用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 你地既寶寶係學中文定英文先?
go

你地既寶寶係學中文定英文先?  

其實應該學中文定英文先?好矛盾...... 聽講好既幼稚園interview都係用中文,反而我朋友個仔一口流利英文但係傳統名校既幼稚園interview炒晒......雖然好羨慕佢個仔英文咁好,但係好似學中文先會有advantage,我有無錯?

回復 sakbbjaijai 的帖子

毫無疑問, 當然是母語 -- 粵語!

bobo101^*^  agree  發表於 13-1-15 11:57
LamMAMA    發表於 12-12-31 20:14
Auathena    發表於 12-6-9 12:35
囝囝mama    發表於 12-6-8 09:58
bb86    發表於 12-5-24 15:23

引用:回復+sakbbjaijai+的帖子 毫無疑問,+當然

原帖由 torunpoland 於 12-05-21 發表

毫無疑問, 當然是母語 -- 粵語!
agree!

中文,當年請工人姐姐也堅持請只講廣東話的
我覺得學好母語,思考會比較好,跟人溝通也比較深入
我家兩個孩子也是入讀幼稚園才聽/講英語和普通話,現在雖不算是講得lark lark聲,但肯定他們用英語/普通話也能溝通

我和C6多數同bb講廣東話,直至覺得佢掌握廣東話,就會在菲姐姐面前同佢地一齊講英文,英文主力都係由姐姐教,漸漸發覺囡囡能做小小翻譯員。現在4歲多,說廣東話精、準、多詞彙,甚至用四字成語。可以用英語表達日常所需,不過佢吾咪lark lark 聲果隻(我地兩老都吾係lark lark 聲),我都好滿意啦,我吾打算入什麼名校!

其實有研究指出,初生的BB已經懂得分別母語.而且大約10個月大左右,更加會將注意力集中在母語.雖然如果在同一時學兩種語言並不會影響小朋友的學習能力, 不過有文獻表示, 小朋友兩歲以前, 無論是學習單一語言,還是雙語, 所認知文字數目並沒有大分別. 即是, 假設只學習中文的小朋友懂得50個中文字, 相對另一個同年學習中英文的小朋友, 他認識中英文文字數目亦會只是大約50. 所以他們認識的文字數目其實是沒有大分別的.

所以個人認為太早學習外語並沒有特別效果,若果要小朋友學習得更全面,最好還是打好基礎由母語開始效好.

中文然後再到英文, 如果英文再學中文, 對小朋友黎講會難d...

LamMAMA    發表於 12-12-31 20:15

小朋友係覺得中文難架! 寫字要咁多筆劃!

Kit_Y 發表於 12-5-24 15:17
其實有研究指出,初生的BB已經懂得分別母語.而且大約10個月大左右,更加會將注意力集中在母語.雖然如果在同一 ...

多謝分享!

粵語、英語,普通話
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我仔係同步進行,因家中用賓賓,無可避免.日頭我同亞仔+賓賓一齊係全英,到夜晚同daddy一齊我地就全中文,我見佢完全handle到.

父母擅长那样就教那样吧!  千万不要样样学到半桶水.  

ANChan59  哈哈,妳取笑緊我締!!!!  發表於 12-6-7 14:18

回復 annie40 的帖子

Anchan 大哥, 论资历, 有排都未轮到老兄对号入座吧! You're the type: 得父母若此, 夫复何求型! 我就一定无得挥?

回覆:你地既寶寶係學中文定英文先?

我仔仔係賓賓湊多,而姐姐來到hk 已經三年幾,一句中文都唔識 (我在美國大學畢業,我屋企人包括我父母都識英文,所以一向只用英文溝通)我仔唯有學英文先,希望返學時,學中文!

sakbbjaijai 的帖子

如果想佢讀傳統學校就要先學中文,我仔係先學英文,結果interview係大部份都衰晒,到佢兩歲多先學講中文,啲文法重亂晒,最初佢都好抗拒講中文,老師話同佢講中文完全無反應,番左半年學就好好多,而家我地只有工人同佢講英文,我地只會同佢講中文,我都好後悔同佢講英文先

我的小朋友Interview 是仲未識講嘢.
個Miss, 考衣樣, 考果樣, 中文, 英文, 國語...
最後, 我同Miss講, 小朋友仲未識講嘢

蝦米豬  Which kindergt was that?  發表於 12-6-24 15:17

我個囝而家歲半, 今年會考PN/K1. 因為佢俾姐姐湊, 姐姐唔識講廣東話, 所以亞囝識o既好多生字都係英文嚟.  我哋就同佢講廣東話, 所以有啲禮貌上
o既字, 例如俾, 多謝等, 亞囝都係講廣東話.  亞囝識聽廣東話同英文,  
死啦, 佢咁o既情況, 會唔會考傳統幼稚園都會炒晒㗎?

無論幼稚園用乜語言INTERVIEW
我覺得應先用母語同小朋友溝通, 首先應在意佢既理解能力先,
有一定理解後再加第二語言,對小孩思考,理解,記憶上幫助大些....

當然, 如家中有不同母語成員對小朋友語言發展理解上會更好,
但雙母語或多重母語的小孩, 理解都不一定勝過純母語的小孩...

我o係囝囝歲多前,曾經有幾個月主要同佢講簡單英語,
後期發覺佢好似好多野唔明,
但每當一講番英文佢又明,(當時他才開始說雙字)

所以我就改了模式, 主要係用粵語, 再輔加英文輕輕描述,
直至肯定佢理解既事.字,句子再轉用英文漸漸加深咁教,
大概 3,4 個月左右佢理解上好大進步...

不過到而家佢仍然鍾意英文多 d ,仍然成日一句入面中英都有,
有時佢一唔明, 我唔明佢講乜都係轉番英文

if u go for International School, Eng first.
if you target in local school, Cantonese please!

囝囝mama    發表於 12-7-23 23:00