用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會沙田圍呂明才小學 有新加坡交流生到學校交流二天
go

有新加坡交流生到學校交流二天 [複製鏈接]

如題,係6年級,一同上課二天,有部份係非華矞可能唔識中文同講廣東話。
有多d交流活動係好嘅。

k808964  係呀!小兒見到啲新加坡學生都好開心  發表於 12-7-4 12:13
   0    0    0    0

係呀囝囝仲同佢地玩籃球比賽好開心

佢重留左Fb 同 E-MAIL,好似重送左份禮物留念。好有心。

想請教, 朋友女兒在沙呂讀小一, 朋友不停訴苦說沙呂上課教的與回家做家課和考試時考的東西很不一樣, 要她自行在家教女兒, 想知道其他家長是否有同感?因我是沙呂小校友, 又有宗教分, 女兒要入讀相信不太難, 但又擔心孩子跟不上, 我也非全職媽還有妹妹跟著上小學(一個小一一個小二咁樣讀上去), 實在沒太多時間這樣去跟...

k808964  到你小朋友升中都好似現在一樣你就明白點解  發表於 12-7-4 12:18

回復 titanlow 的帖子

想請教, 朋友女兒在沙呂讀小一, 朋友不停訴苦說沙呂上課教的與回家做家課和考試時考的東西很不一樣, 要她自行在家教女兒, 想知道其他家長是否有同感? -------------有, 總括來講係要小朋友思考問題, 懂得運用, 不止功課, 測驗, 考試, 連默書都係  

因我是沙呂小校友, 又有宗教分, 女兒要入讀相信不太難, 但又擔心孩子跟不上, 我也非全職媽還有妹妹跟著上小學(一個小一一個小二咁樣讀上去), 實在沒太多時間這樣去跟---------------- 每個小朋友吸收能力都不同, 不試過又怎知道女兒跟不上, 不要低估女兒能力

回復 daidai 的帖子

謝謝回覆, 不是低估孩子, 而是要理解這模式是否適合孩子吧,

考試就係在已有知識上做文章,同功課唔一樣好正常。
要自己再教就唔係好好,小朋友都唔知家長教d啱定老師教d先啱,咁佢上堂唔專心,一心諗不如番屋企等家長教,就唔係小朋友有問題。唔好太介意最初表現同成績就無問題,同學做錯左或者唔識做,唔好教佢做到滿分先交番俾老;老師都要見到至知點幫佢調節番,有機會你朋友同老師溝通多d啦,Titanlow係校友,多多少少都知沙呂嘅方向同步調,如果在沙田區。唔揀沙呂,機會上,入其他學校又會差得幾多呢?

我朋友未做全職媽媽之前係教沙田區另一間小學的, 我估做過老帥的人與我們有點不同o卦。

其實我不是住在沙田, 我可以揀馬鞍山的學校, 如要出沙田讀就只能揀沙呂, 雖是在那兒畢業, 畢竟已是........侏羅紀時代在校啦, 又怎會知道現在是怎樣, 呵呵!

我最關心的是我家女兒是否適何這模式o者, 當年, 我細佬跟住我入沙呂小又再入呂中...完全讀唔o黎, 唔適合...結果都影響一生...所以, 學校好是一回事, 是否適合才是最重要吧!以目前觀察, 我家女兒較適合...做填鴨!再看看吧!

謝謝各位的資料。

k808964  非常同意,每個人或每間學校都唔同  發表於 12-7-4 12:21

Btw, 其實不是朋友女兒跟不上, 是她的媽媽極之不喜歡這種教學模式而已, 我覺得她的女兒其實幾適合沙呂, 極之乖乖女, 很專心的, 可能是媽媽的問題吧....

才不過小一。老師難當,學生的家長是老師更難....適應是生存本能吧。到處楊梅一樣花吧﹗祝一切順心。

k808964  好喜歡這句〝到處楊梅一樣花〞  發表於 12-7-4 12:23
‹ 上一主題|下一主題