用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有冇小朋友專注力不足透過學校跟進
樓主: 小小蜜蜂仔
go

有冇小朋友專注力不足透過學校跟進 [複製鏈接]

tszyaumama 發表於 12-5-28 00:23
回復 小小蜜蜂仔 的帖子

請問你係咪同個醫生講囝囝的情況, 佢就會寫轉介信?  

yes, 多數肯寫

呀仔考試, 比平時嘔多幾倍血

政府野係好慢~

同埋對好多係邊界或者輕微既患者忽略左, 會話佢地冇事, 叫你觀察住

果度其實會浪費左你好多時間

如果經濟能力許可, 真係搵左私家CHECK左先再穩陣,

一間信唔過咪CHECK多間囉 (當然要經濟能力許可啦)

拎住私家封信, 一樣可以去政府醫院排期既~~~

多數人做法係, 睇住私家排政府~~~
我小朋友情況係, 我, 身邊人, 熟我小朋友既人都覺得我小朋友係有唔妥, 唯獨學校唔覺, 只話佢係百厭小小, 問題唔大

睇完私家醫生, 答案係有ADHD

我拎住私家醫生封信俾返學校, 佢地錢就收到教育署呀, 但係係冇任何支援俾我~~

班主任係最落力架啦, 一個月打一次電話黎匯報下我小朋友果排情況

其他什麼學校社工, 心理專家等等, 我小朋友係未見過.....

不過老實, 我都唔需要佢地幫, 我自己會搵辨法, 佢地根本唔太信我小朋友有事
重點, 佢地話我小朋友寫字好靚, 成績唔錯, 好乖, 只係有時百厭小小, 所以冇理由係ADHD
但係呢D係我係小朋友由細到大好辛苦咁訓練佢出黎既野黎....試下我唔嘔晒血咁教丫拿, 睇下有咩後果~~

回復 faye525 的帖子

唉!  我都係, 小朋友表面5似係因為我地係好細時已經做野

我個仔3歲1個月比CAC評發展遲緩,去左 i 位(叫做跟得足既 i 位) 再係出面比無限 training 佢, 5月底再去CAC見醫生評佢智力, 大小肌正常但言語理解&表達較弱,最慘係送多一樣疑似adhd, 叫我留意一下,醫生話即使係都可能係窄界, 因為我個仔 n1都讀左2年打好個底,所以而家佢6歲讀緊k2,叫做佢而家既能力好過佢學既野, 所以5係好覺佢既專注弱而影響佢地學習同埋日常生活 , 但醫生又5會係現階段話佢係定5係,要上小學先知, 頂!! our左好耐先肯比封信我去油麻地兒童精神科去排,我都未去排,聽人講閒閒地都等2年~

其實有好多人同我講油麻地兒童精神科費費地, 無咩用, 係咪主要係比佢地確診等政府比 funding 學校, that's all?

Charlotte_mom 發表於 12-5-24 12:06
等我搵搵先, 一時之間唸唔出咩平靚正, 我都係住果度附近, 我d小朋友都要周圍走 ...

有冇介紹呀

甚麼是專注力不足?小女在學校好靜,好乖,是否在學校唔乖,老師才覚有問題?佢小三啦?

回復 myhkbb 的帖子

It's so true. Thanks for sharing.

唔好意思, 想借個位問吓各位意見:
我個女今年小三,從幼稚園就比老師投訴佢做野慢. 後來,臨上小學,發覺佢寫鏡面字,以為讀寫障礙,但在東華check過話唔係,不過本體覺方面有d弱.
上到小一,遇到個好老師,佢寫字方面真係改善左;但到小二,考試中&英得3x分,看試卷時發覺佢只是做左好少(如:9版做了3版,7版都係做3版)但只要係有做的都好少錯(即是雖然只有3x分,但她全部做了的題目共佔40分)
開頭諗住是因為小一升上小二,第一次份考試卷長了很多所以不適應;第二&三次梗係因為無信心;所以小二最後一次考試我用盡好玩得意的方法同佢溫習+打氣,終於有7字頭.
但上到小三,因TSA,功課量更多,佢愈來愈唔對路...我要人釘人睇實佢做功課,期間仲要成日提佢專心,佢一急一累,D字先係反轉,再累D就唔記得曬點寫,係真
係空白一片.
其實佢學校D功課量是普通果隻,我以經諗住轉去一間再輕鬆D的.
但我和老公15/16,唔知佢駛唔駛CHECK吓,又唔知CHECK什麼好,更唔知去邊度搵.
我知好長氣,但我真係唔知問邊個好,你們可以幫忙指點一吓好嗎
謝謝

SORRY, 重複了

醒目開學勳章

karenk 發表於 12-10-31 16:38
唔好意思, 想借個位問吓各位意見:
我個女今年小三,從幼稚園就比老師投訴佢做野慢. 後來,臨上小學,發覺佢寫 ...

