用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 聖道迦南交流區
樓主: tungwai
go

聖道迦南交流區  

ki_ken 的帖子

今日上Maths,我問個仔係米用英文講,佢話係,只係間吾中用少少廣東話,我個仔係讀中文小學,但佢話都明,重有功課要做

你地有冇報暑期課外活動班呀

Keithmama 發表於 12-7-20 16:27
今日上Maths,我問個仔係米用英文講,佢話係,只係間吾中用少少廣東話,我個仔係讀中文小學,但佢話都明,重 ...

亞女昨天就話悶, 但今天就話好開心, 希望以後佢地都讀得咁開心啦

回覆:聖道迦南交流區

有無人知道我地學校今年的文憑試成績啊?有D學校公佈左啦⋯

引用:有無人知道我地學校今年的文憑試成績啊?有

原帖由 samyho 於 12-07-22 發表
有無人知道我地學校今年的文憑試成績啊?有D學校公佈左啦⋯
我都唔知,但我覺得唔可以確準,因今年的文憑試是未轉英中前的

回覆:聖道迦南交流區

呆等放學中

gugoojuju 發表於 12-7-23 12:53
呆等放學中

你今日去接放學呀, 點呀

引用:Quote:gugoojuju+發表於+12-7-23+12:53+呆

原帖由 tungwai 於 12-07-23 發表
你今日去接放學呀, 點呀
日日都接,冇乜特別,臨走見到校長,佢同我個仔講:「remember to do your homework」。

有無人留意到今年中一升中二和中二升中三的補考成績結果呀,為甚麼有咁多同學要補考呢?(在左手邊 Announcement Column)

引用:+本帖最後由+ki_ken+於+12-7-25+10:15+編輯

原帖由 ki_ken 於 12-07-25 發表

有無人留意到今年中一升中二和中二升中三的補考成績結果呀, ...
今天找不到了

回覆:gugoojuju 的帖子

http://stcc.edu.hk/shared_file/1112/1112_MakeUpExam.pdf

是否這個?都好多人要重考喎!!

嘩,咁誇張嘅......

又真係幾多喎, 唔知有幾多人要留班呢, 突然覺得有壓力添

先向好看,係咪中一同學仔未習慣全英教學所以考試未發揮出水準?又或者中二試巻太深所以先咁多人要補考?...唔好自己嚇自己啦,我暫時都對学校有信心,起碼亜仔呢幾日放學返嚟都話啲同學夾到,同埋英文老師好攪笑~

hellocatmak 發表於 12-7-26 17:12
先向好看,係咪中一同學仔未習慣全英教學所以考試未發揮出水準?又或者中二試巻太深所以先咁多人要補考?...唔 ...

我對學校都有信心, 但對亞女冇信心呢, 咁不過呢幾日放學返離, 亞女都話好開心, 我問佢會唔會介紹呢間學校比你D 師弟, 師妹, 佢話一定會, 因為真係好開心, 我聽後都好放心, 因為佢喜歡這間學校

大家請留意,以下課本「商務」有貨啦:
- Oxford English 1A & 1B
- Mastering Science 1A & 1B
- Mathematics in Action Workbook 1A & 1B
- Mathematics in Action Textbook 1B (Traditional Binding)
- Mathematics in Action Textbook 1A (活頁版 Modular Binding only) - - - I didn't take it because I am afraid my child may lose some chapters easily.

我每天都會送女兒上學,去到校門外,會遇到一位有心有力的好校長!由第一天上Summer Bridging Program, 太陽曬得汗水不停得流,沒有舉傘,他竟然站在學校門口迎接來上學的新同學,並跟家長和學生說"good morning"。在這幾天,十號風球後的下雨天,他依然手舉雨傘,站立在學校門口迎接到來上學的新生。在過去的一星期,我越來越相信,這位有心有力的校長會do his best, 辦好學校。女兒上學又開心。加油!

回復 ki_ken 的帖子

ki_ken 發表於 12-7-26 20:10
大家請留意,以下課本「商務」有貨啦:
- Oxford English 1A & 1B
- Mastering Science 1A & 1B
Thank you for your info!

AngelineWong 發表於 12-7-27 11:05
我每天都會送女兒上學,去到校門外,會遇到一位有心有力的好校長!由第一天上Summer Bridging Program, 太 ...

多謝你講出你所見, 令到我對學校更有信心, 雖然我看不到學校情況, 但看到亞女的情況, 都已很放心