用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有差的學校嗎?
樓主: kittytse.ah
go

有差的學校嗎? [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 12-5-17 17:04
我從來唔相信"只要有心機讀間間都係好學校"呢句說話, 教育對我黎講, 唔止係成績, 仲有做人態度, 價錢觀等
...
我個仔2005年開始找幼稚園, 睇專家講又係成日話要"認同教學理念",我唔係唔信而係我唔明..但到我同個仔去INTERVIEW, 你已感受到有D理念你係唔接受既....好彩我個仔入到一間我認為好既學校

醒目開學勳章 王國長老

jojoplanet 發表於 12-5-23 16:38
我個仔2005年開始找幼稚園, 睇專家講又係成日話要"認同教學理念",我唔係唔信而係我唔明..但到我同個仔去INT ...

AGREE, 有時見到d野, 真係要用句"不敢恭維"黎形容, 但同時又好多家長鐘意wor, 同一情況啦, 我鐘意既學校, 亦有家長覺得"收我都唔讀呀仲要俾錢!" 所以真係要睇多幾間, 去多幾次, 貨比3家至知咩係最適合小朋友(同自己)

Charlotte_mom 發表於 12-5-23 16:54
AGREE, 有時見到d野, 真係要用句"不敢恭維"黎形容, 但同時又好多家長鐘意wor, 同一情況啦, 我鐘意既學校,  ...

當年我IN咗一間私校..未去到IN.我見佢地既安排已心想唔係好得, 到IN時睇見D 先生好無愛心,愛理不理咁, 我心諗收我都唔讀...有次係EK有人講呢間學校我自己比下意見啫..D人話我"吃不到的葡萄是酸的" 我覺得D人好好笑..

我個仔個間學校, 鐘意既好鐘意, 唔鐘意既覺得唔好因為佢程度唔深咁D人就覺得唔好囉...但呢3年我同老公都好深信我地選擇無錯..

回復 jojoplanet 的帖子

我都有感而發...其實最緊要真係盡量親身感受, BK都只係一個參考, 不可盡信, 我囡間K都有家長話冇愛心OR行政混亂OR成日轉老C, 但我小朋友就黎讀完一年, 唔覺有乜大問題, 我囡仲好開心返學, 又交到差俾我, 而家仍係覺得冇揀錯學校, 就算可能真係有發生係其他小朋友身上OR其他家長身上, 或者呢D真係叫彩數都唔定, 好難一概而論, 最緊要達到自己最終目的, 就係小朋友返學開心, 品德同學術上又有得著, 對我黎講, 就係一間好學校...所以真係好視乎每個人既適應同需要...

醒目開學勳章

回覆:有差的學校嗎?

學校是硬件最主要是內裡的人。我經常與家長說,遠聽的不如親身感受。我見過不少很多人追捧的學校,老師夠鐘收工,學生被排斥不理、校長為人黑暗、內裡為爭上位混亂不堪不是把小朋友放在首位。反之也有些弱勢學校,老師為學生奔波費心。雖一些外面家長仍冷言冷語,但我替這班讀書的小朋友感到快樂。說起出名學校,前几天在某新界小學教班,小朋友的話語是關你x事,去die etc ..還要不只是一個。當然父母身教很重要,但家校本是合作乎?連校務處既職員都可以好晦氣甘搵一個學生。我只能無語。

一個
為夢想、理想
我要敢夢想飛。
他日,縱然要回復原狀
但至少也不枉過

<教養孩童 使他走當行的道 就是到老他也不偏離>

Charlotte_mom 發表於 12-5-22 21:53
可能真係童年陰影, 我自己讀果間中學, 真係........哎, 成績算唔上好, 不過修女學校, d女仔都算乖, 幾十年 ...

咦, 我間中學都係修女學校喎, 又真係好傳統的, 考試居然無名次, 有同學向校長反映, 有名次可以激勵同學學習, 校長話唔好, 名次低的同學會好難過的 (不過, 依家換咗校長, 終於有喇)。學校真係唔係幾理成績, 一日到黑教德育, 老師上上下中史課、中文課, 班會等等, 都會無厘頭講咗做人道理。唔係話老師唔積極教書, 老師都好勤力, 但就係無要求同學攞一百分, 成間學校都無諗過要有好成績, 年年得果10個8個入大學(20年前數字), 好多同學志願係做護士、教師, 話可以幫人, 作育英才, 仲有啲(唔只一兩個)話志願係做家庭煮婦, 相夫教子, 你話死未。

對於絕大部份香港家長, 呢間肯定唔係好學校!

其實, 我覺得香港家長要先接受教育(我講緊自己)。我個囡依家讀K2, 今年要報學校了。睇佢個款真係maryknoll 收佢都唔敢俾佢讀, c6成日同我做思想工作, 話讀書最緊要開心, 我日日念波野波野密波羅經calm down, 開始被c6教化了, 亦已面對現實我個囡唔係BOB, 唔好去太叻學校。但如果考津校, 間間都咁谷, 如果考私校, 又驚兩年後阿妹考唔到, 到時阿妹得10分, 就邊度唔駛去, c6又乜都唔理旨意我, 依家好煩日日都頭痛, 好驚幫阿囡揀錯咗, 害咗佢成世。

回覆:little_yolky 的帖子

唉~你嘅case同我差不多。
不過我係哥哥同妺妺

‹ 上一主題|下一主題