用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 其實你地會唔會睇番仔女學校派番黎D功課? ...
樓主: Caduceus
go

其實你地會唔會睇番仔女學校派番黎D功課?

ANChan59 的帖子

乜野係DSS?

我覺得批改是詳是簡是可以由老師決定的,
批改的態度才是最重要的。
我自己也為人師表,
我覺得批改作文是辛苦,
但大部分學生的作品何嘗不是他們的用心之作?
每一次批改、每一句評語對學生來說都是一個重要的回饋,
功課上的紅字是不少學生進步的動力。
人人也喜歡被稱讚,
就算我的中七學生也會為一個獎勵貼紙而歡呼。
回想我們學生年代,
不也是為此而默默期待派習作、派考卷麼?
老師HEA改,學生得不到回應,
他們根本不知自己問題在哪裡,
欲改無從。
老師HEA改,學生明知無後果,
你派行貨,我交行貨,
天經地義。
成績出了,懶老師就說是學生不思長進,
懶學生就說是不知道老師教什麼。
我明白人有惰性,
可以不辛苦就不會「攞苦黎辛」;
但做老師也得對得住學生,對得住良心,
絕不可以用工作量太多做偷懶的藉口啊﹗

neverstop    發表於 12-7-28 19:17
manmanchubb    發表於 12-7-9 23:09
crystal_0615    發表於 12-7-8 18:17
>^^<

回復 Caduceus 的帖子

直資學校。
>^^<

大貓媽媽 的帖子

唔該囇

批改的態度才是最重要的  Agree!!
Also the purpose of this assignment is important! Any follow up steps?

A good teacher is not a mechanic, he/she should be an artist, familiar with the subject knowledge, as well as understand the needs of the target audiance (his/students)..

Some students need critical comments, some students need encouragement and gentle reminders.

In teaching children creative writings, how to motivate the kid's creativity is important at the primary stage..

Attitudes of teachers count, to faciltiate students' growth or to focus on teacher's own pride, the boundary is difficult to detect sometimes, but the kids know well.

motherotk 的帖子

都係嘅,始终一對三四十個學生,要做到因材施教係無可能旣。分banding又話學生會比人label, 唔分又會攪到有D學生話太易有D又追唔上。

我會睇架~~~

有時睇到老師改錯左~ 我會同小朋友講返~ 叫佢拎返去同老師講~~

我又覺得冇咩問題既.....人有時忙中有錯嘛~~~~~~~

(當然老師好少錯)

我都試過叫囝囝拎返去同老師講,老師話佢唔改正,佢堅持無錯唔改(可能態度寸)老師怒足佢成年
不過我同囝囝講:我哋擇善固執唔使怕佢
但你都要注意自己的態度:;pppp:

簽名被屏蔽

回復 大貓媽媽 的帖子

我女升中三
佢哋就算係老師手畫嘅笑哈哈
少咗一個都會出去問老師畫返架
獎勵貼紙嘅意義在於背後 ~
學生有用心去做 老師有用心去改
得到認同,收到嘅當然會歡呼

功課、測驗卷派回家都會看,發現老師改錯了,會先行求証,然後跟兒子說,可能老師一時疏忽,但不會要求兒子跟老師說,自己知道就好了,反正求學不是求分數。

最弊嗰次老師要佢將對的改成錯,真係好難寫得落手!試過幾次,老師走漏眼,扣少了分,我也叫他回校自首:D

rarama 的帖子

咁老實都有?!

Quote:Caduceus+發表於+12-5-29+10:22+.我

原帖由 jsonmom 於 12-06-06 發表
擺明作完就算啦, 咁既老師會累左班學生, 唉...估唔到名校都會咁
個仔中六嘅時候我打算比佢出國,香港教育真係無乜希望,而家仲要話乜國教!