor = 生物治療。
Defeat Autism Now (DAN!) doctors
不妨上網 search 下有很多資料的。也可去 little giant 食物專門店的網站,佢地有些值得參考

抽血,似打針咁啫   發表於 12-5-29 16:07

以前我小朋友番幼稚園時老師都係HOLD住仔仔個頭講0野
攪到我仔仔班中有同學仔有樣學樣,同我仔講0野都HOLD住我仔個頭
感覺我小朋友好另類,好似好怪0甘,
呢方法真係唔work,

現在眼神接觸很好,一叫小朋友個名即刻望過來
可能大0左,可能番s位跟開做訓練,又有可能針炙
連老師都讚小朋友眼神接觸很好,反應快
我都留意到s位老師同小朋友講0野從來係唔會HOLD住個頭

Hello101 發表於 12-5-29 15:58
請問DAN doctor 就是"生物治療"嗎? DAN stand for ??
另驗血要吉手指一定手臂呀?要抽多少血?咪好痛? ...

謝謝! 係咪好似大人咁吉手臂??

free_style  類似類似。唔係什麼大問題。反而若驗小便大便,採樣本是真正挑戰呀!  發表於 12-5-29 18:20

回復 Capricorn2521 的帖子

完全同意,自閉症是可做「訓練」改善,真正的家長經驗分享可容易找到可行的治療或改善方法,不要輕信互聯網上「所有資料」。
上言語治療 / 職業治療 / 幼兒認知 等密集式訓練, 家長配合在家重複練習才達到最佳效果;
有食物敏感才要戒口。
這裡越來越多另類治療「廣告」! "點可以改善眼神?" 實在是很好的主題, 我都想知有無更好方法.
當小兒喜歡玩甚麼, 我會參與使大家有共同活動, 他會望我多一點。
抱起他玩氹氹轉, 面對面在床上玩拉上拉落, 手拉手唱他喜歡的兒歌......玩多一點當做訓練!

我自己用rdi方法訓練兒子眼神,
即係先學 non-verbal, facial, gesture, eye-gazing, tone 等。
雖然進展比較慢,但感覺較穩定及不容易退步。

回復 catregist 的帖子

作為家長總希望小朋友進步,或者接近正常
有時看到"另類治療"時,我都會自己搵多些資料了解多些,再請教s位老師意見有無聽過或者有無同學仔做緊,方法可唔可以行,再決定比唔比小朋友試,希望再有些突破
好似今年開始試針炙我諗算係比較"另類治療",我先生都唔多信,又好抗拒比小朋友試
當中我花好多心機搵0左好多資料,又同s位老師傾過,原來好多同學仔都有做
所以家長好多時係過程中小心求證,就會搵到出路幫小朋友
我都好多謝s位老師比0左好多意見我
令我條路行得順好多

做多些感統訓練,都應該對眼神,小朋友醒覺度有幫助,