用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Any parents can share the study in King College?
樓主: KKKK
go

Any parents can share the study in King College?

其實可以從一些客觀事實去分析
1. 最後一屆個Kings10A狀元(成績係全港之冠)但為何不轉校

2. 今次「星之子」Kings其中一員係全級頭三名但為何不轉校

因為Kings比到佢地的滿足感不下於其它學校,對於一眾尖子這所學校所給與的支援已經應有盡有。

請問知唔知拔尖人數和"校長推薦預先inU"有多少人? 聽聞QC幾多喎! 另外,不用讀宗教,用不用考德育課?暑假高中用不用補課? 謝謝

KC與QC在這些年頭的發展截然不同,正如samuel89所說交通方便係一個主因,中西區人口遷移又是另一因素。無須掩篩QC某方面確實是勝於KC,正如SPCC某方面確實是勝於QC。但小朋友在KC的學習經歷,從學校活勳的統籌,課後與老師研討及到醫院去跟舊生做job shadowing,都感覺到KC係一所好玄妙的learning factory。並不是三言兩語就會令樓主完全明白。只要樓主的小朋友今朝能夠入讀以上同類的學校,都有機會變成明日的領袖。

hhma  SPCC我明佢地既優勢, 反而想了解下QC既優勢係邊方面?  唔係就係天后站呱, 哈哈  發表於 12-6-1 15:29

對於我自己, 首選是替子女找一所佢地能力適合而校風好的學校.  間間學校都有機會出尖子.再於他們肯唔肯讀.  

KKKK 發表於 12-5-31 23:29
請問知唔知拔尖人數和"校長推薦預先inU"有多少人? 聽聞QC幾多喎! 另外,不用讀宗教,用不用考德育課?暑假高中 ...

你甘關心小朋友,真的令我感到很慚愧呵.....
我幫阿仔揀中學果陣,只首要考慮英中, 次要阿仔成績是否有機會"掹車邊"入到......至於呢d問題我都冇去了解, 我只相信傳統名校之所以形成, 一定系靠d師兄一步一步甘行出來, 官校唯一比直資優勝既地方就系唔使為轉"貴族化"而改變傳統既辦學理念, 所以QC ,KC 既學生好自然一定有佢地自己既一套傳統(唔好問我系咩,我唔系舊生), 入得去讀, 好自然就會跟呢套傳統延傅落去......

hhma  總之佢地行出學校門口就有佢地既style.  最深印象梁生當選之日, 有同學寫, 只希望梁生記住校訓.  發表於 12-6-1 15:16

我覺得kings對學生好好, 係一個慈母既好.  
慈母唔想佢地辛苦, 唔想佢地太大壓力.
所以乖既勤力既, 成績當然好; 活潑既就活潑, 唔太跟到學習既慈母都包容, 都盡幫.
以前s5升s6, 好似只有一班學生要走, 所以你有14分, 都升到s6架啦 (我唔係100 % sure, 錯了請紏正)
334既安排比我既感覺依然(什至更加)慈母, 呀仔中意揀邊科, 盡量比佢地揀啦, 就算成績唔好既, 佢想讀既科都比佢讀.
成績再差既, 乖啦仔, 讀兩科x啦, 我幫你補低啦.

同學既離心不大, 我估除非係家長要跳船.  一係去外國, 一係去左國際學校.

再揀, 都係kings.

題外話講下法定古蹟,之前有位九十幾歲老人家同一位kings學生講,佢細個時讀華仁書院(當時校舍在羅便臣道,即現在高主教書院),有一日經過Kings校舍,好奇地想用個錢幣去摑下D紅磚,竟然硬到無法入手,證明非一般材料。那位kings學生就依據老人家描述去摸下個塊紅磚,果然堅硬無比,更加唔忍心用錢幣去測試。

*家下kings係法定古蹟,謹記不要試,否則違法。

cman_li 發表於 12-6-1 15:53
題外話講下法定古蹟,之前有位九十幾歲老人家同一位kings學生講,佢細個時讀華仁書院(當時校舍在羅便臣道, ...

呵呵....可惜而家新起果座新翼D假磚牆, 已經開始甩膠甩灰甩皮甩骨啦....

friendlyguy  吓!我有份捐錢噃!  發表於 12-6-1 16:40

friendlyguy  吓!我有份捐錢噃!
唔好意思....吹得嚴重左.....

而家新起果座新翼D假磚牆, 已經開始甩膠甩灰甩皮(外牆可以睇到).......有冇甩骨我就唔知啦

回復 samuel89 的帖子

放心,阿仔(用家)話無事,佢仲話新翼唔入法定古蹟。所以唔可以只睇表面,內裏反而更重要。

hhma  SPCC我明佢地既優勢, 反而想了解下QC既優勢係邊方面?  唔係就係天后站呱, 哈哈.

國父孫中山先生的母校

唔好意思,真係離左題。

hhma  吓.........  發表於 12-6-1 17:29

謝謝各位意見,我怕Kings不收阿仔,希望有机會考到。DSE咁新,有無人知Kings鋪署如何?今年放榜好刺激,許多名校學生跳了船,可能又出現新排位。

我最欣賞的是F1有人嘈全班午飯後在教員室外罰企。及F2時有學生犯事由全班議決如何懲罰自己同學。我覺得對少年人的成長非常有用。不過本校不宜直升機家長和喜歡投訴的家長。如果你的小朋友不能受罰,英皇不會適合你的小朋友。

起初見到自行申請表要求操行要A,仲以為寫錯。而家明白校長要的是品格教育,學生首要潔身自愛,成績這方面就由同學們去劃出彩虹。

樓主要留意這個重點

Thank you. I will consider seriously about the choice. It's very attractive since it got lot of science awards these years and I think the effort of the school should not be ignored. I think good support from school and old students will provide a facilitating environment. Hope this year my son will behave "good" and get good conduct for application.

回覆:Any parents can share the study in King College?

Also need to upgrade or maintain the academic result. Good luck!

请问你地的细佬系边间小学?

hhma  完全不同區.  係對面岸仲要再遠d    發表於 12-6-5 14:07

各位,我想問學校是否有補底班?及如何幫成績欠佳的同學。