用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

請問

你們好, 本人現正為明年升小學的女兒選校~
我想多了解此學校!
請各位多多指教!

1. 請問此學校是傳統還是活動教學?
2. 是否每日均有導修課?
3. 教學方法是否較輕鬆?

因女兒老師提議女兒較適合傳統教學~

Puppyning, 這是傳統教學的,而每天最後一堂均是導修課,另設有功課輔導班(自行參與),教學方法跟大部分小學無分別,而課程亦依照教育局的水平而教授的,每天平均6、7樣功課(可於1-1.5 hrs完成的),另有大量課餘活動供小朋友參與。 但請注意,如你住64區的話,只可以於第一輪15分博入或統一派位甲部派入,因基真是65區學校。 希望以上意見可以幫到你。
[quote] -------------------------------------

謝謝你的回覆, 真是有用的資料!

請問你是否有小朋友在內就讀嗎?
你對此學校有何感覺?

另請問全年是否有4次考試+2次測驗?

回復 puppyning 的帖子

全年只有3次考試, 平時的只有評估, 只要係有聽書有做功課, 再溫下書就一定無問題的.

我想知道你們的小朋友喜歡此學校嗎?

我兩個女都係讀基真,一個將升小二,一個將升小三!我個時係自行 15分志願入到,當時我從來無想過揀仁立、仁紀、全完,心目中想入基真,因見網上評價不錯..雖然我係住 kwai chung estate附近,,但我都無揀仁立、仁紀、全完……我當時去了基真open day,去完之後,就決定揀入基真。我仲好記得當時第一輪我自行交表時第三個,因我一早就去交表了!

我兩個女 so far超鐘意間學校,呢間學校真係唔太谷,但就好注重閱讀,每朝早上每個學生一定要帶圖書回校閱讀,因校長相信多閱讀,對小朋友認字學習會有好大幫助!

佢地英文係無書本,全部都是 miss 印 note,用 file整好的!小一上學期係無默書,多數搵番 k3 d野,當然亦會教新知識喇,我覺得咁樣好好,因小朋友一升上小一已好唔習慣,好多野都要重新適應,如果再加上係咁谷個小朋友,怕小朋友無左學習興趣,會好辛苦,但小一下學期就會要求多小小,有默書、個個星期都會有些小評估溫番之前教的書!

到了二年級,當然個個星期都會有默書,評估,但默的範圍也不算太多,小朋友一定會 handle到,考試而家變左一年 3次考試!同埋二年級已開始中、英文作文,所以小朋友識多些中、英文字會較優勝!而家我個女個個星期差不多都有中或英文作文的。

小一至小三中文是用普通話上課的,所以打好普通話個底會優勝,。小一小二就唔會跟成績編班,但小三開始就會依成績編班,有精英班。

總括,我好滿意間學校,但唯一對於我來講就遠左小小,小朋友要好早起身,我個女要 6:50就要出門口去等校車!

我覺得基真因為對於 65區來說較遠,所以會少左媽媽將佢放係第一志願,個個都揀仁立,仁記…...但呢 2年,基真都多左人首選,競爭大左好多!

希望以我所知幫到你地,有乜唔明就問喇!

仲有每日最尾個堂都有導修堂比小朋友做功課,最期五就有課外活動比小朋友玩,同埋會早刻些放學!

719117 發表於 12-6-7 14:37
仲有每日最尾個堂都有導修堂比小朋友做功課,最期五就有課外活動比小朋友玩,同埋會早刻些放學! ...

你好呀..你資料好詳細....英文佢係小一至六都係自己整note咁會唔會偏淺?

小一開始係普通話教書小朋友咪好難明囉?

回復 jojoplanet 的帖子

因為我個女細個開始已有人同佢補普通話,有學 普通話,所以對於佢地來說用普通話上課無問題,當然如果小朋友無乜接觸過普通話,上課時我相信要用較長時間去適認!

英文我唔太清楚高年級用書定用notes呀,佢地英文有些家長話較淺,但對於我來說 ok呀,佢地好漸進,我個女而家二年級英文都要作文、教過去式咁囉!

719117 發表於 12-6-8 13:50
回復 jojoplanet 的帖子

因為我個女細個開始已有人同佢補普通話,有學 普通話,所以對於佢地來說用普通話 ...

我見佢派位好好呀...如果我其他叩唔到門呢間又收我都考慮呢間...

回復 719117 的帖子

好詳細呀!
[quote] -------------------------------------