用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

負能量 [複製鏈接]

唔知點解,每年每間學校總有幾個家長會不斷發放負能量。樣樣事都唔滿意,樣樣事都唔好,但囝囡繼續讀,繼續"受苦"。唔明?

1    0    0    0

王國長老

gtmichel 發表於 12-5-19 14:41
唔明?
真的怕評擊,應做好自己,
做檢討,
當然你可以帶出學校不足之處, 但係建議態度唔好咁unfriendly, 令到其他家長覺得不安.
既然你覺得學校咁多不足, 真心建議你不如替小朋友轉校, 好過一直suffer,  對家長小朋友心理壓力都可以減輕.

要知道你想改變學校去迎合你期望, 倒不如搵一間切合你期望既學校來得實際.

回復 edea 的帖子

王國長老

我有一言堂嗎? 從來我冇阻止任何人發表負面評論, 只係提醒下, 避免用不友善態度令其他家長唔舒服, 你反應如此激烈我諗呢度大家都睇到, 係邊個先至少少忠言都接受唔到吧.
之前討論到學校派獎學金門檻降低, 我及其他家長都有質疑做法, 我唔覺得有一言堂或一定要撐校方, 我諗係你諗多左.

發問都好正常, 如果有咁多不滿意, 有冇向學校反映過, 溝通過, 係咪溝通都冇用, 會唔會考慮轉校.....全部都係合理問題, 可否指出有何不妥? 相信其他現任家長知道有負面聲音, 都想知係咪有同學校溝通過, 因為只係上黎講學校未必知道咁多.

王國長老

gtmichel 發表於 12-5-19 18:33
ou can delete the post you dont want to see
版主提醒: 重覆張貼係違反版規, 你既回應既然已經係另一個主題回應過, 再貼多次就係違反版規, 唔係版主delete post that I don't want to see.  請發文前仔細閱讀版規, 版主唔會因為自己喜好而去刪文, 但如果有違反版規就會作出處理, 第一次只會提醒, 第二次會考慮禁止發言.

王國長老

幾年間優才既好同唔好我都比較睇清楚, 但係平心而論, 其他學校一樣有好同唔好, 冇一間學校係perfect, 只有講, 作為家長係要諗清楚學校係咪適合你地既子女,  我唔係好相信一間學校會為左家長而轉變太多, 倒不如搵一間自己同小朋友都覺得舒服合適既學校.  做怪獸家長最辛苦, 一味滿腔怨氣, 天怒人怨, 我見過, 怕怕.

王國長老

gtmichel 發表於 12-5-19 22:02
回復 edea 的帖子

如果直斥一些錯誤或是搵出一些將會發生的危幾,
我想問你在這裡直斥有什麼意義呢? 你有沒有向學校反映過? 你在這裡直斥, 學校又不知道, 那有什麼用呢?
教育孩子的正確方式是要直斥嗎...? 我自己不會直斥而是溝通, 我不會認定自己是對, 應該先和學校傾談, 了解校方的立場及想法, 學校不理會又有什麼辦法? 直斥學校..?

不如你具體說說問題何在, 否則我們只看到你很多不滿卻不知道問題在哪裡.

王國長老

gtmichel 發表於 12-5-19 22:12
回復 edea 的帖子

你從什麼途徑知道我未有與學挍沒有溝通?
呵呵, 我就是一直問你有沒有, 我可沒有說過你沒有喎. 不用bold超級版主四個字, 有道理總說得清, 身份是什麼有關係嗎? 不如你乾脆將事件講清楚, 我們在洗耳恭聽.

王國長老

這裡有很多雪亮眼睛, 相信大家會得評理, 沒有一言堂. 除非你認為所有家長都串通了吧.

王國長老

gtmichel 發表於 12-5-19 22:29
回復 edea 的帖子

不如你乾脆將事件講清楚, 我們在洗耳恭聽.
你對學校的不滿呀.
‹ 上一主題|下一主題