你有冇找學校社工傾下, 學校社工應該幫到你轉介小朋友去做評估.

大家好!我仔仔今年讀四年級喺上年三年級時候,懷疑仔有專注力不足,之後去了類似明愛中心之類做了評估,話仔注專力係有不過係輕度,(冇過度活躍症)但岩岩踏界,不需食藥,今年升上四年級,但情況冇好轉,想問下各位媽媽,有咩好提議?會唔會食藥好d,佢d成績排尾.....,仔讀嗰間係私校,所以學校社工都係派單張叫你自己去check.

1.想問下我攞住上次嗰份報告,去兒童精神科排期得唔得?
2.我嗰間係私校,如政府會通知學校,又怕比學校標籤or 趕出校.....點做好??
3. 如去睇私人兒童精神科医生,有冇好介紹?貴唔貴?

回復 年年儀儀 的帖子

同你情況類似,我地參加專注班、食魚油同在家從管教入手,情況我認為可以接受。正如心理學家給我們的意見,要調節我們的期望,這些小朋友高小成績大多會一般,到了中學科目種類多些,表現便會好些。食藥對我來說,是最後一個選擇。這是我們的情況,給你參考。

謝謝你的回覆! 食魚油丸有效嗎? 有好轉嗎? 現在感覺仔仔好大壓力同緊張,應付不到功課,想轉校,想問下有冇咩提議給我?家住藍田 ><

回復 年年儀儀 的帖子

你小朋友係咪讀緊"聖若瑟"呀? 東九龍私小應該得一間。如果係,聽人講呢間係深同嚴。

不是,仔仔喺九龍城私校讀書.

回覆:小小蜜蜂仔 的帖子

我女都是經普通家庭醫生寫信轉介到瑪麗排期。不過要排到2014頭

回覆:有冇小朋友專注力不足透過學校跟進

我仔上年學期尾証實ADHD,其實由佢K.1我已經問老師佢係咪有問題,由於一路我都唔認識ADHD,只知佢係有問題,但我又唔識講咩問題,如是者到小學,成日俾老師罰留堂,手冊又唔寫。
最終到上年3年級,我知道有ADHD,自己揾私家醫生寫字再加學校社工及教育署注校心理學家評估後,去咗下葵涌度睇臨床心理學,係6月尾證實佢有ADHD,個心理學好好,知道油麻地有排等,俾埋紙我去廣華排兒科,因為廣華都有有關藥物開俾ADHD嘅小朋友食,同埋快過油麻地,咁可以俾我哋頂住先,唔洗睇咁耐私家,唔洗咁貴,到依家,油麻地都仲未有聲氣,但係廣華就可以出年3月有期。
可惜我仔要留班,因為中,英文都唔合格,英文仲要得1X,2X分。為咗唔想佢再浪費時間,貴啲都要睇住私家先,俾佢食住藥,今年剛剛大測完,佢全科都合格,成績仲唔錯,因為真係進步咗好多好多。其實已經好叻,進步咗,最起碼佢專心咗好多,佢話以前上堂,老師入課室一陣 ,佢就去咗公園玩(當然,只係佢個腦去咗公園玩,唔可以專心上堂),依家佢話上堂無去公園玩喎! 同埋學校知佢有ADHD,會有通告話測驗,考試時,會安排佢坐正老師前面,方便老師照顧佢,等佢可以專心啲!
因為係過來人,建議家長發現或者懷疑小朋友有問題,要快啲同小朋友睇醫生,有無事都好,起碼快啲知道,早啲對正效藥。

回覆:mic823 的帖子

我知北角有間教室,有提供專注力訓練課程,每星期一節,學費$700.,由社工教授,你可以打電話問:35759319“瑪納”。
早幾年我仔未排到政府之前,我都係自費上私人的訓練,但當時價錢貴多了。

‹ 上一主題|下一主題