用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 其實Victoria 2-day PN有咩唔好呢?
go

其實Victoria 2-day PN有咩唔好呢? [複製鏈接]

有朋友話番完=冇番, 學唔到野.

0    0    0    0

其實好多家長 prefer 2日或3日的PN. 因為小朋友不用咁辛苦.
加上返學後,小朋友一段較容易病, 所以就算offer 5日, 到頭來都可能要請病假~~~
PN其實不一定要讀, 無話咩學唔學到野. 最緊要係俾小朋友 prepare 好K1的生活. 所以我個人覺得沒有問題..

回復 zzzchow 的帖子

多謝你嘅意見, 我自己都唔想阿囡番5日, 好似好辛苦佢咁.
我都覺得PN唔係必要, 但見有offer + 為保K1有得直升, 咁兩日都幾適合我.

係囉, 入左Victoria PN保證可直升K1喎~~~ 好好呀!

番去玩都辛苦? 唉... 唔好以為D 細路好弱啦.... 其實送佢地上學, 大人仲辛苦過D細路...

除非途程真係好遠...

入victoria PG 一定唔係直入pn,我的小朋友今年讀pg,同班有八個同學,只有2個可以入到pn,而且同樣也要interview,絶對無特別優惠!

PN返5日一d都唔辛苦,日日有大班人一齊唱歌跳舞玩遊戲,嘻嘻哈哈又一日,好過悶係屋企。

回復 Boei 的帖子

It's not PG but PN students can get directly promoted to K1

非常同意, 接送小朋友返學放學真是十分辛苦. ~~~
yes. we are talking about PN 直升 K1, not playgroup 直升PN.. 我識好多 Victoria playgroup 的小朋友都入不到 PN.. 連2日offer 都沒有... 所以有offer已經好好~~

引用:+本帖最後由+zzzchow+於+12-5-23+12:14+編

原帖由 zzzchow 於 12-05-23 發表

其實好多家長 prefer 2日或3日的PN. 因為小朋友不用咁辛苦.
乜有啲返兩、三日嘅PN架?喺邊架?咁學費係咪一樣?thx

回復 Kitkit321 的帖子

係得victoria某 d campus先有2或3日PN, 其他PN大部分5日架

我覺得返2/3日PN唔係問題. 只要小朋友能融入學校生活, 習慣上學模式, 老師好, 教得好, 開心, 有進步, 同返足5日無分別. 仿且維記有名氣.

維記收左我個仔2 days, AM班. York收左我個仔5days, AM班, 我而家諗到頭都爆. 唯有兩邊都交錢, 拖得一時得一時.

Victoria (Belchers) Campus has 2/3 days PN and 5 days PN. My son studied 2 days PN there before and other 3 days we attended Sunshine Int'l Pre-school when we lived in Discovery Bay before.

zzzchow 發表於 12-5-24 12:11
非常同意, 接送小朋友返學放學真是十分辛苦. ~~~
yes. we are talking about PN 直升 K1, not playgroup 直 ...

請問victoria 既K1 係邊度?

引用:Quote:zzzchow+發表於+12-5-24+12:11+非常

原帖由 chrischo2002 於 12-05-24 發表
請問victoria 既K1 係邊度?
咪喺victoria 囉!您想問乜?

引用:Quote:原帖由+chrischo2002+於+12-05-24+發

原帖由 sarubuta 於 12-05-24 發表
咪喺victoria 囉!您想問乜?
我估係想問victoria嘅location. Victoria 有好多個campus架: 銅鑼灣、炮台山海峰園、康怡、寶翠園、君匯港

引用:維記收左我個仔2+days,+AM班.+York收左我個

原帖由 super1984 於 12-05-24 發表
維記收左我個仔2 days, AM班. York收左我個仔5days, AM班, 我而家諗到頭都爆. 唯有兩邊都交錢, 拖得一時得 ...
我冇報York, 不過就有迦南+PM offer. 因為維記比較就近所以揀佢!希望你都快d作到決定啦!

引用:維記收左我個仔2+days,+AM班.+York收左我個

原帖由 super1984 於 12-05-24 發表
維記收左我個仔2 days, AM班. York收左我個仔5days, AM班, 我而家諗到頭都爆. 唯有兩邊都交錢, 拖得一時得 ...
唔好意思,我唔係太明,乜唔係9月先接受報名咩?點解咁快有offer?係唔係上年報今年返果啲呀??

elaine1021 發表於 12-5-25 08:34
唔好意思,我唔係太明,乜唔係9月先接受報名咩?點解咁快有offer?係唔係上年報今年返果啲呀?? ...

我梗係講緊今年8月返學啦.
‹ 上一主題|下一主題